Social Icons

.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Εφικτό το «κατέβασμα» δεξιοτήτων στον εγκέφαλο




Μια  έρευνα βγαλμένη κυριολεκτικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας  δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science. Διεθνής ομάδα ερευνητών  υποστηρίζει ότι με χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI)  μπορούν να εμφυτεύονται στον εγκέφαλο γνώσεις αλλά και δεξιότητες.

Δεν  αποκλείεται λοιπόν στο κοντινό μέλλον να μπορούμε να μαθαίνουμε μέσα σε  λίγη ώρα και ενώ κοιμόμαστε ξένες γλώσσες, πολεμικές τέχνες, να  πιλοτάρουμε αεροσκάφη και οτιδήποτε άλλο επιθυμούμε. Θα γίνει δηλαδή  πραγματικότητα όσα παρακολουθούσαμε στο Matrix όπου οι ήρωες της ταινίας  έκαναν download στον εγκέφαλο τους γνώσεις και δεξιότητες μέσα σε  ελάχιστο χρόνο.

Κοιμάσαι και μαθαίνεις


Επιστήμονες  του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και συνάδελφοι τους από το Εργαστήριο  Νευροεπιστημών ATR στο Κιότο της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν πειράματα με  την τεχνολογία fMRI και υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα  είδος εξελιγμένης υπνοπαιδείας.







Οι  ερευνητές μελέτησαν πώς με χρήση της fMRI μπορούν να εισαχθούν γνώσεις  σε κάποιον μέσω του οπτικού φλοιού στέλνοντας σήματα που μεταβάλλουν τα  μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας. «Το οπτικό σύστημα είναι από τα  πρώτα που αναπτύχθηκαν στον άνθρωπο και για αυτόν τον λόγο διαθέτει  μεγάλη πλαστικότητα την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να  εμφυτεύουμε γνώσεις στον εγκέφαλο» υποστηρίζει ο Τακέο Γουτανάμπε,  επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές ονόμασαν την τεχνική  «DecNef» (εκ του Decoded Neurofeedback) - όρος που σε ελεύθερη μετάφραση  αντιστοιχεί στο «Αποκωδικοποιημένη Νευροανάδραση». Στα πειράματα που  έγιναν όσοι είχαν υποβληθεί στη «θεραπεία» τα καταφέραν πολύ καλύτερα σε  μια σειρά από τεστ οπτικών ικανοτήτων σε σχέση με εκείνους που δεν  είχαν υποβληθεί στη διαδικασία. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, δεν υπάρχει  καμία χρήση φαρμάκων ή άλλων ουσιών και η διαδικασία του εγκεφαλικού  downloading μπορεί να γίνει όταν ο ενδιαφερόμενος κοιμάται.
τα μπουλούκια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ