Social Icons

.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Πώς ήταν η Κρήτη την Εποχή των Παγετώνων;



Τις απαντήσεις στο πώς ήταν η Κρήτη την εποχή των παγετώνων επιχειρεί να δώσει μία επιστημονική μελέτη με αντικείμενο το Οροπέδιο Λασιθίου, και η οποία έχει σκοπό να εντρυφήσει και να ανακατασκευάσει το κλίμα και το περιβάλλον των τελευταίων 150 χιλιάδων ετών στην ανατολική Μεσόγειο.
Η μελέτη, όπως ανακοινώθηκε από το δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, πραγματοποιείται από τον καθηγητή Χρόνη Τζεδάκη, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, (University College London), σε συνεργασία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νένα Γαλανίδου, τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Κοσμά Παυλόπουλο και τον επίκουρο καθηγητή του ΕΜΠ, Γιώργο Αποστολόπουλο, με την αρωγή του δήμου Οροπεδίου.
Τον περασμένο Αύγουστο ξεκίνησε έρευνα για τη γεωφυσική μελέτη της λεκάνης του Οροπεδίου. Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η δειγματοληψία των προς μελέτη ιζημάτων. Τα ιζήματα μιας φυσικής λεκάνης, όπως αυτή του οροπεδίου Λασιθίου, αποτελούν ένα πολύτιμο αρχείο πληροφοριών για το περιβάλλον και τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η Κρήτη, ως το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, αποτελεί σταυροδρόμι των κλιματικών συστημάτων των χαμηλών και μεσαίων γεωγραφικών πλατών, όπως και των ανθρώπινων πληθυσμών της ανατολικής Μεσογείου.
Παρόλα αυτά, οι γνώσεις των επιστημόνων για τις περιβαλλοντικές αλλαγές στο χώρο αυτό παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες. Σκοπός της μελέτης είναι να συνδυάσει ιζηματολογικές, γεωχημικές και παλαιοντολογικές αναλύσεις για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως, ποιες ήταν οι αλλαγές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις τα τελευταία 150.000 χρόνια και ποιες ήταν οι αλλαγές στη βλάστηση της Κρήτης την εποχή των παγετώνων;
Με τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, οι επιστήμονες που μετέχουν στην έρευνα θα δώσουν τη δυνατότητα να σχηματιστεί μία καλύτερη εικόνα για το περιβάλλον που συνάντησαν οι πρώτοι επισκέπτες και κάτοικοι της Κρήτης στα προϊστορικά χρόνια.
"Ευχαριστούμε τους επιστήμονες για την έρευνα αυτή. Θα είμαστε κοντά τους και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα που θα συμβάλλουν στη γνώση μας για την περιοχή και την Κρήτη", δήλωσε ο δήμαρχος Οροπεδίου, Γιώργος Μηλιαράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ