Social Icons

.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Τα ορφανά του «Τιτανικού»


Στις 12 Απριλίου εορτάζονται τα 100 χρόνια από το ναυάγιο του «Τιτανικού». Ακόμη μία προσωπική ιστορία αποκαλύπτεται σήμερα συγκλονίζοντας τους αναγνώστες.

Οι Michel κι Edmond Navratil ήταν οι τελευταίοι που εγκατέλειψαν τον «Τιτανικό» λίγο πριν βυθιστεί. Τους έβαλε στην τελευταία σωστική λέμβο που κατέβαινε στη θάλασσα ο πατέρας τους, τον οποίο δεν είδαν ποτέ ξανά... Ο Michel ήταν τεσσάρων χρονών κι ο Edmond 2. Έγιναν γνωστά ως «Louis και Lola» και ήταν τα μόνα παιδιά που σώθηκαν χωρίς γονιό ή κηδεμόνα.

Ο πατέρας τους πνίγηκε στο καράβι που βούλιαξε. Σύμφωνα με το website Retronaut, στο οποίο είναι ανηρτημένες φωτογραφίες από επιζώντες, ο Michel αργότερα δήλωσε ότι θυμόταν πως ο πατέρας του του είχε πει: «Παιδί μου, όταν η μητέρα σου έρθει για εσάς, που είναι σίγουρο ότι θα το κάνει, πες της ότι την αγαπούσα πολύ κι ακόμη την αγαπώ. Πες της ότι περίμενα πως θα μας ακολουθούσε, ώστε όλοι μαζί να ζήσουμε ευτυχισμένοι με ειρήνη κι ελευθερία στον Νέο Κόσμο».

Τα αγόρια που ήταν από τη Γαλλία, δεν μιλούσαν αγγλικά και δεν μπορούσαν να πουν το όνομά τους στους διασώστε τους. Έτσι, μία επιβάτες που μιλούσε γαλλικά, η Margaret Hays ανέλαβε την κηδεμονία των παιδιών μέχρι να βρεθεί η μητέρα τους.
Άρθρα και δημοσιεύματα με τις φωτογραφίες τους έφθασαν στα χέρια της μητέρας τους, που αμέσως έσπευσε να βρεθεί στο πλευρό τους. Έφθασε στη Νέα Υόρκη στις 16 Μαΐου 1912, έναν μήνα σχεδόν μετά το ναυάγιο. Οι τρεις «άνδρες» της είχαν ανέβει στον «Τιτανικό» για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Αμερική χωρίς την ίδια.

Το ζευγάρι είχε χωρίσει στις αρχές του χρόνου και η Marcelle είχε την κηδεμονία των παιδιών. Ωστόσο, επέτρεψε να περάσουν το διήμερο του Πάσχα με τον πατέρα τους, ο οποίος πήρε την απόφαση να πάρει τους γιους του και να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Οι τρεις τους ταξίδεψαν στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας με μία στάση στο Μόντε Κάρλο, ενώ αργότερα, ο Michel μοιράστηκε τις αναμνήσεις του με τον κόσμο... «Δεν θυμάμαι να φοβάμαι, θυμάμαι τη χαρά που θα έμπαινα στη βάρκα. Καταλήξαμε να καθόμαστε δίπλα στην κόρη ενός Αμερικανού τραπεζίτη που κατάφερε να σώσει τον σκύλο της, κανείς δεν έφερε αντίρρηση».
http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ