Social Icons

.

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Τροφές πλούσιες σε ποτάσιο ευνοούν την καρδιά

Η κατανάλωση άφθονων τροφών που είναι πλούσιες σε ποτάσιο, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, οι πατάτες και οι μπανάνες, μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές.
Η νέα ανάλυση βασίστηκε σε 10 έρευνες που δημοσιεύτηκαν μεταξύ του 1996 και 2009 και περιέλαβαν σχεδόν 280.000 ενήλικες. Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης που διήρκεσε από 5 έως 19 χρόνια, σημειώθηκαν περισσότερα από 5.500 εγκεφαλικά επεισόδια και σχεδόν 3.100 καρδιαγγειακά συμβάντα, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Ο Dr. Pasquale Strazzullo, από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη ποτάσιου συνδεόταν με 19% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 8% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα ευρήματα στηρίζουν τις παγκόσμιες συστάσεις να αυξήσουν οι άνθρωποι την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ποτάσιο, για να αποφευχθούν οι αγγειακές νόσοι.
Άλλες τροφές με υψηλά επίπεδα ποτάσιου είναι το αβοκάντο, ο χυμός από δαμάσκηνο, το γιαούρτι χωρίς λιπαρά, η σόγια και το βερίκοκο.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την τρέχουσα εβδομάδα σε Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, στο Σαν Φρανσίσκο.
Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο ανακάλυψε ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου σε περισσότερους από 20.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 65 ετών, που στην αρχή της έρευνας δεν είχαν εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο. Στα 10 χρόνια που ακολούθησαν, 233 συμμετέχοντες εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αφού έλαβαν υπόψη ορισμένους άλλους παράγοντες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με υψηλή πρόσληψη (περισσότερα από 262 γρ. την ημέρα) ωμών φρούτων και λαχανικών είχαν κατά 36% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα (λιγότερα από 92 γρ. την ημέρα).
Ωστόσο, δεν παρουσιάστηκε σχέση μεταξύ του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και της υψηλής κατανάλωσης (περισσότερα από233 γρ. την ημέρα) ή της χαμηλής κατανάλωσης (λιγότερα από 113 γρ. την ημέρα) κατεργασμένων φρούτων και λαχανικών, δήλωσε η Linda Oude Griep, από το Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας.
georgelaios

2 σχόλια:

  1. ΑΣΕ ΒΡΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ. ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ.
    Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ ΚΑΠΝΙΖΕΙ 2 ΠΑΚΕΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΩΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΙΣΗ ΣΟΥΦΛΑ ΚΕΜΠΑΠ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ 95 ΧΡΟΝΩΝ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΦΙΛΕ ΜΙΝΙMARKET ΟΜΩΣ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΕΠΙΝΑΝ ΓΝΗΣΙΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ(;) ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΊΑ...ΚΑΙ ΤΗ ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΊΖΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΜΗΛΟ....ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΆ ΕΤΡΩΓΑΝ ΚΡΕΑΣ ΤΟ ΖΩΟ ΕΙΧΕ ΦΑΕΙ ΧΟΡΤΑΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΕΥΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΨΑΡΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ