Social Icons

.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί τη Δευτέρα γκρινιάζουμε περισσότερο από τις άλλες μέρες;

Η καφετιέρα στο σπίτι χάλασε, τα μαλλιά σας δεν λένε να στρώσουν, η κίνηση στους δρόμους είναι αφύσικη και ο διευθυντής σας πήρε από τα μούτρα. Νεύρα, νεύρα, νεύρα. Τυχαίο που σήμερα είναι Δευτέρα; Μάλλον όχι…

«Μη με ξυπνάς από τις έξι, πριν ακόμα η μέρα να φέξει…Ξυπνητήρι σε μισώ, σε μισώ…»,
τραγουδούσε ο Χουζούρης, το μονίμως
νυσταγμένο στρουμφάκι και μάλλον όχι άδικα, αν κρίνουμε και από το δικό μας δολοφονικό βλέμμα στο ξυπνητήρι που χτυπά δαιμονισμένα τη Δευτέρα το πρωί. Μετά από ένα χαλαρωτικό ή ξεσαλωτικό σαββατοκύριακο, το πρωί της Δευτέρα καλούμαστε όλοι να αποχωριστούμε το κρεβατάκι μας και να πάμε στη δουλειά.
Και εκεί αρχίζουν όλα. Πάτε να φτιάξετε καφέ και διαπιστώνετε πώς σας τελείωσαν τα φίλτρα της καφετιέρας. Σας μπαίνει σαμπουάν στο μάτι, μετά τα μαλλιά σας δεν λένε να στρώσουν, κάποιος σας έχει μπλοκάρει στο πάρκινγκ και δεν μπορείτε να βγείτε, η κίνηση στους δρόμους θυμίζει σκηνή από ταινία καταστροφής που όλοι προσπαθούν να διαφύγουν και το αφεντικό με το που μπαίνετε στο γραφείο σας κοιτάζει με μισό μάτι και σας φορτώνει δουλειά για άτομα.
Καλημέρα σας λοιπόν και καλή εβδομάδα. Με τέτοιο δυναμικό ξεκίνημα, φαντάσου πώς θα κυλήσει η υπόλοιπη εβδομάδα σκέφτεστε την στιγμή που τραβάτε με μανία ένα χαρτί που έχει μπλοκάρει τον εκτυπωτή.
«Καταραμένη» μέρα;
Κάντε ένα απλό, απλούστατο πείραμα. Παρατηρήστε πόσα νεύρα έχετε κάθε Δευτέρα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ημέρες. Πολύ περισσότερα, θα σας πούμε εμείς για να σας βγάλουμε και από τον κόπο. Και φυσικά, δεν το λέμε εμείς, η επιστήμη το λέει.
Μια πραγματικά πρωτότυπη έρευνα που δημοσίευσε η «Daily Mail» ανέφερε πώς η δυστυχία που νιώθουμε τις Δευτέρες δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε εμάς αλλά και σε πολλούς, πολλούς άλλους.
Η έρευνα έγινε σε 2.000 βρετανούς, όπου εκεί διαπιστώθηκε πώς τις Δευτέρες έχουμε την τάση να γκρινιάζουμε για όλους και για όλα πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Και αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες ιδού: κάθε Δευτέρα λοιπόν γκρινιάζουμε 34 λεπτά μέσα στην ημέρα για όλα ενώ τις υπόλοιπες ημέρες η γκρίνια μας μειώνεται στα…22 λεπτά.
Monday blues
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Αρχικά γιατί έχει προηγηθεί το σαββατοκύριακο. Έχουμε κλείσει το ξυπνητήρι και ξυπνάμε σχεδόν το μεσημέρι, έχουμε χαλαρώσει, έχουμε ξεκουραστεί, έχουμε διασκεδάσει με τους φίλους και γενικώς έχουμε κάνει ό,τι μας αρέσει χωρίς κανέναν μα κανέναν απολύτως περιορισμό. Και έρχεται η Δευτέρα, όπου πρέπει και πάλι να εγκλωβιστούμε στην καθημερινή μας ρουτίνα με ελάχιστα περιθώρια διαφυγής…
Μια άλλη εξήγηση που δίνεται αφορά στο ξενύχτι. Αν το σαββατοκύριακο κάναμε τη νύχτα-μέρα, το μόνο που θέλουμε το πρωί της Δευτέρας είναι να κοιμηθούμε και όχι να πάμε στο γραφείο. Και έτσι, μας φταίνε όλα.
Τέλος, φαίνεται πώς τη Δευτέρα, μας καταλαμβάνει μια έντονη τάση αναθεώρησης της ζωής μας! Αξίζει τον κόπο να δουλεύω τόσες ώρες για τόσα λεφτά; Με τέτοια κίνηση τρώω όλο το μηνιάτικο στη βενζίνη.. Τι το ήθελα το στεγαστικό δάνειο; Μήπως να τα πούλαγα όλα και να πάω στο χωριό να ζήσω σαν άνθρωπος; Αυτά και άλλα τέτοια μας περνούν από το νου κάθε Δευτέρα αναγκάζοντάς μας να τα βλέπουμε όλα στραβά και να γκρινιάζουμε ατελείωτα… Υπομονή, παιδιά, αύριο ξημερώνει Τρίτη και σε λίγο έρχεται και η Παρασκευή…
stoklari

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ