Social Icons

.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Άγχος ή αλλιώς "Μαύρος Θάνατος"



Το άγχος κατατάσσεται πρώτο στη λίστα των ασθενειών του 21ού πρώτου αιώνα και ειδικά όσον αφορά τον εργασιακό χώρο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πολλοί επιστήμονες αποκαλούν τη συγκεκριμένη ασθένεια "Μαύρο Θάνατο".
Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η βασική αιτία πλέον των μεγάλων αναρρωτικών αδειών είναι το στρες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Συγκεκριμένα η έρευνα, από το ίδρυμα "Chartered of Personnel and Development", υποστηρίζει πως το άγχος έχει επισκιάσει το εγκεφαλικό επεισόδιο, την καρδιακή προσβολή, ακόμα και τον καρκίνο, στις αναρρωτικές άδειες.
Ο σύμβουλος του ιδρύματος, Jill Miller, επισημαίνει ότι η αυξημένη πίεση που δέχονται οι άνθρωποι στον χώρο της εργασίας τους, έχει ως ρίζα την οικονομική κρίση και την παρατεταμένη οικονομική ύφεση.
Εκεί όμως που η πίεση και το άγχος τα δίνουν όλα είναι σε επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει πως θα προβούν σε απολύσεις.
Ο Cary Cooper, καθηγητής και συγγραφέας σημαντικού βιβλίου για το άγχος, "The Science of Occupational Health", κάνει διάκριση μεταξύ πίεσης και άγχους. Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως η πίεση προέρχεται από την όρεξη για δουλειά και παραγωγικότητα, αλλά και την παροχή κινήτρων, όπως η επαγγελματική ανέλιξη και πριμ. Από την άλλη αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, διότι όταν ο εργαζόμενος ξεπεράσει τα όρια του, αρχίζει το άγχος και το στρες.
Οι επιστήμονες πάντως θεωρούν ότι πηγή του άγχους, είναι ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η συμπεριφορά του εργοδότη, ο χώρος εργασίας και τα προβλήματα στο σπίτι.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ