Social Icons

.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

8,7 εκατομμύρια είδη κατοικούν στον πλανήτη Γη



Μοιραζόμαστε τον πλανήτη με περίπου 8,7 διαφορετικά είδη ζώων και φυτών, καταδεικνύει «απογραφή» Αμερικανών και Καναδών ερευνητών, οι οποίοι ωστόσο τονίζουν ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των ειδών αυτών έχουν ανακαλυφθεί και καταγραφεί επισήμως. Τα αποτελέσματα της απογραφής  «του ακριβέστερου υπολογισμού που έχει γίνει ποτέ», όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές- «αντικαθιστούν παλαιότερες εκτιμήσεις που κυμαίνονταν μεταξύ 3 εκατομμυρίων και 100 εκατομμυρίων».
Από τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν ο Σουηδός «πατέρας της ταξινόμησης» Κάρολος Λιναίος, επινόησε το σύστημα ταξινόμησης των ειδών που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα, έχουν εντοπιστεί περίπου 1,25 εκ. είδη. Οι ερευνητές, οι οποίοι γράφουν στην επιθεώρηση PLoS Biology, λένε ότι ο υπολογισμός τους βασίζεται σε μια μαθηματική ανάλυση των ειδών που είναι ήδη γνωστά.
«Το γεγονός ότι γνωρίζουμε πόσα βιβλία περιελάμβανε η Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κονγκρέσου την 1η Φεβρουαρίου του 2011 -22.194.656- αλλά δεν μπορούσαμε να σας πούμε ακριβώς με πόσα διαφορετικά είδη φυτών και ζώων μοιραζόμαστε τον κόσμο μας, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα του ανθρώπινου ναρκισισμού», επισημαίνει σε συνοδευτικό σχόλιό του ο πρώην πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου Σερ Ρόμπερτ Μέι.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι σήμερα υπάρχουν 7,77 είδη ζώων και 298.000 είδη φυτών. Ανάμεσά τους, περίπου 0,61 εκ. μύκητες, 0,04 εκ. πρωτόζωα και 0,03 εκ. χρώμιστα, όπως τα καφέ φύκια ή η μούχλα. Διευκρινίζουν ότι, κατά τις εκτιμήσεις τους, περίπου το 86% των χερσαίων και το 91% των θαλάσσιων ειδών δεν έχουν ανακαλυφθεί. Η καταγραφή τους, υποστηρίζουν, θα μπορούσε να διαρκέσει έως και χίλια χρόνια ή και λιγότερο, εάν αξιοποιηθούν στο έπακρο νέες τεχνικές όπως οι γραμμωτοί κώδικες DNA.
«Το ερώτημα πόσα είδη υπάρχουν απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και αιώνες και η απάντηση, εάν συνδυαστεί με τις έρευνες που έχουν γίνει γύρω από τη διανομή και την αφθονία των ειδών, είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, καθώς μια σειρά από ανθρώπινες δραστηριότητες και ενέργειες επιταχύνει το ρυθμό αφανισμού τους», λέει ο Καμίλο Μόρα από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας. «Πολλά είδη ενδέχεται να εξαφανιστούν πριν μάθουμε για την ύπαρξή τους, τη μοναδική λειτουργία τους στα οικοσυστήματα και την πιθανή συνδρομή τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων».
Να σημειωθεί ότι η γνωστή Κόκκινη Λίστα απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, περιλαμβάνει 59.508 είδη, εκ των οποίων 19.625 χαρακτηρίζονται απειλούμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ