Social Icons

.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

H1N1 Συμπτώματα & αντιμετώπιση


Τα συμπτώματα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) ποικίλουν.  Μπορεί να εκδηλώνεται από απύρετη ήπια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού έως και διάμεση πνευμονία με υψηλή θνητότητα. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων εμφανίζουν ήπια νόσηση λίγων ημερών. Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, δυσκαταποσία, κακουχία και πονοκέφαλο.
Ο πυρετός δεν είναι σταθερό κλινικό σύμπτωμα του Η1Ν1 (1 στους 6 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν ήταν απύρετοι). Συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα όπως ναυτία, εμετός και διαρροϊκές κενώσεις συναντώνται σε ποσοστό άνω του 38% στους μη νοσηλευόμενους ασθενείς στην Αμερική.
Τα περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα κατέληξαν συνεπεία του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS syndrome) ή ανεπάρκειας πολλαπλών οργάνων περίπου 10 μέρες ( εύρος 2-32 ημ.) μετά την έναρξη της νόσου.
Κλινική εικόνα
-Ο χρόνος επώασης της νέας γρίπης δεν φαίνεται να διαφέρει από αυτόν της εποχιακής γρίπης. Κυμαίνεται από 1 έως 7 ημέρες, με μέση διάρκεια 1 έως 4 ημ.
-Ο ιός της νέας γρίπης μεταδίδεται όπως και ο ιός  της  εποχιακής γρίπης. Μεταδίδεται με άμεση επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο με το βήχα, το φτάρνισμα (μέσω μεγάλων σταγονιδίων που μπορούν να ταξιδέψουν έως και 2 μέτρα από το σημείο εκπομπής) ή με έμμεση επαφή μολυσμένων αντικειμένων. Μελέτες εκτιμούν ότι ο ιός της γρίπης επιβιώνει 2-8 ώρες σε επιφάνειες όπως θρανία, πόμολα, κλινοσκεπάσματα κλπ.
-Ο χρόνος μεταδοτικότητας δεν διαφέρει από αυτόν της κοινής εποχιακής γρίπης και είναι μια ημέρα πριν έως και 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Τα παιδιά κυρίως της προσχολικής ηλικίας μπορεί να μεταδίδουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
-Λοίμωξη από τον ιό Η1Ν1 δεν μπορεί να επιτευχθεί από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, ούτε από την πόση ύδατος.  Δεν υπάρχουν ωστόσο, ακόμη μελέτες που να τεκμηριώνουν τα ανωτέρω. Υπάρχουν όμως πληθώρα ερευνών που καταλήγουν σε ανάλογα συμπεράσματα για τον ιό Η5Ν1 που αδρανοποιείται με το βρασμό και τη χλωρίωση, ιδιότητες που έμμεσα μπορούν να αποδοθούν και στον Η1Ν1.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ