Social Icons

.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

H νόσος των χαρισματικών


Ο συσχετισμός της οφθαλμοκίνησης με τη βιολογική ευφυία μονοπωλεί εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον του καθηγητή μαθησιακών δυσκολιών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γεώργιου Παυλίδη και η επιστημονική πια απόδειξή του είναι για τον ίδιο όνειρο και στόχος ζωής.
Προς το παρόν, ο ίδιος μπορεί να καμαρώνει και να βελτιώνει την εφεύρεσή του, το γνωστό παγκοσμίως Pavlides Test, που καταφέρνει με την κίνηση των οφθαλμών, μέσα σε δέκα λεπτά, να κάνει πρόγνωση και διάγνωση της δυσλεξίας, της ελλειμματικής προσοχής και της υπερκινητικότητας των παιδιών.
Η μέθοδος, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1978 κι αναγνωρίστηκε διεθνώς με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδά και Αγγλία, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα από πολλά πανεπιστήμια, ανάμεσά τους τα Χαρβαρντ, Κολούμπια, Μπόστον και Πεν Στέιτ. Ο ίδιος βλέπει περίπου 3.000 περιστατικά το χρόνο, από 27 χώρες, ενώ μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει περισσότερα από 20.000(!).
"Η δυσλεξία υπάρχει από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος, έχει νευρολογική αιτιολογία και κληρονομική βάση, και είναι μαθησιακή δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει το 3%-5% του πληθυσμού. Οταν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, αναδεικνύεται ως θετική ιδιαιτερότητα.
Δεν είναι πάθηση ούτε ελάττωμα. Ο δυσλεκτικός "σκέφτεται" αποτελεσματικότερα με εικόνες κι όχι λέξεις και γι' αυτό τον λόγο ο εγκέφαλός του λειτουργεί ταχύτερα από τον κοινό νου. Δεν είναι τυχαίο που της έχουμε προσδώσει τον όρο "νόσος των χαρισματικών". Η δυσλεξία δεν σταματάει κανέναν να φτάσει εκεί που θέλει. Ο δυσλεκτικός δεν είναι καθυστερημένος. Αντίθετα, μπορεί να διαπρέπει στον χώρο του. Το 2008, το BBC διερεύνησε 17.000 επιτυχημένα κι αυτοδημιούργητα άτομα και διαπίστωσε πως το 40% αυτών είχε δυσλεξία".
Ο καθηγητής βρέθηκε στα έδρανα της Φιλοσοφικής Σχολής με στόχο να σπουδάσει Ψυχολογία. Στα 23 του μόλις χρόνια εξελέγη παμψηφεί λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Από 25 ετών διευθύνει είκοσι μεγάλα ερευνητικά προγράμματα σε Αγγλία, Ελλάδα και ΗΠΑ κι έχει διατελέσει δύο φορές αντιπρόεδρος της διεθνούς ακαδημίας ερευνών μαθησιακών δυσκολιών. ¦

ΒΑΣΩ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ