Social Icons

.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η επιστροφή του ζιβάγκο



Το ζιβάγκο επιστρέφει θριαμβευτικά στη γυναικεία γκαρνταρόμπα. Το σύμβολο της κουλ αισθητικής, της αδιαπραγμάτευτης άποψης του στυλ είναι εδώ. Η μάλλινη μπλούζα με τον γυριστό γιακά εμφανίζεται με το πρωταρχικό της σχέδιο, σαν κειμήλιο από την μπίτνικ γενιά. Επιτρέπει όμως και στους σύγχρονους απογόνους να εκφραστούν ελεύθερα. Με χρώματα, υφές και βραδινούς συνδυασμούς.
Τη δεκαετία του '50 το ζιβάγκο περιπλανιόταν στους δρόμους, με τον Τζακ Κέρουακ και την παρέα των μπίτνικς για να αναζητήσει τη ζωή μακριά από τα προάστια και τις κλασικές οικογενειακές αξίες που αντιπροσώπευαν τα κοστούμια και τα φορέματα με φουρό. Στο Παρίσι, το υποδέχθηκαν οι υπαρξιστές ντυμένοι στα μαύρα. Μάλιστα η Οντρεϊ Χέπμπορν σε μια σκηνή της ταινίας της «Funny Face», γυρισμένη στη γαλλική πρωτεύουσα, το έκανε κατανοητό σε όλους συνδυάζοντάς το με μαύρες μπαλαρίνες και στενό κάπρι παντελόνι.
Το στυλ κορίτσιστικο - χαριτωμένο που επικράτησε πριν από μερικές σεζόν σήμερα δείχνει παράταιρο. Η οικονομική συγκυρία έχει επιδράσει στο κλίμα της μόδας. Το αθώο χαριτωμένο θηλυκό, το ντύσιμο του οποίου είχε ρομαντικές αναφορές, εκτοπίζεται από το προσκήνιο της μόδας. Η γυναίκα που αντιλαμβάνεται τον ζόφο των ημερών, η οποία έχει συνείδηση της προσωπικότητάς της, δείχνει στην εμφάνισή της απλή σοβαρότητα. Οχι για να τραβήξει τα βλέμματα εντυπωσιάζοντας αλλά για να παραχωρήσει θέση στις σκέψεις. Αλλωστε αυτή ήταν και η άποψη του Στιβ Τζομπς ο οποίος είχε κάνει στολή το μαύρο ζιβάγκο και το τζιν παντελόνι.
Σήμερα το επανέφεραν οι σχεδιαστές που έχουν επαφή με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολλοί. Το λιτό σχέδιό του συνδυάζεται με τις νεο-μίνιμαλ γραμμές που σχεδίασαν ο Ραφ Σίμονς, με έντονα χρώματα, στη συλλογή Jil Sander, η Φοίβη Φάιλο στις λευκές κασμιρένιες λεπτές σαν γάζα μπλούζες Celine, ο Νικολά Ζεσκιέρ στα μπλε μαρέν και γκρι πλεκτά πουλόβερ για τον Balenciaga.
Τη ρετρό αναβίωση της μπλούζας ζιβάγκο συμπληρώνουν τα σύγχρονα πλεκτά φορέματα με γυριστό γιακά που άλλοτε φοριούνται με ψηλές ώς το γόνατο μπότες, άλλοτε με στενά δερμάτινα παντελόνια ή με μάξι φούστες από γυαλιστερό σατέν. Οι μπλούζες με γυριστό γιακά είναι πρακτικές και ευκολοφόρετες γιατί συνδυάζονται με όλα τα βασικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας. Αν είναι εφαρμοστή φοριέται κάτω από ένα σακκάκι ή παλτό. Αν το μέγεθός της είναι μεγάλο και η πλέξη χοντρή φοριέται μόνο στην μποέμ σικ εκδοχή από εκείνες που έχουν ωραία πόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ