Social Icons

.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Εμβόλιο caniLeish "Λύση" για το καλα-αζάρ


Μετά από 20 χρόνια έρευνας, για πρώτη φορά δημιουργήθηκε εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης ή αλλιώς καλα-αζάρ, μιας θανατηφόρας ασθένειας των σκύλων, που προκαλείται από μολυσμένες σκνίπες.

Το καλα-αζάρ πλήττει ιδιαίτερα τις χώρες της Μεσογείου και, φυσικά, την Ελλάδα.
Πολλές φορές τα σκυλιά που διαπιστώνεται ότι νοσούν εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ πολλοί διστάζουν να υιοθετήσουν ένα σκυλί που προηγουμένως έχει περάσει την ασθένεια.

Δυστυχώς, λίγοι γνωρίζουν ότι η λεϊσμανίαση μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνο από τη σκνίπα και όχι από μολυσμένο σκύλο.

Οι πραγματικοί ζωόφιλοι, πάντως, έχουν σώσει πολλά ζώα με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, που είναι όμως δαπανηρή και όχι πλήρης.

Το εμβόλιο δίνει τη δυνατότητα να προστατευθούν τα σκυλιά, αφού δημιουργεί άμυνα κατά της ασθένειας στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Εκτός από τα έως τώρα μέτρα (σπρέι και κολάρο κατά της σκνίπας και εξετάσεις αίματος ανα 6μηνο), το εμβόλιο προσφέρει ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας, αν και - όπως σημειώνουν οι κτηνίατροι - μένει να δούμε τη δυναμική του όπως κάθε νέο εμβόλιο.

Το εμβόλιο CaniLeish μπορεί να χορηγηθεί σε σκυλιά άνω των 6 μηνών και αφού έχουν προηγηθεί εξετάσεις αίματος, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι το ζώο δεν έχει νοσήσει ήδη από καλα-αζάρ.

Χρειάζονται τρεις δόσεις σε μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων και επανάληψη μία φορά το χρόνο για τη διατήρηση της άμυνας.

Η Διαδρομή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ