Social Icons

.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Το "έξυπνο" μπλουζάκι που κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα



«Εξυπνο» μπλουζάκι θα ελέγχει τους ρυθμούς της καρδιάς και τη θερμοκρασία του σώματος. Οι επιστήμονες από τη Μαδρίτη που ανέπτυξαν τα πρωτοποριακά μπλουζάκια εκτιμούν ότι θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Το «έξυπνο» ρούχο είναι φτιαγμένο από συνθετικό ύφασμα, στο οποίο περιέχονται ηλεκτρόδια. Με αυτό τον τρόπο μετριούνται οι ρυθμοί της καρδιάς, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να κάνει ακόμα και ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Στη συνέχεια τα δεδομένα συλλέγονται σε μια μικροσυσκευή (ΑD) που βρίσκεται κάτω από την μπλούζα, η οποία τα στέλνει ασύρματα σε ένα σύστημα που «μεταφράζει» τα αποτελέσματα.
Στην AD συσκευή βρίσκονται επίσης τοποθετημένα ένας μετρητής επιτάχυνσης και ένα θερμόμετρο, χάρη στα οποία καταγράφεται η κίνηση του ασθενούς, αν δηλαδή κινείται ή είναι ξαπλωμένος.
Σύμφωνα με όσα λέει ο εμπνευστής της συσκευής, Χοσέ Ιγκνάσιο Μορένο, η ομάδα των Ισπανών ερευνητών ήθελε να δημιουργήσει μια συσκευή που δεν τοποθετείται με επέμβαση στο σώμα και καταγράφει συνεχώς τις βασικές λειτουργίες των ασθενών.
«Ο ασθενής μπορεί να ελεγχθεί οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να σέρνει καλώδια, χάρη στην ασύρματη πλατφόρμα» λέει χαρακτηριστικά ο Μορένο. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να ειδοποιεί τον γιατρό σε περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει επικίνδυνες ενδείξεις. Προς το παρόν έχει δοκιμαστεί σε πέντε ασθενείς κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς για τρεις μήνες και είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα.
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ