Social Icons

.

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Οικόπεδα και κτήματα του Δημοσίου στη Λαμία Καταπατημένα ή όχι;

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
http://www.pepla.gr – info@pepla.gr

Οικόπεδα και κτήματα του Δημοσίου στη Λαμία
Καταπατημένα ή όχι;

Λαμία, 12.4.2010

Αναρωτιέται κανείς γιατί η Λαμία δεν έχει ελεύθερους χώρους, δεν έχει χώρους για πάρκα, για παιδικές χαρές και πλατείες και μάλιστα σε συνοικίες νέες σχετικά για την πόλη. Η πόλη στο μεγαλύτερό της τμήμα, όπως είναι γνωστό, χτίστηκε τα τελευταία πενήντα - εξήντα χρόνια, μετά τον εμφύλιο· και μάλιστα “εκτός σχεδίου”. Η δόμησή της χαρακτηρίστηκε από τις καταπατήσεις των ρεμάτων, από τη μείωση των πεζοδρομίων και των δρόμων, το κόψιμο των δέντρων, το “κλείσιμο” των ιστορικών πλατειών, το γκρέμισμα των νεοκλασικών κτιρίων και γενικά την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση και του ελάχιστου ελεύθερου χώρου, άναρχα και χωρίς σχέδιο.
Αναρωτιέται κανείς αν υπήρχε πολιτική ελεύθερων χώρων στις Δημοτικές Αρχές, ιδιαίτερα στα τελευταία χρόνια. Αν υπήρχε, θα είχαν απαλλοτριωθεί οικόπεδα για να γίνουν πράσινο και θα είχαν προχωρήσει οι Πράξεις Αναλογισμού, που προέβλεπε η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του 1992.
Ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς για την τύχη των Δημοσίων Κτημάτων γύρω από την πόλη αλλά και για τα Οικόπεδα του Δημοσίου μέσα στον οικιστικό ιστό; Στα αρχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας Λαμίας βρίσκονται τίτλοι οικοπέδων μέσα στην πόλη και κτημάτων γύρω απ’ αυτή, που ανήκουν στο δημόσιο και τα οποία όμως έχουν μάλλον καταπατηθεί - δεν έχει σημασία με ποιον τρόπο - και έχουν κτισθεί από ιδιώτες. Ευτυχώς ελάχιστα από αυτά κάποια στιγμή παραχωρήθηκαν στο Δήμο, ο οποίος βέβαια τα αξιοποίησε πάλι με το γνωστό τρόπο της ανέγερσης κτιρίων. Η απορία μας είναι τι απέγιναν και γιατί καμιά Δημοτική Αρχή δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη των υπολοίπων…
Είναι νομίζουμε καιρός να γίνει κάτι, τη στιγμή που όλοι διαπιστώνουν την έλλειψη ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στη Λαμία. Το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει ή όχι αντιπαράθεση με το παρελθόν για το ποιος φταίει και πώς φθάσαμε ως εδώ. Όλοι ξέρουμε ποιος φταίει. Θα υπάρξει όμως ειλικρινής διάθεση και αποφασιστικότητα από δω και μπρος; Ιδού «πεδίον δόξης λαμπρόν».
Θα μπορούσε επίσης για το θέμα αυτό να υπάρξει μια απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ