Social Icons

.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Το δεκατιανό του σχολείου

Το κολατσιό στο σχολείο είναι απαραίτητο καθώς δίνει στα παιδιά την ενέργεια να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και στο παιχνίδι! Γιατί να αγοράζουν τα παιδιά από τις καντίνες φαγητά τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και φρεσκάδας λοιπόν αφού αφιερώνοντας λίγο χρόνο, μπορούμε να τους δίνουμε σπιτικό και υγιεινό δεκατιανό.

Οι επιλογές είναι αναρίθμητες και οι περισσότερες απαιτούν πραγματικά λίγο χρόνο προετοιμασίας. Ο χρόνος όλων είναι πολύτιμος, αλλά με τη σωστή οργάνωση η προετοιμασία του δεκατιανού απαιτεί λιγότερο χρόνο ακόμα και από το να ψωνίσουμε κάτι από το φούρνο! Πιο οικονομικό, πιο υγιεινό και πιο γρήγορο. Άρα η ιδανική λύση!

Τι δίνουμε για δεκατιανό:

Φρούτα και λαχανικά: προτιμήστε φρούτα που καθαρίζονται εύκολα, όπως μια μπανάνα, ή που δεν θέλουν καθάρισμα, όπως τα βερίκοκα. Θυμηθήτε να παίρνετε φρούτα της εποχής και κατά προτίμηση βιολογικά για να αποφεύγουμε όσο γίνεται να δίνουμε φυτοφάρμακα στα παιδιά μας. Αν το παιδί τα τρώει, μπορείτε να δώσετε και κάποια λαχανικά που τρώγονται ωμά, όπως το καρότο ή το αγγούρι.

Ψωμί και δημητριακά: κουλούρι, κριτσίνια και άλλα παρόμοια. Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης που είναι πιο θρεπτικά.

Γλυκά: δεν είναι για κάθε μέρα, αλλά μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ένα σπιτικό κέικ ή ένα παστέλι.

Σάντουιτς: μην αρκεστείτε στο κλασικό σάντουιτς με τυρί και ζαμπόν ή γαλοπούλα. Υπάρχουν πάμπολλες επιλογές ώστε να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή του παιδιού.



Πως το κάνω όλο αυτό εύκολο;

Με οργάνωση και προετοιμασία. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές μας και θα δείτε πως το σπιτικό κολατσιό γίνεται παιχνίδι:


Οργανωθείτε:
Αγοράστε από το σούπερ μάρκετ υλικά που θα σας χρησιμεύσουν στο να φτιάχνετε σάντουιτς, καθώς και τα φρούτα της εβδομάδας. Διάφορα τυριά, καπνιστή γαλοπούλα που είναι νόστιμη και υγιεινή και διάφορα είδη ψωμιού (τετράγωνα, στρογγυλά, μακρόστενα, αραβικές πίτες και τορτίγιες). Έτσι θα μπορείτε να φτιάξετε κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό και το παιδί σας δεν θα βαρεθεί ποτέ.

Φροντίστε τα φρούτα που θα αγοράσετε να είναι ανθεκτικά στην ταλαιπωρία μια που θα βρίσκονται στην τσάντα του παιδιού για κάμποση ώρα και να μην είναι ζουμερά και υπάρξει κίνδυνος να λερωθεί το παιδί . Ιδανικά φρούτα είναι οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια.

Επίσης αγοράστε πλαστική μεμβράνη, σακουλάκια πολυμπάγκ ή κατάλληλα τάπερ, ώστε να μπρείτε να πακετάρετε το σάντουιτς που θα φτιάξετε και τα φρούτα.

Προετοιμαστείτε:
Τα σάντουιτς φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα το πρωί. Αν όμως δεν έχετε ούτε αυτά τα 5 λεπτά που χρειάζονται, τότε μπορείτε να φτιάξετε σάντουιτς από το προηγούμενο βράδυ. Φτιάξτε τα το βράδυ, τυλίξτε τα με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο. Αν όμως κάνετε κάτι τέτοιο προσέξτε να μην έχει το σάντουιτς μέσα ντομάτα ή μαρούλι, γιατί τα υγρά θα νοτίσουν το ψωμί και δεν θα είναι πια τόσο νόστιμο.
Επίσης μπορείτε από την προηγούμενη μέρα να έχετε ετοιμάσει τη γέμιση για το σάντουιτς, αν αυτή είναι ας πούμε τονοσαλάτα.

Τα φρούτα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία, άρα τρώνε ακόμα λιγότερο χρόνο. Πλύντε τα από την προηγούμενη και βάλτε τα στο σακουλάκι και έτοιμο το δεκατιανό.

Επίσης το κέικ μπορείτε να το φτιάξετε το σαββατοκύριακο και κάποια μέρα της εβδομάδας να βάλετε ένα κομμάτι σε ένα ταπεράκι από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι το πρωί θα είναι έτοιμο.


Νόστιμες ιδέες:


Ορίστε λοιπόν μερικές ιδέες για το τι μπορούμε να βάλουμε μέσα στα σάντουιτς.
Οποιοδήποτε συνδιασμό από: τυρί, καπνιστή γαλοπούλα, cream cheese (πχ Φιλαδέλφια), ντομάτα (να είναι σφιχτή, χωρίς πολλά ζουμιά), μαρούλι, κρέας που έχει μείνει από την προηγούμενη μέρα, τονοσαλάτα, ομελέτα, βραστό αβγό, λουκάνικο ή ό,τι άλλο έχει το ψυγείο μας.

Εξαιρετικοί συνδιασμοί είναι:

Ψωμί - cream cheese - γαλοπούλα
Ψωμί - μαρούλι - μπέικον - ντομάτα
Αραβική πίτα - τυρί - καπνιστή γαλοπούλα - φρέσκο σπανάκι (κάνουμε ένα σφιχτό ρολό την πίτα και την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη)
Ψωμί - τονοσαλάτα - μαρούλι


Μια εύκολη συνταγή για τονοσαλάτα είναι η εξής:
1/4 φλ. τόνος από κονσέρβα, 1/2 βραστό αβγό ψιλοκομμένο, 2 κ.γ. ψιλοκομμένο σέλινο, 1 1/2 κ.σ. μαγιονέζα και 1/2 κ.γ. χυμό λεμόνι. Τα ανακατεύουμε όλα και έτοιμη η τονοσαλάτα μας.

Μέσα στο site μας θα βρείτε και αρκετές συνταγές για αλμυρά κέικ. Έτσι θα μπορείτε να τους δώσετε κάτι θρεπτικό που το έχετε όμως φτιάξει από την προηγούμενη μέρα.

Επίσης μπορούμε να κάνουμε γλυκά σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα.



Η αγορά του δεκατιανού από το φούρνο ή το κυλικείο κοστίζει αρκετά χρήματα κάθε μήνα. Με αυτούς τους τρόπους το παιδί μας θα τρώει υγιεινά, θρεπτικά φαγητά, εκοικονομώντας και χρήματα. Με μια πολύ μικρή αλλαγή στις συνήθειές μας, θα επωφεληθούμε όλοι!
www.sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ