Social Icons

.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Τρελοί επιστήμονες, απίστευτες μελέτες


Ενας πρωτότυπος συναγερμός που χρησιμοποιεί έλαια καυτερού χράνου, ένας εναλλακτικός τρόπος για την αντιμετώπιση του παράνομου παρκαρίσματος, η επίδραση της ανάγκης για ούρηση στις καθημερινές μας αποφάσεις και άλλες... απίστευτες μελέτες βραβεύτηκαν με τα Νόμπελ Απίθανων Ερευνών (IG Nobel), μία μόλις εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση των... παραδοσιακών μας Νόμπελ.

«Αρχικά προκαλούν το γέλιο, άλλες μας φαίνονται ανούσιες και τρελές, όμως τελικά μας κάνουν να σκεφτούμε» υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος IG Nobel, εξηγώντας ότι τα βραβεία τους απονέμονται σε πραγματικούς επιστήμονες για την εκπόνηση πραγματικών ερευνών, που συχνά δημοσιεύονται σε έγκυρες επιθεωρήσεις.
Ετσι, λοιπόν, το Απίθανο Νόμπελ Φυσιολογίας για το 2011 κέρδισαν τρεις γυναίκες ερευνήτριες, οι οποίες απέδειξαν ότι το χασμουρητό δεν είναι κολλητικό στις χελώνες. Ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων απέσπασε το IG Χημείας δημιουργώντας ένα συναγερμό που εκπέμπει έλαια χράνου, ο οποίος μπορεί να ξυπνά κουφούς ανθρώπους σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Η ομάδα που κέρδισε το Απίθανο Νόμπελ Ιατρικής επιχείρησε να εξηγήσει πώς η ανάγκη για... τουαλέτα επηρεάζει τις αποφάσεις μας. Η ομάδα του καθηγητή Νευρολογίας στον Πανεπιστήμιο Μπράουν, Πίτερ Σνάιντερ, «ανακάλυψε» ότι όσο μεγαλώνει η ανάγκη για ούρηση επηρεάζεται η προσοχή μας, αλλά και η πρόσφατη μνήμη μας.
Οι Ντάριλ Γουέιν και Ντέιβιντ Ρετζ τιμήθηκαν με το IG Βιολογίας, γιατί ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένα είδη σκαθαριών χρησιμοποιούν ως «ερωτικά βοηθήματα» μπουκάλια αυστραλιανής μπίρας -φαίνεται ότι δεν μπορούν να αντισταθούν στη μυρωδιά της! Οι ομάδες «καταστροφολόγων» που έβλεπαν το τέλος του κόσμου, σε διάφορες ημερομηνίες που έχουν βεβαίως παρέλθει, τιμήθηκαν με το IG Μαθηματικών, γιατί, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «δίδαξαν στην επιστημονική κοινότητα ότι πρέπει να είναι προσεκτική στις μαθηματικές υποθέσεις και στην ερμηνεία της στατιστικής». Η ιδέα του να χρησιμοποιεί άρματα μάχης για να «γυρνούν ανάποδα» αυτοκίνητα που έχουν παρκάρει παράνομα, χάρισε στον Αρτούρας Ζουόκας, δήμαρχο της πρωτεύουσας της Λιθουανίας Βίλνα το Απίθανο Νόμπελ Ειρήνης. Την απονομή αυτών αλλά και άλλων Απίθανων Νόμπελ μπορείτε να δείτε στο www.youtube.com/improbableresearch
ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγές: www.improbable.com, Ass. Press)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ