Social Icons

.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Γη σε αγρότες με ενοίκιο 5 € το στρέμμα


10.030 στρέμματα θα δοθούν σε πρώτη φάση για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση σε 7 περιφέρειες της χώρας. Μέχρι 18 Νοεμβρίου οι αιτήσεις
Αγροτική γη έναντι 5 ευρώ το στρέμμα παραχωρεί η κυβέρνηση για απασχόληση και επιστροφή στην ύπαιθρο, προσδοκώντας σε μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ο οποίος μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην οικονομική ύφεση που πλήττει τη χώρα.
Η παραχώρηση γης έναντι συμβολικού ενοικίου φαντάζει ικανή να δώσει νέα διέξοδο στον αγροτικό κόσμο που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.
Αλλωστε η εφαρμογή αυτού του κυβερνητικού μέτρου έρχεται σε μια χρονική περίοδο που οι Ελληνες ξεκίνησαν να παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν από την κρίση που πλήττει τη χώρα. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα επιστρέφοντας στην επαρχία για να γίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Ηδη ξεκίνησε η διαδικασία ενοικίασης αγροτικής γης και σε πρώτη φάση αφορά 833 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 10.030 στρεμμάτων. Βρίσκονται στις Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας.
Τα κτήματα που προορίζονται για μονοετείς καλλιέργειες παραχωρούνται για 5 χρόνια, ενώ αυτά που προορίζονται για πολυετείς θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για 25 χρόνια.
Δικαιούχοι είναι άνεργοι, νέοι αγρότες, πτυχιούχοι γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες. Ανώτατο όριο ενοικίασης είναι τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνονται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης, εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία, και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει).

Απευθείας μίσθωση
Για την απευθείας μίσθωση διαθέσιμου αγροτεμαχίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν σε πρώτη φάση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr). Στην πρώτη αυτή φάση οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

Την ηλεκτρονική διαδικασία θα ακολουθήσει διοικητικός έλεγχος προς πλήρη επαλήθευση των υποβληθέντων στοιχείων. Στο σύστημα θα εντάσσονται σταδιακά όλες οι Περιφερειακές Ενότητες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της κάθε Περιφέρειας. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ενοικιαστούν 1.216.499 στρέμματα.
Διάρκεια
Η διάρκεια μίσθωσης για τις μονοετείς καλλιέργειες ορίζεται σε 5 καλλιεργητικές περιόδους, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλη μία 5ετία με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν, ενώ για τις πολυετείς καλλιέργειες σε 25 καλλιεργητικές περιόδους και μόνο για την περίπτωση μίσθωσης αγροτεμαχίου σε νέο ηλικίας έως 35 ετών.
Από τα πρώτα 833 αγροτεμάχια, τα 462 αγροτεμάχια είναι για γεωργική χρήση και τα υπόλοιπα 371 για κτηνοτροφική χρήση. Εν τω μεταξύ, για επιτόπιο έλεγχο από τις Περιφέρειες βρίσκονται ακόμη 12.508 αγροτεμάχια με εμβαδόν 172.627 στρεμμάτων, τα οποία σύντομα πρόκειται να αναρτηθούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κάθε αγροτεμάχιο θα μένει αναρτημένο στο Διαδίκτυο για περίπου 15 ημέρες, ο έλεγχος της αίτησης θα διαρκεί το πολύ τρεις εβδομάδες και αμέσως μετά θα υπογράφεται η σύμβαση εκμίσθωσης. Κάθε Πέμπτη θα αναρτώνται και νέα αγροτεμάχια σε άλλους νομούς.
Πώς θα γίνει η μοριοδότηση των αγροτών
Οσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ένας αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά.

    100 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες.
    200 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής.
    180 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών.
    60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγραμμένοι στο μητρώο).
    50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγούνται οι νεότεροι ηλικιακά όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα (όπως συνεταιρισμοί) με τα περισσότερα μέλη (για τα νομικά πρόσωπα δεν ισχύει το πλαφόν των 100 στρεμμάτων).
Για προϊόντα ή τρόφιμα εντός "καλαθιού" της οικείας περιφέρειας με βάση το στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια, για εκείνα εκτός "καλαθιού" 50 μόρια, όσα και για καλλιέργεια ζωοτροφών.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος αγρότης, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον σύνδεσμο www.opekepe.gr/agrotemaxia.asp, μπορεί να εισαγάγει τα στοιχεία του και να βλέπει τα μόριά του αλλά και τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή για την οποία ενδιαφέρεται.

1 Εγγραφή στο σύστημα
Ο χρήστης εισάγει τα εξής στοιχεία για την εγγραφή στο σύστημα:
"Όνομα χρήστη" - Πληκτρολογείται ένα όνομα από τον χρήστη για πρόσβαση στην εφαρμογή. "Συνθηματικό" - Επιλέγεται ένας συνδυασμός τουλάχιστον 4 χαρακτήρων από τον ίδιο χρήστη, ο οποίος στη συνέχεια θα χρησιμοποιείται ως κωδικός πρόσβασης για την είσοδό του στο σύστημα.
"Email" - Πληκτρολογείται η ηλεκτρονική διεύθυνση του ενδιαφερομένου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επικοινωνία. Σε περίπτωση μη ύπαρξης email θα πρέπει να πληκτρολογηθεί το ΑΦΜ.

ΑΦΜ παραγωγού@it.gr - Π.χ. 123456789@it.gr

2 Γεωγραφικά χαρακτηριστικά
Στην οθόνη εμφανίζονται αρχεία με γεωγραφικά χαρακτηριστικά των προς ενοικίαση αγροτεμαχίων που μπορούν να αποθηκευθούν στον υπολογιστή προκειμένου να αξιοποιηθούν για την προβολή τους μέσω εφαρμογών περιήγησης εδάφους, όπως το Google Earth και το Google Maps. Τα εν λόγω αρχεία είναι ανά νομό και θα παραμένουν διαθέσιμα για χρήση 17 ημερολογιακές ημέρες από την ανάρτησή τους. Το αρχείο .kmz κάθε περιφερειακής ενότητας είναι συμβατό με το Google Earth. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί με ευκολία να παρατηρήσει τη σχετική θέση και την ευρύτερη περιοχή που ανήκουν τα πολύγωνα που αντιστοιχούν στα προς διάθεση αγροτεμάχια.

3 Καταχώριση στοιχείων
Ο χρήστης καλείται να εισαγάγει όλα τα απαραίτητα υποχρεωτικά πεδία για τη συμπλήρωση της αίτησής του.
Προσωπικά στοιχεία: Είναι απαραίτητη η συμπλήρωση των στοιχείων: ΑΦΜ, τύπος προσώπου, επίθετο, όνομα, πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης.
Χαρακτηριστικά αγρότη: Είναι απαραίτητη η συμπλήρωση ενός εκ των διαθέσιμων επιλογών για την κατηγορία αγρότη, π.χ. επαγγελματίας αγρότης, νέος 35 ετών, καθώς και της συνολικής εκμεταλλευόμενης έκτασης του ενδιαφερομένου.
Δεσμεύσεις: Δέσμευση για παραγωγή συγκεκριμένων καλλιεργειών που συμφωνεί να τηρήσει ο ενδιαφερόμενος κατά την ενοικίαση των αγροτεμαχίων δημόσιας γης.

4 Επιλογή αγροτεμαχίων
Μετά την καταχώριση των βασικών στοιχείων ο χρήστης καλείται να επιλέξει το επιθυμητό προς ενοικίαση αγροτεμάχιο μέσα από τη λίστα που εμφανίζεται στο πεδίο "προσθήκη αγροτεμαχίου", πληκτρολογώντας τον κωδικό του, τον οποίο και πρέπει να γνωρίζει ήδη.
Προς διευκόλυνση της εισαγωγής, μετά την πληκτρολόγηση του πρώτου χαρακτήρα στο πεδίο εμφανίζεται η λίστα των αγροτεμαχίων.
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής αγροτεμαχίου ο χρήστης θα πρέπει να πατήσει το κουμπί "προσθήκη" συμπληρώνοντας αν ισχύει μία εκ των επιλογών:

- Ομορο αγροτεμάχιο

- Μισθωμένο τουλάχιστον για 2 έτη

5 Υποβολή αίτησης
Η υποβολή μπορεί να γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησης. Μετά την υποβολή δεν επιτρέπονται τροποποιήσεις. Από κει και πέρα υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης, ώστε ο χρήστης να έχει πρόσβαση στο σύνολο των αιτήσεων που έχει υποβάλει και να προχωρήσει σε τυχόν εμφάνιση, ενημέρωση ή ακόμα και διαγραφή της αίτησης. Επίσης, μπορεί να προχωρήσει σε αναζήτηση συγκεκριμένης αίτησης, είτε με κριτήρια προσωπικών στοιχείων, είτε με στοιχεία της αίτησης. Μια αίτηση μπορεί να ανήκει σε μία εκ των εξής καταστάσεων:

- Προς υποβολή

- Υποβληθείσα

- Εγκεκριμένη

- Απορριφθείσα

Ερωτήσεις - Απαντήσεις
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Μπορεί κάποιος να κάνει περισσότερες από μία αιτήσεις για περισσότερα από ένα αγροτεμάχια;
Η διαδικτυακή εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε κάθε υποψήφιο μισθωτή να ορίσει σε κάθε αίτηση ένα ή και περισσότερα αγροτεμάχια υπό τον όρο (για τα φυσικά πρόσωπα) ότι το σύνολο των ήδη καλλιεργούμενων ιδιόκτητων ή μισθωμένων εκτάσεων και του/των υπό εκμίσθωση αγροτεμαχίου/-ίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 στρέμματα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν απαγορεύει σε κάποιον να υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις, αρκεί τα αγροτεμάχια σε κάθε αίτηση να είναι διαφορετικά.
Αν κάποιος μισθώσει αγροτική γη είναι υποχρεωμένος κάθε χρόνο να παρουσιάζει τιμολόγια πώλησης των αγροτικών προϊόντων που θα παράγει;
Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη εμπορικής / επιχειρηματικής / αναπτυξιακής αγροτικής δραστηριότητας. Αυτό θα αποδεικνύεται από την ετήσια "Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ".
Εχει δικαίωμα ο αγρότης να αιτηθεί γεωργικής γης και αργότερα να τη χρησιμοποιήσει ως κτηνοτροφική ή και το αντίθετο;
Τα προς μίσθωση αγροτεμάχια προορίζονται είτε για γεωργική χρήση είτε για κτηνοτροφική. Ο χαρακτηρισμός τους και η χρήση τους δεν αλλάζει.
Τι γίνεται μετά την ανανέωση της μίσθωσης (5 ή 25 χρόνια αντίστοιχα), υπάρχει συνεχής ανανέωση;
Μετά την ανανέωση της μίσθωσης και την παρέλευση των ετών που ορίζονται από αυτήν, τα αγροτεμάχια μπαίνουν ξανά στη διαδικασία απευθείας μίσθωσης.
Μπορεί κάποιος να δηλώσει αγροτεμάχια από 2 νομούς;
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τη χωροθέτηση των δηλωμένων από τον υποψήφιο μισθωτή αγροτεμαχίων. Μπορεί να είναι από τον ίδιο ή διαφορετικούς νομούς. Μπορεί να είναι από τον νομό κατοικίας του ή από διαφορετικό νομό. Ο μόνος περιορισμός έχει να κάνει με το σύνολο των ήδη καλλιεργούμενων ιδιόκτητων ή μισθωμένων εκτάσεων και του/των υπό εκμίσθωση αγροτεμαχίου/-ίων το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 στρέμματα. Επίσης, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 2556/20.9.2011, αν το υπό μίσθωση αγροτεμάχιο είναι όμορο με υπάρχουσα αγροτική εκμετάλλευση του αιτούντος, αυτό δίνει 50 βαθμούς στον υποψήφιο.
Ποιες θα είναι οι κυρώσεις του παραγωγού εάν αθετήσει τη συμφωνία (πρόωρη καταγγελία μίσθωσης);
Για κάθε νομική διαφορά η οποία θα προκύψει από την πρόωρη καταγγελία της μίσθωσης εκ μέρους του παραγωγού, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του ισχύοντος κάθε φορά Κώδικα Εμπορικών Μισθώσεων, καθώς και οι σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ