Social Icons

.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Οι πίθηκοι μακάκες βάζουν τη φιλία πάνω απ' όλα!



Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, μελέτησαν την συμπεριφορά των πίθηκων και συγκεκριμένα το είδος μακάκες. Το συμπέρασμα ήταν πως τα ζώα θεωρούν την φιλία ισάξια με την οικογένεια. Εξηγούν πως αυτό συμβάλει στην επιβίωση, αλλά και στην εύρεση τροφής.

Συγκεκριμένα οι πίθηκοι μακάκες, συνεννοούνται με τα μάτια μεταξύ τους και προστατεύουν ο ένας τον άλλον, γιατί στις πολύπλοκες κοινωνίες, η φιλία είναι σημαντική, τονίζουν οι επιστήμονες.

«Σκοπός της μελέτης ήταν να εξηγήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εξελιχθήκαμε. Πρέπει να γνωρίζουμε για πιο λόγο οι άνθρωποι ξεκίνησαν να σχηματί9ζουν ομάδες και κοινωνίες», υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας Jerome Micheletta.

Στη συνέχεια ο ερευνητής εξήγησε γιατί η φιλία είναι σημαντική στην άγρια ζωή και το πώς οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν ουσιαστικά την συμπεριφορά τους. Μιλώντας στο BBC Nature, υπογράμμισε ότι οι πίθηκοι μακάκες «μιλάνε» με το βλέμμα τους.

«Περιμέναμε να καθίσουν δύο μακάκες δίπλα – δίπλα. Μετά τοποθετήσαμε κάπου διακριτικά ένα ενδιαφέρον στοιχείο για αυτούς, ένα φρούτο, το οποίο μπορούσε να δει μόνο το ένα ζώο. Τη στιγμή που ο ένας πίθηκος παρατήρησε το φρούτο, αμέσως γύρισε στον άλλον, δίχως να βγάλει κάποιον ήχο και αυτόματα αντιλήφθηκε και ο άλλος πίθηκος την παρουσία της τροφής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Micheletta.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ