Social Icons

.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

"Η αδελφότητα των μυρμηγκιών"


Αν ποτέ προσγειωθούν εξωγήινοι στη Γη, μην προσβληθείτε αν σας πουν: «Οδηγήστε μας στο μυρμήγκι σας»...
Το μυρμήγκι αυτό μπορεί να είναι μια βασιλομήτωρ, που θα ζυγίζει όσο λίγοι κόκκοι αλατιού. Η ίδια όμως μαζί με τις άλλες βασίλισσες του πλανήτη και μαζί με όλους τους υπηκόους των απέραντων μυρμηγκο-αυτοκρατοριών θα ζυγίζουν συνολικά όσο ο σημερινός ανθρώπινος πληθυσμός των εφτά δισεκατομμυρίων.
Επιπλέον, οι βασίλισσες και οι απόγονοί τους ζουν σε συνεργατικές κοινωνίες με υψηλό βαθμό οργάνωσης -καταστρώνοντας πολεμικές στρατηγικές και εφαρμόζοντας γεωργικές και κτηνοτροφικές πρακτικές- εδώ και τουλάχιστον 50 εκατομμύρια χρόνια. Εμείς ζούμε έτσι εδώ και πόσα χρόνια, 10.000 το πολύ; Προσωπικά, θα διόριζα συνοδό των εξωγήινων τον εντομολόγο και φωτογράφο Μαρκ Μόφετ. Τόσα χρόνια στις ζούγκλες του κόσμου, έχει ανακαλύψει αρκετά νέα είδη και εκπληκτικές συμπεριφορές μυρμηγκιών.
Ακόμα και την ώρα που παίρνει το πρωινό του εδώ, στο δάσος της βροχής στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, αναλογίζεται τι είδους οργανισμός μπορεί να είναι μια αποικία μυρμηγκιών - μια και η αποικία ως σύνολο είναι αυτή που παλεύει να επιβιώσει και εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου και όχι το κάθε άτομο ξεχωριστά...
πηγή: www.pinnokio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ