Social Icons

.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Υγιής καρδιά για «δυνατό» εγκέφαλο!



Η υγεία της καρδιάς βοηθά στην επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι των οποίων η καρδιά ήταν «αργή», αντλούσε δηλαδή λιγότερο αίμα, είχαν παράλληλα πιο γερασμένους εγκεφάλους σε σχέση με άλλους.

Η καρδιά που αποδίδει μέτρια «γερνά» τον εγκέφαλο περίπου δύο χρόνια, κατά μέσο όρο, διαπιστώνουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βοστώνης στην εργασία τους δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό «Circulation», σύμφωνα με το BBC.

Η διαπίστωση αυτή ισχύει ακόμα και για νεαρά άτομα, στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους, που δεν είχαν κάποια καρδιοπάθεια, καθώς και για ηλικιωμένα άτομα που είχαν τέτοιες παθήσεις.

Οι επιστήμονες βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της απόδοσης της καρδιάς και του μεγέθους του εγκεφάλου: η χαμηλότερη απόδοση συσχετιζόταν με μικρότερο σε όγκο εγκέφαλο, που σημαίνει και πιο γερασμένο εγκέφαλο καθώς κατά τη γήρανση ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται.

Τα άτομα με μικρότερο όγκο εγκεφάλου δεν έδειχναν εμφανή κλινικά ίχνη μειωμένων εγκεφαλικών λειτουργιών, όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σχετική συρρίκνωση του εγκεφάλου τους αποτελεί πρώιμη ένδειξη για μελλοντικό πρόβλημα (π.χ. άνοια).

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες ως προς το γιατί η μειωμένη ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά σε σχέση με το σωματικό βάρος του ατόμου επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου. Μια εξήγηση είναι ότι η μείωση της ροής αίματος στον εγκέφαλο μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών που μεταφέρονται στα εγκεφαλικά κύτταρα.

http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ