Social Icons

.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Mάχη για μία θέση στις αστυνομικές σχολές

Δωρεάν διαμονή και σίτιση για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές
Σε περίπου 50 μέρες οι ενδιαφερόμενοι για τις στρατιωτικές σχολές θα γνωρίζουν τον αριθμό των εισακτέων σε αυτές, όπως θα ανακοινωθούν από τα Γενικά Επιτελεία.Υπολογίζονται και πάλι γύρω στους 900 οι εκλεκτοί. «Μάχη» για μία θέση στις περιζήτητες Αστυνομικές Σχολές και στις σχολές Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. θα δώσουν φέτος χιλιάδες υποψήφιοι με μεσαίες και υψηλές βαθμολογίες.

Η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, η «σιγουριά» του Δημοσίου και τα προνόμια που υπάρχουν ακόμη με το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αστυνομικών, αποτελούν τα τρία βασικά πλεονεκτήματα του επαγγέλματος.
Μπορεί η επικινδυνότητα του επαγγέλματος να παίζει ανασταλτικό ρόλο για αρκετούς νέους, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που ενδίδουν -ακόμη και αριστούχοι-, καθώς σκέφτονται ότι αν επιλέξουν άλλες σχολές θα έρθουν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.
Στα «συν» του επαγγέλματος είναι ότι οι νεοεισαχθέντες φοιτητές διαμένουν και σιτίζονται εντός των σχολών, με αποτέλεσμα να φεύγει ένα οικονομικό βάρος από τις πλάτες των ίδιων και των γονέων τους.
Στα αρνητικά, το βασικότερο δεν είναι άλλο από τους χαμηλούς μισθούς, οι οποίοι όμως, αφορούν όλο τον δημόσιο τομέα.
Σε αντιστάθμισμα, οι αστυνομικοί εντάσσονται στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας πριν... καλά καλά εισαχθούν στη σχολή.
Αναφορικά με τον ανταγωνισμό για την εισαγωγή στις τρεις Σχολές που λειτουργούν στη χώρα, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αφού ολοένα και περισσότεροι νέοι στρέφονται σε αυτές. Εκτός από την αύξηση της ζήτησης, όμως, μειώνονται χρόνο με τον χρόνο οι θέσεις εισακτέων, με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η εισαγωγή των υποψηφίων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2009 οι θέσεις εισακτέων στις Αστυνομικές Σχολές ανήλθαν σε 1.900, το 2010 έφτασαν τις 1.650, ενώ πέρυσι μειώθηκαν ακόμη περισσότερο αφού δεν ξεπέρασαν τις 1.305.
Αν λάβουμε υπόψη τις περσινές πρώτες προτιμήσεις των εισακτέων, έτσι όπως καταγράφηκαν στα μηχανογραφικά δελτία, 2.902 υποψήφιοι επέλεξαν ως κορυφαία επιλογή ένα από τα Αστυνομικά Τμήματα.
Με λίγα λόγια, περίπου 1 στους 3 κατάφερε να εισαχθεί, ενώ οι υπόλοιποι αρκέστηκαν σε υποδεέστερα Τμήματα.
Τέλος, επισημαίνεται ότι για να μπορέσει να εισαχθεί ένας υποψήφιος στις Αστυνομικές Σχολές, απαιτείται η συμμετοχή και η επιτυχία σε προκαταρκτικές ψυχοτεχνικές, υγειονομικές και αθλητικές εξετάσεις.
Στο σημερινό αφιέρωμα του «ΕΘΝΟΣ -ΠΑΙΔΕΙΑ» στις Αστυνομικές Σχολές, παρατίθεται και αναλυτικός πίνακας με τις περσινές βάσεις, τις θέσεις εισαγωγής, τις πρώτες προτιμήσεις και το σύνολο των προτιμήσεων, προκειμένου οι φετινοί υποψήφιοι να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για τις πιθανότητες εισαγωγής τους.
ΕΛ.ΑΣ. - ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ
Εξέλιξη μέχρι τον βαθμό του Αντιστρατήγου
Η Σχολή Αξιωματικών είναι ισότιμη με τις Σχολές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και τις αντίστοιχες Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η εισαγωγή των υποψήφιων σπουδαστών στη Σχολή πραγματοποιείται από το 1995 με το σύστημα των Πανελλήνιων Εξετάσεων.
Οι υποψήφιοι πριν από την επιλογή τους από το υπουργείο Παιδείας, υποβάλλονται σε προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες συνίστανται σε ψυχοτεχνική δοκιμασία, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι που δεν κρίνονται ικανοί σε κάποια από τις προκαταρκτικές δοκιμασίες, δεν έχουν δικαίωμα επιλογής για τη Σχολή Αξιωματικών.
Η φοίτηση στη Σχολή διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα και χωρίζεται σε τέσσερα (4) εκπαιδευτικά έτη, ενώ διακρίνεται σε θεωρητική και πρακτική, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα.
Σε όλη τη διάρκεια της 4ετους φοίτησής τους οι Δόκιμοι Αξιωματικοί διαμένουν και σιτίζονται στη Σχολή, ενώ φορούν ειδικό τύπο στολής, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο το έμβλημα της Σχολής. Οι νέοι αξιωματικοί γενικών καθηκόντων φέρουν τον βαθμό του Υπαστυνόμου Β'. Οι Υπαστυνόμοι Β' κατέχουν τον αρχικό βαθμό των Αξιωματικών στην ιεραρχία του Σώματος και έχουν τη δυνατότητα εξέλιξης μέχρι την κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας, δηλαδή στον βαθμό του Αντιστρατήγου.
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ
Ανώτερη σχολή με 8 τμήματα και φοίτηση 5 εξαμήνων
Είναι Ανώτερη Σχολή υπερδιετούς κύκλου σπουδών, η οποία εδρεύει στο 7ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης και διαρθρώνεται σε οκτώ (8) Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων (Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Νάουσας, Ξάνθης, Ρεθύμνου και Σητείας).
Η φοίτηση των σπουδαστών διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα και χωρίζεται σε τρία (3) εκπαιδευτικά έτη. Τα δύο πρώτα διαιρούνται σε δύο αυτοτελή εξάμηνα το καθένα και το τρίτο εκπαιδευτικό έτος περιλαμβάνει το τελευταίο εξάμηνο εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι δόκιμοι αστυφύλακες διαμένουν και σιτίζονται εντός της Σχολής.
Η εκπαίδευση διακρίνεται σε θεωρητική και πρακτική και αποσκοπεί στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση, στη γενική εγκυκλοπαιδική μόρφωση και διαπαιδαγώγηση, στη γνώση της νομικής επιστήμης, στον χειρισμό των όπλων και στη χρήση αυτών και στη βελτίωση της φυσικής αγωγής και στην εκμάθηση τεχνικών αυτοπροστασίας.
Οι δόκιμοι αστυφύλακες της πρώτης εκπαιδευτικής περιόδου υφίστανται βασική αστυνομική εκπαίδευση, όπως και οι δόκιμοι υπαστυνόμοι. Μετά την ολοκλήρωσή της δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο σε επίσημη τελετή και ακολουθεί η παρακολούθηση του τακτικού εκπαιδευτικού προγράμματος εκπαίδευσης.
Οι δόκιμοι αστυφύλακες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους εκπαιδεύονται επίσης για την ορθή χρήση των όπλων.
ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εξειδικευμένα σεμινάρια για στοχευμένες γνώσεις
Αποστολή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης είναι η μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας,
Εχει σκοπό τη διαρκή ενημέρωση αυτού στα σύγχρονα αστυνομικά θέματα και προβλήματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντά του.
Στο πλαίσιο αυτό, η Σχολή υλοποιεί κάθε χρόνο πλήθος εξειδικευμένων σεμιναρίων για την παροχή στοχευμένων γνώσεων στο αστυνομικό προσωπικό από έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, καθώς και από έμπειρους και καταρτισμένους Αξιωματικούς του Σώματος. Ενδεικτικά, το έτος 2010 υλοποιήθηκαν, μόνο στην Αθήνα, 91 σεμινάρια, κατά τα οποία μετεκπαιδεύτηκαν συνολικά περίπου 5.500 άτομα.
Η Σχολή εδρεύει στον Νόμο Αττικής (Λ. Θρακομακεδόνων 101, Αχαρνές) και συγκροτείται από το Επιτελείο και έξι (6) Εκπαιδευτικά Τμήματα, καθώς και το Τμήμα Ειδικής Αστυνομικής Εκπαίδευσης, που εδρεύει στο Λαγονήσι.
Παράρτημα της Σχολής αποτελεί η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας που λειτουργεί στη Βέροια.
Σε ψυχοτεχνικές, υγειονομικές και αθλητικές εξετάσεις υποβάλλονται προκαταρκτικά οι υποψήφιοι
Σε προκαταρκτικές εξετάσεις θα πρέπει να υποβληθούν όλοι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στις Αστυνομικές Σχολές. Οι προκαταρκτικές εξετάσεις διακρίνονται σε υγειονομικές, ψυχοτεχνικές και αθλητικές.
Για το πρόγραμμα εξέτασης στις προκαταρκτικές εξετάσεις, τον τόπο και το χρόνο παρουσίασης, οι υποψήφιοι ενημερώνονται με δική τους ευθύνη από τις αστυνομικές διευθύνσεις ή τις διευθύνσεις της Αστυνομίας συνήθως προς το τέλος του μηνός Ιουνίου.
Ψυχοτεχνική δοκιμασία. Για την εξακρίβωση των ψυχικών ικανοτήτων, οι υποψήφιοι υποβάλλονται στη δοκιμασία του τεστ προσωπικότητας.
Με την εξέταση αυτή ερευνάται κυρίως η κρίση, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η δομή της προσωπικότητας, η σκέψη και η αντίληψη.
Η υγειονομική εξέταση ενεργείται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις για την υγειονομική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οσον αφορά τον έλεγχο των αθλητικών επιδόσεων, οι υποψήφιοι (άνδρες και γυναίκες) υποβάλλονται στα παρακάτω αγωνίσματα:
  • Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16΄΄
  • Δρόμος 1.000 μ. σε χρόνο 4 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα
  • Αλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05
  • Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγρ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50μ. (ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι).
Αξίζει να επισημανθεί ότι οι υποψήφιοι που υποβλήθηκαν στη δοκιμασία των προκαταρκτικών εξετάσεων στις Στρατιωτικές Σχολές και κρίθηκαν ικανοί, εξαιρουμένων των ιδιαίτερων απαιτήσεων, δεν προσέρχονται στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Αστυνομικών Σχολών και προσκομίζουν σχετική βεβαίωση από την αρμόδια Στρατιωτική Σχολή. Οι απόφοιτοι υποχρεούνται να υπηρετήσουν στην ΕΛ.ΑΣ. για ορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς δικαίωμα παραίτησης, ως εξής:
Α) Οι Αστυφύλακες οκτώ έτη από την κατάταξή τους, περιλαμβανομένου του χρόνου εκπαίδευσης. Β). Οι Υπαστυνόμοι δέκα έτη από την αποφοίτησή τους από τη Σχολή Αξιωματικών.Υποπλοίαρχοι, Σμηναγοί: 6 έτη ή 15 συνολικά. Ταγματάρχες, Πλωτάρχες, Επισμηναγοί: 6 έτη ή 21 συνολικά. Αντισυνταγματάρχες, Αντιπλοίαρχοι, Αντισμήναρχοι: 6 έτη ή 27 συνολικά. Συνταγματάρχες, Πλοίαρχοι, Σμήναρχοι: 4 έτη ή 31 συνολικά. Ταξίαρχοι (στρατού ξηράς), Αρχιπλοίαρχοι, Ταξίαρχοι (αεροπορίας): 2 έτη. Υποστράτηγοι, Υποναύαρχοι, Υποπτέραρχοι: 3 έτη.
Εξι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων
Στις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 42 του ν. 1481/1984 υπάγονται οι κατωτέρω έξι κατηγορίες υποψηφίων:
Πολύτεκνοι και τέκνα τους.
Τέκνα αναπήρων και θυμάτων πολέμου, καθώς και αναπήρων ή θυμάτων εν ενεργεία ή εν συντάξει αστυνομικού προσωπικού ειρηνικής περιόδου.
Τέκνα αναγνωρισμένων, βάσει της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, ως αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
Τέκνα ή εν χηρεία σύζυγοι αστυνομικού προσωπικού που πέθαναν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ή εξαιτίας της υπηρεσίας.
Ένα τέκνο Ελλήνων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους ή έχουν ανικανότητα σε ποσοστό τουλάχιστον 67% συνεπεία τρομοκρατικής πράξης.
Γονείς τριών τέκνων και τέκνα τους.
Εάν ο αριθμός των επιτυχόντων υποψηφίων που ανήκουν στις ανωτέρω ειδικές κατηγορίες δεν καλύπτει τον αριθμό των θέσεων των κατηγοριών αυτών, οι θέσεις που υπολείπονται συμπληρώνονται από επιτυχόντες της γενικής κατηγορίας κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά.
Μεγαλύτερος αναμένεται φέτος ο ανταγωνισμός
Ο ανταγωνισμός για την εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές αναμένεται να ενταθεί τη φετινή χρονιά καθώς η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην πλειονότητα των επαγγελμάτων που οδηγούν στον ιδιωτικό τομέα, ωθεί ακόμη και μία μεγάλη μερίδα αριστούχων στην «αγκαλιά» του Δημοσίου.
Ο καθορισμός του αριθμού των εισακτέων για τις Πανελλαδικές του 2012 δεν πρόκειται να γίνει πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών, αλλά θεωρείται σχεδόν απίθανο να διατεθούν περισσότερες θέσεις από τις περσινές (1.305).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
  ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ