Social Icons

.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Αγία Σοφία Κωνσταντιν​ουπόλεως


Αυτός ο μεγαλοπρεπής ναός χτίστηκε στην Κωνσταντινούπολη από τους αρχιτέκτονες Ανθέμιο από τις Τράλλεις και τον Ισίδωρο από τη Μίλητο, για τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, μεταξύ 532 - 537 μ.Χ.
'Ενα μέρος του σχεδίου του βασίζεται στις ρωμαϊκές κατασκευές από σκυρόδεμα, αλλά τα περισσότερα είναι καινούργια, δίχως  προηγούμενο, κι ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο επιβλητικά κτίσματα στον κόσμο
Η Αγία Σοφία χτίστηκε ως χριστιανικός ναός (το όνομά της σημαίνει την Αγία του Θεού Σοφία) και για 900 χρόνια αποτέλεσε προεξάρχοντα τόπο λατρείας όλης της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το 1453 οι Τούρκοι κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη, και επί πέντε αιώνες ο επιβλητικός αυτός ναός της χριστιανοσύνης λειτουργούσε ως Τζαμί.
Το 1935 η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο.

Το εσωτερικό.
Μεγάλο βάρος δόθηκε στην επιμέλεια του εσωτερικού χώρου, και οι μορφές και οι στηρίξεις είναι τέλεια μελετημένες, τόσο ώστε να δημιουργούν μια θαυμαστή εντύπωση μετεωρισμού.

Η κατασκευή.
Εκτός από τα τέσσερα βασικά υποστυλώματα που σηκώνουν τα σφαιρικά τρίγωνα και τον υπερκείμενο τρούλο, το κτίριο έχει κολόνες από λευκό και πράσινο μάρμαρο οι οποίες συγκρατούν στοές και αψίδες κατά μήκος των πλευρών του κεντρικού χώρου.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ