Social Icons

.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Φάε… μην αρρωστήσεις!



Είναι αλήθεια ότι οι απότομες αλλαγές του καιρού μας καθιστούν ευάλωτους στο κρυολόγημα και την εποχική γρίπη. Κατά καιρούς, ακούγονται διάφορα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε ή θα προλάβουμε τη γρίπη. Ένα όμως είναι σίγουρο: όσο καλύτερα (πιο ποιοτικά) τρώμε, τόσο πιο ανθεκτικοί είμαστε στις εποχιακές ιώσεις. Παρακάτω παραθέτουμε 15 τροφικές επιλογές που φαίνεται πως αυξάνουν τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Elderberry

Χρησιμοποιούταν – όπως και τα υπόλοιπα σκουρόχρωμα μούρα – για την καταπολέμηση (των ιών) της γρίπης από τους Αγγλοσάξονες. Κάτι που επιβεβαιώνεται από in vitro μελέτες, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού εδραιωθεί η χρήση τους. Τα ίδια τα φρούτα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να έχουν επίσης τη δυνατότητα για την καταπολέμηση της φλεγμονής.
Μανιτάρια Button

Περιέχουν σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα χαμηλά επίπεδα του σεληνίου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ισχυρής γρίπης. Επιπλέον, περιέχουν τις βιταμίνες (του συμπλέγματος Β) ριβοφλαβίνη και νιασίνη, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες σε ζώα έχουν επίσης δείξει ότι τα μανιτάρια να έχουν αντι-ιική, αντιβακτηριδιακή, και αντικαρκινική δράση.
Acai Berry

Το μικρό μούρο acai είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που ονομάζονται ανθοκυανίνες, που μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει τη γήρανση και τις ασθένειες.
Στρείδια

Χάρη στο ψευδάργυρο που βρέθηκε σ’ αυτά, εκτός από την αφροδισιακή τους δράση, τα στρείδια φαίνεται πως ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλωστε, τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου έχουν συσχετιστεί με την ανδρική υπογονιμότητα. Παράλληλα, ο ψευδάργυρος φαίνεται να έχει κάποιου βαθμού αντι-ιική δράση, αν και δεν μπορεί να εξηγηθεί ακόμα το γιατί. Ωστόσο, ξέρουμε ότι είναι απαραίτητος σε διάφορες διεργασίες του ανοσοποιητικού, συμπεριλαμβανομένης της επούλωσης πληγών.
Καρπούζι

Το ώριμο καρπούζι περιέχει σε αφθονία ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, τη γλουταθειόνη. Η τελευταία, συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να μπορεί να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
Λάχανο

Άλλη μια πηγή γλουταθειόνης, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Είναι εύκολο και ανέξοδο, δοκιμάστε να προσθέσετε κάθε ποικιλία του (λευκό, κόκκινο, κινέζικο) στις σούπες και στις σαλάτες σας, ώστε να προσθέσετε αντιοξειδωτικά και να αυξήσετε τη διατροφική αξία του γεύματός σας.
Αμύγδαλα

Μια χούφτα αμύγδαλα μπορεί να στηρίξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, από τις επιπτώσεις του στρες. Η συνιστώμενη μερίδα, περίπου 1 / 4 της κούπας, προσφέρει σχεδόν το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Περιέχουν επίσης ριβοφλαβίνη και νιασίνη, που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε από τις επιπτώσεις του στρες.
Grapefruit

Το grapefruit περιέχει μια καλή ποσότητα βιταμίνης C, χρήσιμη στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, για να αντιμετωπίσετε τη γρίπη και το κρυολόγημα. Επιπλέον είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή – φυσικές χημικές ενώσεις που φαίνεται ότι διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν δεν τρώτε το γκρέιπφρουτ, δοκιμάστε τα πορτοκάλια ή τα μανταρίνια.
Φύτρο σιταριού

Το φύτρο είναι το μέρος του σπόρου που τροφοδοτεί το (μικρό) φυτό για να αναπτυχθεί , γι ‘αυτό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β και μεταξύ άλλων ζωτικής σημασίας βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Το φύτρο του σιταριού προσφέρει επίσης ένα καλό μείγμα από φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, και κάποια καλά λιπαρά.
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Ένα γιαουρτάκι καθημερινά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να… «κρυώσετε». Αναζητήστε στην ετικέτα την αναγραφή «ζωντανές και δραστικές καλλιέργειες» (live and active cultures). Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την καταπολέμηση των ασθενειών, όπως και η βιταμίνη D. Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ χαμηλών επίπεδων βιταμίνης D και αυξημένου κίνδυνου για γρίπη και κρυολόγημα.
Σκόρδο

Προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά, που μάχονται κάποιους παθογόνους εισβολείς. Μεταξύ των στόχων του σκόρδου είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, τα βακτήρια που σχετίζονται με έλκος και καρκίνο του στομάχου.
Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: έχει φυλλικό οξύ (που βοηθά το σώμα να παράγει νέα κύτταρα και να επιδιορθώνει το DNA), φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά (όπως η βιταμίνη C) και πολλά άλλα. Να τρώτε το σπανάκι ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο, για να πάρετε περισσότερα συστατικά.
Τσάι

Πράσινο ή μαύρο; Και τα δύο είναι πλούσια με πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά, που αναζητούν τις ελεύθερες ρίζες (καταστρέφουν τα κύτταρα) για να τις εξουδετερώσουν.
Γλυκοπατάτα

Όπως και τα καρότα, έτσι και οι γλυκοπατάτες έχουν το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο, που αποσβένει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Διαθέτουν επίσης βιταμίνη Α, η οποία συνδέεται με την επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.
Μπρόκολο

Μια μελέτη ανέφερε ότι μια χημική ουσία στο μπρόκολο βοήθησε να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικών. Επιπλέον, είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, που προστατεύουν το σώμα σας από βλάβες, όπως βιταμίνες Α, βιταμίνη C, και γλουταθειόνη.

http://www.dia-trofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ