Social Icons

.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Τα κρασιά της επαρχίας





Η ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ ιδρύθηκε το 2000 στο Δομοκό Φθιώτιδας από μία
παρέα γηγενών φίλων με πρωταρχικό κριτήριο την αγάπη τους για το καλό κρασί.

Ο αμπελώνας 100 και πλέον στρεμμάτων φιλοξενεί τις ποικιλίες:

Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Grenache rouge, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ασύρτικο, Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, Μοσχάτο Σάμου και Μαλαγουζιά.
Παράλληλα με την παραγωγή της σειράς κρασιών ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ και της σειράς μονοποικιλιακών κρασιών ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ, γίνονται προσπάθειες ανασύστασης ποικιλιών που ευδοκιμούσαν παλαιότερα στην περιοχή, όπως η ποικιλία Γιάμπολη.
http://www.oinologia.com.gr/News/16052009EvampelosGi.html

ΓΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΪΟΣ ΓΚΑΝΗΣ
Η περιοχή του Δομοκού βρίσκεται ακριβώς πριν από τον θεσσαλικό κάμπο. Εκεί, κάτω από τον ορεινό όγκο του Κασσιδιάρη, στη Βαρδαλή, ένα χωριό που κρατά από το Βυζάντιο, το 1920 ο Κώστας Γκανής φυτεύει τον πρώτο, μικρό σε έκταση αμπελώνα για να βγάζει το δικό του κρασί. Το 1967, ο εγγονός του Κωνσταντίνος δημιουργεί ένα μικρό αμπελώνα έκτασης 10 στρεμμάτων, φυτεύοντας τοπικές ποικιλίες και διαθέτει το κρασί του στην τοπική αγορά. Στις αρχές του 2004, ο Βάιος, εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς, έπειτα από μια δεκαετία παραμονής στην Αμερική και έχοντας γνωρίσει τους αμπελώνες της Καλιφόρνιας, επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του. Φυτεύει ξένες και ελληνικές ποικιλίες σε αμπελώνες με γραμμικό, υποστυλωμένο σχήμα και αραιή φύτευση. Η περιοχή, μακριά από τη θάλασσα, στα όρια του βουνού και του κάμπου, τα καλοκαίρια έχει υψηλές θερμοκρασίες αλλά και δροσερό αεράκι το βράδυ, γεγονός που διευκολύνει την ωρίμανση και την καλλιέργεια. Το χειμώνα και την άνοιξη χαρακτηρίζεται από σημαντικές βροχοπτώσεις, που όμως το υπέδαφος αδυνατεί να συγκρατήσει αφήνοντας γυμνό το βουνό - εξ ου και το όνομα Κασσιδιάρης. Ο Βάιος Γκανής διαθέτει δύο αμπέλια όπου η καλλιέργεια γίνεται με βιολογική διαχείριση. Το ένα καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 25 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 160 μ., και είναι φυτεμένο με τις λευκές ποικιλίες Ασύρτικο, Ροδίτης Αλεπού και Trebbiano. Το δεύτερο, έκτασης 8 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 200 μ., είναι φυτεμένο με τις ερυθρές ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Μαυρούδι. Μέσα στο χωριό βρίσκεται και το οινοποιείο του, που καταλαμβάνει μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων και είναι εξοπλισμένο πλήρως με δυνατότητες λευκής και ερυθρής οινοποίησης, χώρο εμφιάλωσης και αποθήκευσης των φιαλών προς παλαίωση. Στην υπέργεια, αεριζόμενη και κλιματιζόμενη αποθήκη βρίσκονται βαρέλια ωρίμανσης από γαλλική και αμερικάνικη δρυ, χωρητικότητας 225 λίτρων. Ακόμα μία έκταση 40 στρεμμάτων βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αγρανάπαυση και πρόκειται να φυτευτεί εντός του 2009 με Μαλαγουζιά και Λημνιό.
Περιήλιον
Χρώμα βαθύ ερυθρό με ιώδεις αποχρώσεις. Έντονα αρώματα φραγκοστάφυλου και βοτανικές νότες κέδρου. Στόμα με γλύκα, πλούσιο, με νόστιμες τανίνες που παραμένουν ευχάριστα στο στόμα και του δίνουν δυνατότητα
εξέλιξης.
http://www2.athinorama.gr/wine/vineyards/default.aspx?i=1675&c=vaios
Αργύρης Τσακίρης

4 σχόλια:

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ