Social Icons

.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει τον πληθυσμό και το περιβάλλον της Ευρώπης



Τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί πρόωρο θάνατο, αλλά και σημαντικές περιβαλλοντικές καταστροφές, εκφράζει στην τελευταία της έκθεση η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για 500.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην ΕΕ, αλλά και σε γειτονικές χώρες, ενώ συντελεί και στη μείωση της βιοποικιλότητας.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος επισημαίνει πως αν και τα συνολικά επίπεδα αέριων ρυπαντών έχουν μειωθεί στην ΕΕ, ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζονται πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα πάνω από το 95% του αστικού πληθυσμού της ΕΕ να είναι εκτεθειμένο σε υψηλά επίπεδα τοποσφαιρικού όζοντος, που ξεπερνούν τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Επικίνδυνα για τους κατοίκους των ευρωπαϊκών πόλεων είναι και τα αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευθύνονται για πολλά καρδιακά νοσήματα και προβλήματα στους πνεύμονες.
Παράλληλα, στην έκθεση τονίζεται πως πολλά κράτη της ΕΕ δεν έχουν συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ποιότητα του αέρα, προειδοποιώντας για παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2020 το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα φτάσει στα 537 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της αυξημένης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην υγεία, τα οικοσυστήματα αλλά και τις αγροτικές καλλιέργειες.
http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ