Social Icons

.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Πραγματικός ο πόνος της ερωτικής απόρριψης





Η έκφραση "μου ράγισε την καρδιά", που χρησιμοποιείται από τους απανταχού χωρισμένους, μπορεί να μην είναι και τόσο υπερβολική, λένε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
'Οπως αναφέρουν οι μελετητές, ο πόνος της ερωτικής απόρριψης δεν είναι απλώς σχήμα λόγου αλλά...
πραγματικότητας!
Μάλιστα, οι ειδικοί παρομοιάζουν το συναίσθημα που βιώνουν οι άνθρωποι με ένα "κάψιμο" στην καρδιά.
Όσο περίεργο και αν ακούγεται σε ορισμένους, οι Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένες περιοχές του μυαλού, οι οποίες αντιδρούν στον πόνο, επικαλύπτονται από εκείνες που αντιδρούν στην κοινωνική απόρριψη. Τι σημαίνει αυτό, με απλά λόγια;
Σε περίπτωση που χτυπήσουμε κάποιο μέρος του σώματός μας, θα αισθανθούμε πόνο, γιατί μεταξύ άλλων θα ενεργοποιηθούν κάποιοι νευρώνες του εγκεφάλου.
Αντίστοιχα, όταν βιώσουμε την απόρριψη, θα αισθανθούμε και πάλι πόνο, γιατί θα ενεργοποιηθούν ξανά οι ίδιοι περίπου νευρώνες.
'Ετσι λοιπόν, όπως υποστηρίζουν οι μελετητές, τα οδυνηρά ψυχολογικά και κοινωνικά γεγονότα ενεργοποιούν τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου.
Για τις ανάγκες της επιστημονικής έρευνας, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ζήτησαν τη βοήθεια 40 εθελοντών, οι οποίοι είχαν χωρίσει από τους συντρόφους τους σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 6 μηνών.
Στόχος τους ήταν να καταγράψουν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου τους, την ώρα που σκέπτονταν το χωρισμό τους. Τους υπέβαλαν λοιπόν σε μαγνητικές τομογραφίες την ώρα που τους έδειχναν φωτογραφίες των πρώην συντρόφων τους. Λίγο καιρό αργότερα επανέλαβαν τη διαδικασία ενώ οι εθελοντές κοιτούσαν φωτογραφίες φίλων ή συγγενών.
Στη μεν πρώτη περίπτωση ενεργοποιούνταν οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονταν με το φυσικό πόνο, ενώ στη δεύτερη όχι.
πηγή: http://www.i-diadromi.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ