Social Icons

.

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Κίνδυνος για τη ζωή του ανθρώπου οι καρδιακές αρρυθμίες

Μ
έχρι και σε αιφνίδιο θάνατο ατόμων, ακόμα και μικρής ηλικίας, μπορούν να οδηγήσουν, οι καρδιακές αρρυθμίες αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέδριο καρδιολογίας με θέμα, «στεφανιαία νόσος και αρρυθμίες στο γενικό πληθυσμό» που πραγματοποιείται στα Χανιά με οργανωτή το ελληνικό κολλέγιο καρδιολογίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 3.000 έως 7.000 άνθρωποι πεθαίνουν αιφνιδιαστικά κάθε χρόνο, ενώ στις ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους 600.000 άνθρωποι.
Ωστόσο οι επιστήμονες θα έχουν σύντομα στην διάθεση τους ακόμα πιο αποτελεσματικά φάρμακα, όπως επεσήμανε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ερρίκος Ντυνάν» Γιώργος Θεοδωράκης.
Παράλληλα τόνισε ότι και οι επεμβάσεις που σήμερα γίνονται έχουν καλυτέρα αποτελέσματα.
«Το θέμα που συζητούμε στο συνέδριο και αποτελεί και παγκόσμια συζήτηση, είναι ποιοι ασθενείς πρέπει να κάνουν αυτές τις επεμβάσεις. Συνήθως οι ασθενείς με αρρυθμίες είναι σχετικά νέοι, κάτω από τα 60, έχουν συχνά επεισόδια και δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα» τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο για να αντιμετωπισθούν οι αρρυθμίες πρέπει να υπάρχει πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και εξήγησε ότι αυτό αφορά και τον τρόπο ζωής. «Η μείωση της χοληστερίνης, ο έλεγχος του σακχαρώδη διαβήτη, η άσκηση, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου» τόνισε.
Ο κ. Θεοδωράκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι ένα ποσοστό 20% των οξέων εμφραγμάτων εκδηλώνεται με αιφνίδιο θάνατο. «Η σωστή και υγιεινή διατροφή, το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί βοηθούν πάρα πολύ και πολύ λιγότερο η κατανάλωση κρέατος, που πρέπει να καταναλώνεται λιγότερο, από ότι στην σημερινή εποχή. Επίσης η μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος, θα ήθελα να το τονίσω βοηθά ιδιαίτερα το κρασί», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώνεται και ανοικτή εκδήλωση για το κοινό με θέμα τους τρόπους αντιμετώπισης της καρδιακής αρρυθμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ