Social Icons

.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ανακαλύφθηκε άθικτο ρωμαϊκό στρατόπεδο



Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως... ένα ρωμαϊκό στρατόπεδο άθικτο από λεηλασίες, πυρκαγιές και τη σύγχρονη ανοικοδόμηση στην περιοχή του Μίνστερ.
Είναι το μοναδικό ρωμαϊκό στρατόπεδο στη Γερμανία που διατηρήθηκε πάνω από 2.000 χρόνια άθικτο από κάθε λογής λεηλασίες και καταστροφές.
Φαινόμενο σπάνιο και ιδιαίτερα χρήσιμο για τους αρχαιολόγους. Η τοπική αρχαιολογική εφορία ανέλαβε την πλήρη ανασκαφή του στρατοπέδου.
Μέχρι στιγμής έχει ανασκαφεί έκταση μήκους 13μ. και πλάτους 2,5μ. Σε συνεργασία με το τεχνολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ, γνωστό για τις «μαγνητικές τομογραφίες» εδάφους, αποσαφηνίστηκαν πριν από έναν μήνα οι πραγματικές διαστάσεις του στρατοπέδου και το είδος του:
Πρόκειται για ένα μικρό ρωμαϊκό στρατόπεδο ανεφοδιασμού μήκους 230μ. και πλάτους 250μ. κοντά στις όχθες του ποταμού Λίπε, στη μικρή πόλη Όλφτεν. Σύμφωνα με τις πρώτες αξιολογήσεις, το στρατόπεδο δεν πρέπει να χρησιμοποιήθηκε πάνω από 4 ή 5 χρόνια.
Το τείχος του ήταν από ξύλο και πηλό και περιστοιχιζόταν από μεγάλη τάφρο.
Στο μέχρι τώρα ανασκαφέν τμήμα του στρατοπέδου βρέθηκαν κεραμικά είδη καθημερινής χρήσης, πάνω από 100 νομίσματα και πόρπες για στρατιωτικούς χιτώνες. Το στρατόπεδο υπολογίζεται ότι χτίστηκε την εποχή του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου και εικάζεται ότι χρησιμοποιούνταν ως ενδιάμεσος σταθμός για τους κουρασμένους λεγεωνάριους που δεν άντεχαν να διανύσουν τα τελευταία 20χλμ. μέχρι τα μεγάλα στρατόπεδα του Μπεκινχάουζεν και του Ομπεράντεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ