Social Icons

.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα;

Είναι μια λοίμωξη που πλήττει το λεπτό και το παχύ έντερο. Είναι ιδιαίτερα συνήθης στα μικρά παιδιά. Τα κύρια συμπτώματα είναι η διάρροια και ο εμετός. Το παιδί σας έχει διάρροια όταν τα κόπρανα είναι υδαρή και περισσότερα απ’ ό,τι συνήθως (Διαβάστε:
Διάρροια: Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε ).
Η συνηθέστερη αιτία γαστρεντερίτιδας είναι οι ιοί, αλλά μπορεί να προκληθεί και από βακτήρια ή παράσιτα. Οι ροταϊοί, οι εντεροϊοί, οι αδενοϊοί και οι αστεροϊοί είναι τα συνηθέστερα ιικά αίτια, ενώ από τα βακτηριακά στελέχη ενοχοποιούνται κυρίως η σιγκέλλα, το κολοβακτηρίδιο, το καμπυλοβακτηρίδιο και ο σταφυλόκοκκος.
Η μετάδοση αυτών των ιών και των βακτηρίων μπορεί να γίνει από άτομο σε άτομο ή με την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού ή νερού. Είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι μετά την αφόδευση, μετά την αλλαγή της πάνας και πριν από την ετοιμασία του φαγητού.
Πώς εκδηλώνεται η γαστρεντερίτιδα;

Η νόσος, ειδικά αν οφείλεται σε ιό, συχνά αρχίζει με εμετούς και χαμηλό πυρετό. Η διάρροια, αν δεν εμφανιστεί από την αρχή, ακολουθεί πολύ σύντομα. Αν η διάρροια περιέχει αίμα, η νόσος οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιο βακτήριο. Εξίσου συνήθη είναι τα κοιλιακά άλγη, η ανορεξία και η μειωμένη ενέργεια.
Η αφυδάτωση αποτελεί βασικό πρόβλημα, ειδικά στα μικρά παιδιά. Προκύπτει όταν μειώνεται η παρακαταθήκη νερού του σώματος, εξαιτίας της απώλειας υγρών και αλατιού από τους εμετούς. Οι ενδείξεις της αφυδάτωσης είναι, μεταξύ άλλων, η απώλεια δακρύων κατά το κλάμα, τα «σκαμμένα» μάτια, τα ξηρά χείλη, η μειωμένη ποσότητα ούρων (λιγότερο υγρές πάνες), η υπνηλία, οι κρύες παλάμες και τα κρύα πέλματα και η ταχυκαρδία. Η υπόταση είναι ένδειξη σοβαρής αφυδάτωσης. Επίσης, όταν ένα παιδί αφυδατώνεται, χάνει βάρος.
Πώς αντιμετωπίζεται η γαστρεντερίτιδα;

Είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί τη σωστή ποσότητα και ποιότητα υγρών, ώστε να προληφθεί η αφυδάτωση. Στη συντριπτική πλειονότητα των παιδιών, η γαστρεντερίτιδα δεν απαιτεί χορήγηση φαρμάκων και αυτοθεραπεύεται.
Αν το παιδί αφυδατωθεί, είναι σημαντικό να μην του δίνετε μόνο νερό ή χυμούς – αυτό ισχύει ειδικά για τα νήπια και τα μικρά παιδιά. Αυτά τα υγρά δεν περιέχουν τις κατάλληλες αναλογίες αλάτων και σακχάρων, ενώ η αποκλειστική χορήγησή τους μπορεί να είναι επιβλαβής κατά τη διάρκεια μιας διαρροϊκής κρίσης. Υπάρχουν διάφορα διαλύματα αναπλήρωσης υγρών, τα οποία αποτελούνται από νερό, γλυκόζη, αλάτι και διττανθρακικά άλατα. Πωλούνται με διάφορες ονομασίες, όπως Pedialyte, Gastrolyte και Lytren. Έχουν παρασκευαστεί με τις σωστές αναλογίες, ώστε να επιτρέπουν στο σώμα να απορροφήσει αμέσως τα άλατα και τη γλυκόζη, και ενδείκνυνται ειδικά για τις γαστρεντερίτιδες. Τα διαλύματα χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια και προλαμβάνουν αποτελεσματικά την αφυδάτωση που μπορεί να προκύψει από μια γαστρεντερίτιδα.
Η ενυδάτωση του οργανισμού δεν καταπολεμά τη διάρροια, η οποία υποχωρεί από μόνη της. Στα μεγαλύτερα παιδιά που δεν είναι τόσο άρρωστα, η διάρροια αντιμετωπίζεται συχνά με τη χορήγηση υγρών, όπως οι αραιές σούπες και οι διαλυμένοι χυμοί. Τα παιδιά που ζυγίζουν λιγότερο από 10 κιλά, μπορούν να λαμβάνουν 60-120 ml διαλύματος για κάθε επεισόδιο εμετών ή διάρροιας, ενώ όσα παιδιά ζυγίζουν πάνω από 10 κιλά, μπορούν να λαμβάνουν 120-240 ml διαλύματος για κάθε επεισόδιο. Τα παιδιά με ήπια έως και μέτρια αφυδάτωση πρέπει να προσκομίζονται στον παιδίατρο, ο οποίος θα υποδείξει τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων υγρών.
Τα παιδιά που κάνουν εμετούς, μπορούν να παίρνουν το διάλυμα με μικρότερες γουλιές και συχνότερες δόσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να δίνετε στο παιδί μια γουλιά κάθε δύο λεπτά με ένα κουτάλι ή μια σύριγγα. Ασφαλώς, αυτή η διαδικασία απαιτεί αρκετό χρόνο και υπομονή.
Μια μειονότητα παιδιών με γαστρεντερίτιδα θα εμφανίσει σοβαρή αφυδάτωση. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα και ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Όταν αναπληρωθούν τα χαμένα υγρά, θα είναι έτοιμα να λάβουν το διάλυμα. Τι φαγητό πρέπει να δίνω στο παιδί; Είναι προτιμότερο να αφήσετε την όρεξη του παιδιού σας να καθορίσει την ποσότητα κατανάλωσης της στερεάς τροφής. Φροντίστε, ωστόσο, να δώσετε κάτι στο παιδί, καθώς δεν θα πρέπει να παραμείνει νηστικό πάνω από 24 ώρες. Τα ενδεικνυόμενα φαγητά βασίζονται περισσότερο στη γενική εμπειρία, παρά σε επιστημονικές έρευνες. Αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων, όπως το τσάι που περιέχει γλυκαντικές ουσίες, οι χυμοί και τα ανθρακούχα ροφήματα. Συνήθως, ο οργανισμός δέχεται καλά τις τροφές που αποτελούνται από σύνθετους υδατάνθρακες (ρύζι, σιτάρι, πατάτες, ψωμί και δημητριακά), το γιαούρτι, τα φρούτα, τα λαχανικά και το άπαχο κρέας. Η δίαιτα που αποτελείται από μπανάνες, ρύζι, χυμό μήλου και ψημένο ψωμί, είναι αποδεκτή από τον οργανισμό, αν και δεν παρέχει επαρκή θρεπτικά στοιχεία.
Τα βρέφη και τα νήπια που έχουν ήπια διάρροια και δεν είναι αφυδατωμένα, πρέπει να συνεχίσουν να θηλάζουν και / ή να ακολουθούν τη συνήθη τους δίαιτα. Αν ένα παιδί δεν είναι αφυδατωμένο, φροντίστε να του δίνετε κάποιο διάλυμα μαζί με τη συνήθη του δίαιτα, ώστε να προληφθεί η απώλεια των υγρών του οργανισμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χορήγηση γάλακτος και φόρμουλας αρκεί. Η χορήγηση γάλακτος χωρίς λακτόζη ενδείκνυται μόνο αν το παιδί έχει βίαιες κενώσεις και κοιλιακό άλγος όταν καταναλώνει γάλα ή αν η διάρροια επιμένει πάνω από μία εβδομάδα.
Είναι απαραίτητη η χορήγηση φαρμάκων για την καταπολέμηση της γαστρεντερίτιδας;

Σε γενικές γραμμές, τα φάρμακα δεν ενδείκνυνται. Τα αντιβιοτικά είναι περιττά για τις ιογενείς γαστρεντερίτιδες, αν και είναι ευεργετικά για τις βακτηριακές. Τα αντιδιαρροϊκά και αντιεμετικά φάρμακα είναι ευεργετικά για τους ενηλίκους, αλλά δεν συνιστώνται για τα παιδιά.
Το παιδί μου μπορεί να πάει στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο;

Τα μικρά παιδιά πρέπει να μένουν στο σπίτι και να επιστρέφουν στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο όταν λήξει η διάρροια και όταν μπορούν να καταναλώνουν κανονικά στερεές και υγρές τροφές και να μετέχουν άνετα σε δραστηριότητες, χωρίς την ανάγκη επιπλέον φροντίδας. Σε ορισμένες βακτηριακές γαστρεντερίτιδες, επιβάλλεται να γίνονται επανειλημμένες εξετάσεις κοπράνων, προτού το παιδί επιστρέψει στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο. Ακολουθήστε τις υποδείξεις του ιατρού.
 mazinotia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ