Social Icons

.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Ρωμαϊκή Δωδεκάεδρος: ένα αρχαιολογικό μυστήριο!

http://www.pyles.tv/PylesTV/files/d0/d04b5f31-0d2b-462a-8e6d-7bce3d755ced.jpg
Το αντικείμενο της φωτογραφίας ονομάζεται "Ρωμαϊκή Δωδεκάεδρος" και αποτελεί ένα διαχρονικό αρχαιολογικό μυστήριο. Κατασκευασμένη από χαλκό ή πέτρα, με μήκος από 5 εως 10 εκατοστά, οφείλει το όνομά του στις 12 πλευρές του.
Για δεκαετίες, οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα "τι ήταν η Ρωμαϊκή Δωδεκάεδρος;". Οργανο θεραπείας; Οπλο βασανισμού; Αντικείμενο με μαγικές ιδιότητες;
Ο Σεμπάστιαν Χιθ, καθηγητής στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μιλώντας στο δίκτυο Fox News, επιχείρησε να απορρίψει με επιχειρήματα, όλες τις ερμηνείες του μυστηριώδους αντικειμένου."Δεν έχω ιδέα τι μπορεί να ήταν. Η περίπλοκη κατασκευή του, το γεγονός ότι κάποιος ασχολήθηκε πολύ για να το εφεύρει και να το κατασκευάσει και μάλιστα με το χέρι δείχνει, ότι είχε ιδιαίτερη σημασία", δήλωσε.
Το Fox News, μάλιστα, προχώρησε σε ένα πρωτότυπο κουίζ, ζητώντας από το κοινό να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για το Δωδεκάεδρο. Οι απαντήσεις, άκρως ευφάνταστες: Ρωμαϊκή, πρωτόγονη χειροβομβίδα, καμπάνα, πρες παπιέ, διακοσμητικό αντικείμενο, αλιευτικό βάρος, ήταν μερικές από τις εκδοχές που προτάθηκαν. Κάποιος είπε, ότι χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς σκοπούς: το θέρμαιναν και εν συνεχεία το τοποθετούσουν απλώς ή έκαναν μαλάξεις με αυτό σε περιοχές πόνου. Αλλοι υποστήριξαν ότι οι Ρωμαίοι «φύτεψαν» επίτηδες αυτά τα αντικείμενα, ακριβώς για να βρουν οι επόμενες γενιές και να αναρωτιούνται.

Η δύναμη του αριθμού 12 και το δωδεκάεδρο σύμπαν!

Ο αριθμός 12 στους αρχαίους πολιτισμούς, κατείχε μία ξεχωριστή θέση. Από τους 12 μήνες του χρόνου μέχρι τους 12 θεούς, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για έναν κοινό αριθμό. Τόσο ο Πυθαγόρας όσο και ο Φίλωνας ο Ιουδαίος, τον αποκαλούσαν "ιερό", ενώ ειδικά για το δωδεκάεδρο ο Φίλωνας γράφει ότι "είναι τέλειος αριθμός".
Είναι γνωστό ότι ο Αριστοτέλης και οι προσωκρατικοί μιλούσαν για ταύτιση του σύμπαντος με το ισοδωδεκαεδρικό τέλειο στερεό, κάτι που πριν από από δύο χρόνια ήρθε να επιβεβαιωθεί μέσα από σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, που πρότειναν ότι ο χώρος θα μπορούσε να είναι πεπερασμένος και να έχει σχήμα δωδεκάεδρου και όχι άπειρος και επίπεδος.
Συγκεκριμένα, αμερικανοί και γάλλοι κοσμολόγοι, υποστήριξαν ότι ένα σύμπαν σε σχήμα δωδεκάπλευρου πολύγωνου μπορεί να εξηγήσει τις μετρήσεις της κοσμικής ακτινοβολίας που προήλθε από τη Μεγάλη Εκρηξη.

"Αυτό που επιχειρούμε να απαντήσουμε είναι το πανάρχαιο ερώτημα, εάν το σύμπαν είναι άπειρο ή πεπερασμένο. Το εντυπωσιακό σημείο είναι ότι πλέον δεν υπόθετουμε αλλά έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένα δεδομένα.", είχε δηλώσει ένας από τους επιστήμονες.
ancienthistorygr

1 σχόλιο:

  1. Καλημερα Καλη Εβδομαδα !! Επάνω στ'αστρα τ'ουρανου θα γραψω τ'ονομα σου καθε βραδια να το θωρρω να νιωθω πιο κοντα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ