Social Icons

.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ατύχημα (;) ο θάνατος του Βαν Γκογκ


Σε ατύχημα και όχι σε αυτοκτονία αποδίδουν τον θάνατο του Ολλανδού ζωγράφου, Βίνσεντ Βαν Γκογκ οι συγγραφείς μίας νέας βιογραφίας του με τίτλο "Βαν Γκογκ: Η ζώη".
Ο Στίβεν Νάιφε και ο Γκρέγκορι Γουάιτ Σμιθ δήλωσε ότι σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, είναι πολύ πιθανότητερο να πυροβολήθηκε κατα λάθος από δύο αγόρια που ήξερε ότι είχαν ένα "χαλασμένο όπλο".
Ο Βαν Γκογκ πέθανε στην Οβέρ συρ Ουάζ της Γαλλίας το 1890 σε ηλικία 37 ετών.
Οι δύο συγγραφείς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από δέκα χρόνια μελέτης με περισσότερους από 20 μεταφραστές και ερευνητές.
Δήλωσαν ότι χιλιάδες μη μεταφρασμένα γράμματα που είχαν γραφτεί από τον καλλιτέχνη ήταν ανάμεσα στα έγγρφα που μελετήθηκαν για να γίνει μία ερευνητική βάση δεδομένων που περιείχε 28.000 σημειώσεις.
Ζευγάρι αγοριών
Ο Βαν Γκογκ έμενε στο πανδοχείο Ομπέρζ Ραβού από όπου περπατούσε σε λιβάδια με σιτάρι προκειμένου να ζωγραφίσει. Για πολύ καιρό θεωρείτο ότι αυτοπυροβολήθηκε σε ένα τέτοιο λιβάδι προτού επιστρέψει στο πανδοχείο, όπου πέθανε αργότερα.
Αλλά ο συγγραφέας Στίβεν Νάιφεχ τόνισε ότι ήταν "πολύ ξεκάθαρο ότι δεν πήγε μέσα στα λιβάδια με τα σιτάρια με πρόθεση να αυτοπυροβοληθεί.
Η αποδεχθείσα εκδοχή του τί συνέβη στο Οβέρ μεταξύ ανθρώπους που τον γνώριζαν ήταν ότι σκοτώθηκε κατά λάθος από ένα ζευγάρι αγοριών και αποφάσισε να τους καλύψει αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο ιστορικός της τέχνης, Τζόν Ριγουολντ ανέφερε αυτήν την εκδοχή των γεγονότων όταν επισκέφτηκε την Οβέρ το 1930 και άλλες λεπτομέρειες φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν την θεωρία.
Συμπεριλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι η σφαίρα εισήλθε στην άνω κοιλιακή χώρα του Βαν Γκογκ από μία πλάγια θέση και όχι σε ευθεία όπως θα γινόταν σε περίπτωση αυτοκτονίας.
"Αυτά τα δύο αγόρια, το ένα εκ των οποίων φορούσε ρούχα καουμπόι και είχε ένα όπλο - που δυσλειτουργούσε- με το οποίο έπαιζε, ήταν γνωστό ότι πήγαιναν να πιουν την ώρα εκείνη με τον Βίνσεντ.
"Συνεπώς έχει ένα ζευγάρι εφήβων που έχουν ένα χαλασμένο όπλο, έχεις ένα αγόρι που του αρέσει να κάνει τον καουμπόι, έχεις τρεις ανθρώπους που πιθανώς όλοι τους έχουν πιει πολύ. Ετσι η ανθρωποκτονία από αμέλεια μοιάζει πολύ πιθανότερη", επισημαίνει ο συγγραφέας.
"Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι καθένα από αυτά τα δύο αγόρια ήθελε πραγματικά να σκοτώσει τον καλλιτέχνη", συνεχίζει.
Ο έτερος βιογράφος, Γκρέγκορι Γουάιτ Σμιθ, είπε από την πλευρά του ότι "ο Βαν Γκογκ δεν αναζητούσε τον θάνατο, αλλά όταν έφτασε κοντά του ή όταν του παρουσιάστηκε ως πιθανότητα, το αποδέχτηκε. Η αποδοχή αυτή του θανάτου του ήταν "μία ειλικρινής πράξη αγάπης προς τον αδελφό του, στον οποίο ήταν βάρος".
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο αδελφός του Βαν Γκογκ, Τέο, χρηματοδοτούσε τον καλλιτέχνη, την περίοδο που εκείνος "δεν πούλαγε".
Η νέα βιογραφία για τον μεγάλο ιμπρεσιονιστή ζωγράφο, Βίνσεντ Βαν Γκογκ, εκδίδεται την Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ