Social Icons

.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Παυσίπονο εναντίον Πάρκινσον

http://cov.vita.gr/pa/pausipono_030311_m.jpg 
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι παίρνουν συστηματικά σκευάσματα που περιέχουν ιβουπροφένη (περιέχεται σε αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη) παρουσιάζουν Πάρκινσον σε μικρότερο ποσοστό από το γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην ειδική ιατρική αμερικανική επιθεώρηση «Neurology», οι ενδείξεις είναι θετικές για την αξιοποίηση του φαρμάκου εναντίον της νόσου Πάρκινσον, αλλά χρειάζονται και άλλες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθούν επακριβώς τα οφέλη, αλλά και οι τυχόν ζημίες, αφού κάθε φάρμακο μπορεί να έχει παρενέργειες όταν λαμβάνεται πολύ συχνά.

Οι ερευνητές αναφέρουν πάντως ότι διαπίστωσαν σημαντικά οφέλη και ότι, συγκεκριμένα, όσοι έπαιρναν σκευάσματα με ιβουπροφένη δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, παρουσίασαν Πάρκινσον σε ποσοστό 40% χαμηλότερο από το γενικό πληθυσμό. Από τη Βρετανική Εταιρεία Καταπολέμησης της Πάρκινσον ανακοινώθηκε ότι «είναι από χρόνια γνωστή η σχέση της νόσου Πάρκινσον με τις φλεγμονές, εντούτοις προς το παρόν δεν μπορούμε να συστήσουμε τη λήψη αντιφλεγμονωδών σε μόνιμη βάση, γιατί τα σκευάσματα αυτά έχουν, όπως όλα τα φάρμακα, κάποιες παρενέργειες. Μία από αυτές είναι η αύξηση του κινδύνου αιμορραγίας από το γαστρεντερικό».

Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, καθηγητής Alberto Ascherio, που διδάσκει στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, είπε σχετικά τα εξής:
«Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον. Κατά συνέπεια, η πιθανότητα να αξιοποιηθεί μια ουσία σαν την ιβουπροφένη, δηλαδή ένα φάρμακο που ήδη καταναλώνεται ευρύτατα και είναι από τα σχετικά μη τοξικά, μας φαίνεται πολύ σημαντική. Με την έρευνά μας γενικά εξετάσαμε και άλλα αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη, διερευνώντας το ενδεχόμενο να παίζουν επίσης προστατευτικό ρόλο όσον αφορά στη νόσο Πάρκινσον, όμως διαπιστώσαμε οφέλη κυρίως από την ιβουπροφένη.»

Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από τον ηθοποιό Michael Fox, ο οποίος διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον σε ηλικία μόλις 42 ετών και από τότε χρηματοδοτεί έρευνες ή παίρνει διάφορες πρωτοβουλίες να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ώστε να αναζητηθούν θεραπείες για τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ