Social Icons

.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να κοιμάσαι καλύτερα τα Χριστούγεννα



Περιμένεις πώς και πώς να έρθουν οι γιορτές για να ξεκουραστείς και να χορτάσεις ύπνο αλλά έχεις τόσα να κάνεις που τελικά καταλήγεις να κουράζεσαι περισσότερο και να μην κλείνεις μάτι. Διάβασε 6 συμβουλές που φέτος θα αλλάξουν το σκηνικό.
1. Ξεπέρασε το στρες των εορτών

Έχεις μόνο πέντε μέρες διακοπές και τουλάχιστον τρεις πρσκλήσεις σε πάρτι που πρέπει οπωσδήποτε να πας και εννιά φίλους που θέλουν σώνει και καλά να σε δουν. Παράλληλα οι οικογενειακές σου υποχρεώσεις σε κρατάνε πολύ απασχολημένο, ενώ πρέπει να πας και στα μαγαζιά για να ψωνίσεις δωράκια για όλους. Ο ποιοτικός χρόνος που θα μπορούσες να περάσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα συρρικνώνεται και εσύ νιώθεις ότι δεν μπορείς να τα προλάβεις όλα!

Τι να κάνεις: Το στρες των εορτών μπορεί να σε κάνει να καταρρεύσεις από τις πολλές υποχρεώσεις.

- Μάθε να λες "όχι". Δεν είναι ανάγκη να δεις όλους του ξεχασμένους φίλους μέσα στις γιορτές. Υπάρχουν και τα Σαββατοκύριακα του νέου έτους.

-Οργάνωσε σωστά το χρόνο σου και προγραμμάτισε συναντήσεις, υποχρεώσεις και εξόδους χωρίς να πιέζεσαι (έχοντας υπόψη σου ότι η μέρα έχει στάνταρ 24 ώρες!).

-Κράτα μια λίστα με τις δουλειές που πρέπει να κάνεις για να μην πελαγώνεις με το που αρχίζει η μέρα σου και δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

-Μην αναλαμβάνεις τα πάντα εσύ. Δες αν μπορείς να αναθέσεις κάποιες από τις δουλειές σου σε ένα φίλο ή συγγενή.

2. Μην πίνεις υπερβολικά

Το αλκοόλ επιδρά στα επίπεδα της αδρεναλίνης σου και αυτό σε χαλαρώνει, που είναι κάτι πολύ για να κοιμηθείς. Μέχρι εδώ όλα καλά. Όταν όμως η επήρεια του αλκοόλ υποχωρεί, η αδρεναλίνη ξανανεβαίνει και αυτό μπορεί να σε κάνει να στριφογυρίζεις για ώρες στο κρεβάτι σου.

Τι να κάνεις: Γιορτές χωρίς αλκοόλ δεν γίνονται αλλά μην το παρακάνεις. Επειδή όλο και κάπου θα πας κάθε βράδυ, προσπάθησε να μην πίνεις πολύ, ιδίως όταν πλησιάζει η ώρα που θα πέσεις για ύπνο. Αλλιώς προτίμησε μη αλκοολούχα ποτά. (ναι, υπάρχουν και τέτοια).

3. Κλείσε την τηλεόραση (και τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια)

Το φως, ακόμα κι όταν είναι χαμηλό, μπορεί να σου "κλέψει" τον ύπνο. Το σκοτάδι αντίθετα ενεργοποιεί τη μελατονίνη, την λεγόμενη ορμόνη του ύπνου, την οποία απελευθερώνει ο εγκέφαλός σου για να σου χαρίσει καλό και βαθύ ύπνο, που θα σε ξεκουράσει.

Τι να κάνεις: Πάτα το "οff" στην τηλεόραση, κλείσε τον υπολογιστή σου, ακόμα και τα φωτάκια του δέντρου, αν θες να ευχαριστηθείς τον ύπνο σου. Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς με τίποτα χωρίς να παίζει η τηλεόραση, προγραμμάτισέ την να κλείσει αυτόματα σε μισή ώρα (ελπίζουμε να έχεις κοιμηθεί μέχρι τότε).

4. Χαμήλωσε το θερμοστάτη πριν πέσεις για ύπνο

Η υπερβολική ζέστη δεν σε κάνει να "χουχουλιάζεις", όπως ίσως πιστεύεις, και να κοιμάσαι καλύτερα. Αντίθετα μάλιστα μπορεί να μετατρέψει τον ύπνο σου εφιάλτη.

Τι να κάνεις: Ρύθμισε το θερμοστάτη σε μια λογική θερμοκρασία. Αν είσαι φιλοξενούμενος και δεν μπορείς να το κάνεις, άνοιξε λίγο το παράθυρο για να σε δροσίζει ο φρέσκος αέρας.
5. Κάνε ένα διάλειμμα από τα πάρτι...

Τη μια βραδιά πήγες στο πάρτι του συναδέλφου σου και γύρισες σπίτι στις 4, την άλλη ξενύχτησες στο club... τα πάρτι και οι προτάσεις για έξοδο δεν έχουν τελειωμό και (είπαμε) εσύ δεν μπορείς να πεις "όχι". Αυτό σημαίνει ότι χάνεις ώρες από τον ύπνο σου. Και καλά, μια ή δυο μέρες, αντέχεις το ξενύχτι. Αν συνεχίσεις όμως να κοιμάσαι λίγο, οι ανάγκες σου για ύπνο θα συσσωρεύονται και μετά θα είναι πολύ δύσκολο να τις αναπληρώσεις.

Τι να κάνεις: Για να εξισορροπήσεις την κατάσταση φρόντισε να μην ξενυχτάς κάθε βράδυ και, ακόμα κι αν έχεις κοιμηθεί αργά, να ξυπνάς την ώρα που συνηθίζεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να μην χάνεις τις δυνάμεις σου.

6. Απόλαυσε τα γλυκά αλλά με μέτρο

Είναι δύσκολο να αντισταθείς στα γλυκά όταν σε κάθε σπίτι που πηγαίνεις βλέπεις δίσκους με λαχταριστούς κουραμπιέδες, μελομακάρονα, σοκολατάκια, δίπλες, μπισκοτάκια.

Τι να κάνεις: Προσπάθησε να θέσεις ένα όριο. Η υπερκατανάλωση γλυκών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου σου, τα οποία αναπόφευκτα στη συνέχεια θα πέσουν απότομα, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα σου, αντιδρώντας στη μείωση της ινσουλίνης. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες  και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα σε αφήσει να απολαύσεις τον ύπνο σου.
cosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ