Social Icons

.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Βιολί "αναγεννήθηκε" μετά από τρεις αιώνες



Ένα βιολί Στραντιβάριους ηλικίας 307 ετών «αναγεννήθηκε» στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια αξονικού τομογράφου. Βάσει των ακτινογραφιών δημιουργήθηκε το «ακριβές αντίγραφο» και εκφράζεται η αισιοδοξία πως σπάνια όργανα μπορούν επίσης να «ξαναζήσουν».

Την ιδέα για την αναπαραγωγή είχε ο ερευνητής Στίβεν Σιρ το 1988, όταν ήταν βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα και συνήθιζε να φέρνει το βιολί στο γραφείο του.

Όπως αναφέρει, ένα Σαββατοκύριακο, τον κάλεσαν να επιβλέπει την ακτινογραφία σε έναν άνθρωπο που είχε χτυπηθεί από σφαίρα. «Έβαλα το βιολί στη μία άκρη του τραπεζιού κοντά στο σκάνερ και αφού ο ασθενής έφυγε για το χειρουργείο σκέφτηκα: θα ήταν ενδιαφέρον να σκανάρω κι αυτό».

«Συνηθίζω να αξιολογώ την ανατομία στους ανθρώπους, ωστόσο και τα βιολιά έχουν ενδιαφέρουσα ανατομία και είδα αρκετές λεπτομέρειες που δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν» αναφέρει.

Τις «ακτινογραφίες» του βιολιού πήγε στον φίλο του Τζον Γουάντλ, ο οποίος κατασκευάζει βιολιά. Εντός των επόμενων δύο χρόνων οι δύο φίλοι σκανάρισαν εκατοντάδες μουσικά όργανα, μεταξύ των οποίων κιθάρες, μαντολίνα και άλλα βιολιά.

Όπως λέει, με ενδιαφέρον διαπίστωσαν πως την ποιότητα του ήχου που βγάζει κάθε όργανο επηρεάζουν παράγοντες όπως μικρές ρωγμές, τρύπες που έχουν κάνει σκουλήκια κ.α.

Πρόσφατα οι δυο τους δανείστηκαν ένα βιολί Στραντιβάριους γνωστό ως «Betts» από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Το βιολί αυτό είχε μάλιστα ακόμη το ταμπελάκι που τοποθέτησε μέσα του ο δημιουργός του Αντόνιο Στραντιβάρι.

Μετά από 1.000 ακτινογραφίες τις οποίες τροφοδότησαν σε πρόγραμμα κομπιούτερ για τρισδιάστατο σχέδιο, δημιούργησαν τρία αντίγραφα.

Καταξιωμένος κατασκευαστής εγχόρδων, ο Σάμιουελ Ζιγκμουντοβιτς αναφέρει ότι η δουλειά του δρ. Σιρ, «εκδημοκράτισε» την ενασχόληση, καθώς δίνει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να μελετήσουν τόσο σπάνια βιολιά.

Ωστόσο προσθέτει: «Θεωρώ ότι με ένα τέτοιο όργανο ένας ικανός κατασκευαστής θα γλιτώσει πολλή δουλειά, αλλά ένας μη ικανός θα 'γλιτώσει' πολλή μάθηση»…
 http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ