Social Icons

.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Νέο είδος οχιάς αναγνωρίστηκε στην Τανζανία -και είναι ήδη υπό εξαφάνιση



Ουάσινγκτον
Λίγους μόνο μήνες μετά την ανακάλυψή της, η «κερασφόρος έχιδνα της Ματίλντα», ένα νέο είδος οχιάς που αναγνωρίστηκε στην Τανζανία, πρόκειται να καταταχθεί επισήμως στα είδη υπό εξαφάνιση.

Η οχιά με τον εντυπωσιακό κιτρινόμαυρο σχηματισμό, μήκους 60 περίπου εκατοστών, ανακαλύφθηκε σε μια απομονωμένη περιοχή της νοτιοδυτικής Τασμανίας, η οποία πιστεύεται ότι αποτελεί κατάλοιπο ενός αρχαίου, μεγάλου δάσους.

Η ανακάλυψη του είδους ανακοινώθηκε στην επιθεώρηση Zootaxa, ωστόσο η ακριβής τοποθεσία όπου ζει το είδος παραμένει μυστική για το φόβο λαθροκυνηγών.

Η κερασφόρος έχιδνα της Ματίλντα (Atheris matildae) έχει μικρά εξογκώματα πάνω από τα μάτια που θυμίζουν κέρατα.

Παίρνει το όνομα της επτάχρονης κόρης του Τιμ Ντάβενπορτ, διευθυντή του παραρτήματος της Wildlife Conservation Society στην Τανζανία.

Η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι η γεωγραφική εξάπλωση της νέας έχιδνας εκτιμάται σε λιγότερο από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αυτό σημαίνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) για την κατάταξη του είδους στα «κρισίμως κινδυνεύοντα».

Οι ερευνητές έχουν μάλιστα συλλέξει αρκετά άτομα του είδους για αναπαραγωγή υπό αιχμαλωσία.

Σύμφωνα με την WCS, η κυριότερη απειλή για την κερασφόρο έχιδνα είναι το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, του οποίου μεγάλο μέρος αντιστοιχεί σε φίδια και άλλα ερπετά που προορίζονται για κατοικίδια.

Σε πολλές περιοχές της Αφρικής, το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων είναι η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση αρκετών ειδών.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ