Social Icons

.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Τέχνη και ανατομία μαζί

"Πλαστινοποίηση": Μία πραγματικά περίεργη, αλλά εντυπωσιακή μορφή τέχνης.
Πρόκειται για μία εντυπωσιακή αλλά αμφιλεγόμενη μορφή τέχνης, κατά την οποία ζώα έχουν υποστεί πλαστινοποιήση από τον καλλιτέχνη-ανατόμο Gunther von Hagens. Η έκθεση παρουσιάστηκε στον ζωολογικό κήπο της Κολωνίας.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης και ανατόμος έχει επικριθεί από πολλούς για την τεχνική του καθώς πλαστινοποιεί και ανθρώπινα μέρη του σώματος.

“Είναι ο εφευρέτης της πλαστινοποίησης («plastination»), μιας τεχνικής συντήρησης των ιστών του σώματος. Παίρνει νεκρά σώματα και τα μετατρέπει, όπως ο ίδιος λέει, σε «αντικείμενα διαφώτισης». Επεμβαίνει με το νυστέρι και αποκαλύπτει την ομορφιά και την πολυπλοκότητα των μυών και των οργάνων. «Εκείνο που τελικά έκανα μέσω της πλαστινοποίησης ήταν να εκδημοκρατίσω την ανατομία» δηλώνει. «Μετέτρεψα την ανατομία σε μια ζωντανή, εκπαιδευτική τέχνη!». Φυσικά δεν έχουν όλοι ακριβώς την ίδια άποψη, ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν δει τα εκθέματα μιλούν για μια «θετική, αποκαλυπτική εμπειρία» που σε κάνει να εκτιμάς, να θαυμάζεις και να σέβεσαι περισσότερο το σώμα σου.”
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ