Social Icons

.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Το αυτί που θα ακούει τους ιούς



Γερμανοί επιστήμονες κατασκεύασαν το πρώτο «νανο-αυτί» που μπορεί να ακούει τον έως τώρα σιωπηλό ήχο που κάνουν τα μικρόβια και τα βακτηρίδια.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι με αυτήν την εφεύρεση ανοίγονται νέοι δρόμοι στη βιολογία και την ιατρική, ενώ δεν αποκλείουν να καταστεί εφικτή ακόμα και μια νέα μέθοδος διάγνωσης των ασθενειών. Το βιονικό «νανο-αυτί» βασίζεται σε ένα φύλο χρυσού, διαμέτρου 60 νανόμετρων και είναι παγιδευμένο σε ένα οπτικό-ηλεκτρικό πεδίο μιας ακτίνας λέιζερ, με μήκος κύματος 808 νανόμετρων. (ένα νανόμετρο είναι ίσο με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου).

Όπως λένε οι εφευρέτες, το «νανο-αυτί» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ακούσει ζωντανούς βιολογικούς μικροοργανισμούς, όπως είναι τα βακτηρίδια και οι ιοί. Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ιατρούς και τους βιολόγους να μελετούν όλους αυτούς τους οργανισμούς με βάση τους ανεπαίσθητους ήχους που παράγουν.

Τα πειράματα έδειξαν ότι το βιονικό «νανο-αυτί» μπορεί να ακούσει ήχους έως και μείον 60 ντεσιμπέλ, δηλαδή 6 τάξεις μεγέθους πιο κάτω από αυτό που μπορεί να ακούσει το πιο καλό φυσιολογικό ανθρώπινο αυτί!

http://wallnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ