Social Icons

.

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Καταμαράν με 12.000 πλαστικά μπουκάλια

Με στόχο να «ξυπνήσει» την περιβαλλοντική συνείδηση και να στείλει μήνυμα για την προστασία των ωκεανών από τη μόλυνση, ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες το ταξίδι του ένα καταμαράν, που φτιάχτηκε από 12.000 πλαστικά μπουκάλια.
Το Plastiki κατέπλευσε από το Σαν Φρανσίσκο και θα ταξιδέψει ως το Σίδνεϊ. Το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.
Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο βρετανός περιβαλλοντολόγος και κληρονόμος της ομώνυμης οικογένειας τραπεζιτών Ντέιβιντ νε Ρόθτσιαϊλντ.
Το Plastiki θα περάσει και από το «Great Pacific Garbage Patch» έναν ατέλειωτο σκουπιδότοπο στο Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό με μέγεθος... πενταπλάσιο από το Ηνωμένο Βασίλειο ή διπλάσιο από το Τέξας...
«Είναι καιρός να καταπολεμήσουμε τη μόλυνση» τόνισε λίγο πριν το ταξίδι του ο 31χρονος κ. Ντε Ρόθτσαϊλντ.
Τα 12.000 πλαστικά μπουκάλια είναι γεμάτα με διοξίδιο του άνθρακα για να κάνουν το σκάφος πιο γερό. Οι τουρμπίνες του λειτουργούν με ηλιακή και αιολική ενέργεια. Οι υπολογιστές του πλοίου θα παίρνουν ενέργεια από ένα στατικό ποδήλατο, ενώ θα υπάρχει και ένας μικρός κήπος, όπου οι επιβαίνοντες καλλιεργούν την τροφή τους.
Δε λείπουν οι διαφωνίες
Ωστόσο, οι επικριτές του εγχειρήματος τονίζουν ότι το Plastiki, επειδή είναι φτιαγμένο από μπουκάλια, στέλνει το αντίθετο μήνυμα από αυτό που θέλουν να στείλουν οι εμπνευστές του, ότι δηλαδή τα πλαστικά μπουκάλια είναι χρήσιμα και άρα δε χρειάζεται να περιορίζουμε τη χρήση τους.
Επίσης τονίζει ότι αν γίνει κάποιο ατύχημα και χαλάσει το πλοίο, ο ωκεανός θα γεμίσει με 12.000 επιπλέον πλαστικά μπουκάλια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ