Social Icons

.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Σχεδόν ένα στα έξι κινητά έχει βακτήρια από… περιττώματα



Στο 16% των κινητών τηλεφώνων στη Βρετανία εντοπίστηκαν ίχνη του βακτηρίου e coli, το οποίο συναντάται κυρίως στα περιττώματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό TIME, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Πλύσιμο των Χεριών.
Ερευνητές από το London School of Hygiene & Tropical Medicine και το Queen Mary, University of London ταξίδεψαν σε 12 πόλεις στη Βρετανία, πήραν δείγματα από 390 κινητά τηλέφωνα και χέρια και στη συνέχεια ανέλυσαν τα δείγματα στο εργαστήριο για να καταγράψουν το είδος και τον αριθμό των μικροβίων.
Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 92 % των χεριών και το 82% των κινητών έφεραν κάποιου είδους βακτήριο, παρά το γεγονός ότι το 95% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είχαν πλύνει τα χέρια τους.
Επίσης, σε ποσοστό 16%, δηλαδή περίπου 1 στα 6 κινητά, έφεραν το βακτήριο e coli, το οποίο προκαλεί στομαχικές διαταραχές, όπως διάρροια και εμετός, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. Χαρακτηριστικό του e coli είναι ότι μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε κινητά τηλέφωνα, καθώς στα βακτήρια αρέσουν οι θερμές συνθήκες, επομένως μία φορητή συσκευή αποτελεί έναν ιδανικό τόπο γι’ αυτά.
Σε γενικές γραμμές, βακτήρια κοπράνων έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν στα χέρια και τις επιφάνειες πολλές ώρες, ειδικά σε υψηλότερες θερμοκρασίες και μακριά από το φως του ήλιου. Έτσι καθίσταται εύκολο να μεταφερθούν με την αφή σε πόμολα, τρόφιμα και κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ