Social Icons

.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η κρίση τυφλώνει ..!



Η οικονομική κρίση προκαλεί και σοβαρά προβλήματα όρασης στους Έλληνες! Μάλιστα, τις μεγαλύτερες «παράπλευρες απώλειες» της κρίσης σε ό,τι αφορά στην όραση υφίστανται ιδιωτικοί υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία μελέτης που παρουσιάζει το protothema.gr και τα οποία θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο της Οφθαλμολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδας

 Το ότι η επί μακρόν οικονομική δυσπραγία συσχετίζεται με την εκδήλωση έντονων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων  δεν είναι πλέον είδηση. Πρώτη φορά όμως καταγράφεται η επίπτωση που έχει η κρίση σε μία από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, την όραση.

Ειδικότερα,  έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Οφθαλμολογικό κέντρο «ΡETINA» της Θεσσαλονίκης κατέδειξε αλματώδη αύξηση των ασθενών που παρουσίασαν απώλεια της όρασής τους λόγω άγχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, ο  αριθμός των ασθενών που διαγνώστηκαν με κεντρική ορώδη χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια (ΚΟΧ) αυξήθηκε κατά 64% το 2011 (36 νέα περιστατικά) σε σύγκριση με τον ήδη αυξημένο αριθμό ασθενών του προηγούμενου έτους  που εμφάνισαν την ίδια πάθηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της συσχέτισης της πάθησης με το επάγγελμα των ασθενών. Τα αποτελέσματα δείχνουν  ότι ιδιωτικοί υπάλληλοι και  ελεύθεροι επαγγελματίες πλήττονται περισσότερο από την πάθηση,  έχοντας μάλιστα τέσσερις  φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο σε σύγκριση με τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη οφθαλμολογική πάθηση είναι η τέταρτη πιο συχνή ασθένεια που προσβάλει τον αμφιβληστροειδή και την ωχρά κηλίδα,  προκαλώντας απότομη ελάττωση της κεντρικής όρασης καθώς και παραμόρφωση στην αντίληψη των εικόνων.  Η πάθηση εκδηλώνεται συνήθως σε άντρες, ηλικίας 35-50 ετών και βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνισή της  αποτελεί το στρες.  Άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου αυτής της αμφιβληστροειδοπάθειας είναι η χρήση κορτιζονούχων φαρμάκων και η κύηση, ωστόσο οι δύο τελευταίοι παράγοντες κινδύνου δεν  αφορούσαν κανέναν από τους ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι επιστήμονες αναλύοντας τη μηνιαία κατανομή των περιστατικών της πάθησης διαπίστωσαν άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην εκδήλωση νέων κρουσμάτων ΚΟΧ και ειδησεογραφίας η οποία τα τελευταία δύο  χρόνια μονοπωλείται από την οικονομική κρίση της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται  στη μελέτη, το 2010  μήνας – ορόσημο είναι ο Μάρτιος καθώς ο αριθμός  των ασθενών με ΚΟΧ σημείωσε απότομη αύξηση μετά τις ανακοινώσεις των οικονομικών μέτρων  τον μήνα εκείνο. Αντίστοιχα, το 2011 τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν  τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, που η επικαιρότητα μονοπωλούνταν  από την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στην χώρα, με το παρ’ ολίγον δημοψήφισμα, την συνεργασία των τριών κομμάτων και την αναζήτηση Πρωθυπουργού.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ