Social Icons

.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Κινέζος ακτιβιστής δικάζεται για ένα ποίημα και μερικά μηνύματα στο Skype



Ένα ποίημα και κάποια μηνύματα στο Skype επικαλούνται ως στοιχεία οι Κινέζοι εισαγγελείς εναντίον του Ζου Γιουφού, δημοκρατικού ακτιβιστή ο οποίος δικάζεται σήμερα.

Ο Ζου Γιουφού, βετεράνος ακτιβιστής, δικάζεται στην ανατολική πόλη Χανγκτσού, όπου συνελήφθη από την αστυνομία τον Απρίλιο και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «υποδαύλιση υπονόμευσης της κρατικής ισχύος», σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Λι Ντουνγιόνγκ.

Ο 59χρονος ακτιβιστής θεωρείται πως μάλλον θα λάβει ποινή αντίστοιχη άλλων Κινέζων δημοκρατικών ακτιβιστών, που τιμωρήθηκαν με σκληρές ποινές φυλάκισης, καθώς ζητούσαν ριζοσπαστικές δημοκρατικές αλλαγές.

Στην περίπτωση του Ζου, οι εισαγγελείς επικαλέστηκαν το ποίημά του, «Είναι ώρα», καθώς και μηνύματα κειμένου που έστειλε χρησιμοποιώντας την υπηρεσία online chat του Skype.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το ίδιο το Skype βοήθησε την αστυνομία στη συλλογή στοιχείων, είπε ο Λι Ντουνγιόνγκ. «Πήραν τον υπολογιστή από το σπίτι του και τον διερευνήσανε» συμπλήρωσε μιλώντας για την αστυνομία. «Οι διαδικτυακές επαφές του και οι κωδικοί ήταν σωσμένοι για αυτόματη πρόσβαση, και όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν τον υπολογιστή μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία των μηνυμάτων κειμένου του στο Skype, καθώς δεν τα είχε σβήσει».

Οι υπηρεσίες του Skype έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς στις τάξεις των Κινέζων ακτιβιστών, καθώς αποτελούν έναν φτηνό και αρκετά ασφαλή τρόπο επικοινωνίας. Η Τζιάνγκ Χανγκλί, σύζυγος του Ζου, δήλωσε πως φοβάται πως θα έχει την ίδια μοίρα με άλλους ακτιβιστές, οι οποίοι τιμωρήθηκαν με ποινές εννεαετούς φυλάκισης και άνω, καθώς τα κινεζικά δικαστήρια πολύ σπάνια αποφασίζουν υπέρ του κατηγορουμένου σε τέτοιες υποθέσεις.

Το Πεκίνο έχει απορρίψει κατηγορίες περί χειροτέρευσης της κατάστασης στη χώρα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά μετά το 2010 και τις εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης», για τις οποίες υπήρχαν ανησυχίες πως θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αντίστοιχα φαινόμενα και στη Λαϊκή Δημοκρατία. Ο Ζου έχει φυλακιστεί και στο παρελθόν για δημοκρατικό ακτιβισμό (1999, για επτά χρόνια, και το 2007, για δύο χρόνια), κάτι που κάνει ακόμα μεγαλύτερη την πιθανότητα να του επιβληθεί βαριά ποινή.

Οι κατηγορίες κατά του Ζου επικεντρώνονται σε ένα ποίημα, το «Είναι ώρα», το οποίο κυκλοφόρησε online. Κάποιοι από τους στίχους είναι οι εξής: «Είναι ώρα Κινέζοι/ η πλατεία ανήκει σε όλους/ τα πόδια ανήκουν σε σας/ είναι ώρα να τα χρησιμοποιήσετε και να πάτε στην πλατεία για να κάνετε την επιλογή σας».

Οι στίχοι θυμίζουν τις δημοκρατικές διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, οι οποίες κατεστάλησαν από το καθεστώς, αλλά δεν υπάρχει σαφής αναφορά στο ποίημα, και ο Ζου δήλωσε ότι δεν υποκινεί υπονόμευση ή συγκέντρωση, καθώς αυτοί που το διάβαζαν βρίσκονταν σε διαφορετικές πόλεις και μέρη γενικότερα, και δεν τους έδωσε ώρα και μέρος συνάντησης, είπε ο δικηγόρος του, ο οποίος συμπλήρωσε πως δεν είναι απαγορευμένο να πάει κάποιος σε μια πλατεία. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το Φεβρουάριο.

skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ