Social Icons

.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Υποδεχθείτε τα ...πόδια-ρομπότ!


Μια ακόμη επαναστατική ρομποτική μηχανή έρχεται στην υπηρεσία περίθαλψης ασθενών με εγκεφαλικό και τραυματισμούς σπονδυλικής στήλης. Ένα μηχάνημα που κατασκεύασαν Ολλανδοί ερευνητές στοχεύει να "μαθαίνει" τον εγκέφαλο του ασθενούς μετά από ένα εγκεφαλικό να περπατά ξανά.
Ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, που δυστυχώς στην χώρα μας είναι συνήθης αιτία θανάτου, αφήνει πολλούς Έλληνες με σοβαρή κινητική αναπηρία. Το μηχάνημα αποθεραπείας με την ονομασία
«LOPES» υπόσχεται με την τεχνολογία που διαθέτει πιο γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην προ-εγκεφαλικού σωματική κίνηση.
Ο εγκέφαλος, ως το κέντρο ελέγχου όλων των ενεργειών του σώματος, δέχεται και στέλνει μηνύματα-εντολές σε κάθε μυ.Τα άκρα, χέρια και πόδια, αν η αιμάτωση της περιοχής που ελέγχει την κίνηση τους αποφραχθεί, αδυνατούν τόσο να στείλουν μηνύματα πίσω στον εγκέφαλο όσο και να δεχθούν μηνύματα από τον εγκέφαλο. Τα "πόδια-ρομπότ" έρχονται να στηρίξουν μηχανικά την βάδιση αλλά και να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλο στο βηματισμό.Βήμα-βήμα το μυαλό μας, χάρη στην "πλαστικότητα" μπορεί να εδραιώσει νέα δίκτυα μεταξύ των νευρώνων. Με αποτέλεσμα ο ασθενής να μάθει να περπατά σαν μην έπαθε ποτέ εγκεφαλικό. Αν αποδειχθεί στις εφαρμογές ως μια αποτελεσματική αποθεραπεία το συγκεκριμένο μηχάνημα θα είναι βασικό κομμάτι κάθε κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αναμένεται να βγει στην παγκόσμια αγορά μέσα στον επόμενο χρόνο. Ελπίζω ωστόσο τα ασφαλιστικά μας ταμεία να είναι σε θέση να καλύπτουν οικονομικά τις υπηρεσίες που έχει να προσφέρει στον άνθρωπο η επιστήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ