Social Icons

.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Τι ΔΕΝ πρέπει να φάτε για να έχετε όνειρα… γλυκά


Υπάρχουν αρκετές τροφές που αν τις καταναλώσετε πριν πέσετε για ύπνο, θα πρέπει να μετρήσετε μερικά… εκατομμύρια προβατάκια για να κοιμηθείτε.

Απλήρωτοι λογαριασμοί, επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, πρότζεκτ και συναντήσεις στη δουλειά που προκαλούν άγχος… Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούν να κάνουν το σύγχρονο άνθρωπο να χάσει τον ύπνο του και το φαγητό δεν χρειάζεται να είναι ένας από αυτούς. ..

Όλοι θέλουμε να «τσιμπήσουμε» κάτι για βραδινό, αλλά αυτό που θα επιλέξουμε να φάμε μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πόσο, πώς και πότε θα κοιμηθούμε. Κι εκεί που υπάρχουν κάποιες τροφές που μας κάνουν να κοιμηθούμε πιο εύκολα, την ίδια στιγμή κάποιες άλλες –τις οποίες πολλές φορές προτιμάμε- μετατρέπουν σε τιτάνια την προσπάθειά μας να μας πάρει ο ύπνος.

Αντί, λοιπόν, να «παλεύετε» με τα σεντόνια, η ώρα να περνάει κι εσείς να αγχώνεστε για το πότε θα κοιμηθείτε, προτιμήστε να αποφύγετε την κατανάλωση κάποιων τροφών πριν πέσετε για ύπνο, με τις παρακάτω να είναι πρώτες μέσα στη λίστα των απαγορευμένων.

1.Παγωτό: ακατάλληλο για τις βραδινές ώρες

Μπορεί δυο μπάλες παγωτού να μας παρέχουν ανακούφιση και παρηγοριά σε περιόδους που η διάθεσή μας είναι πεσμένη, οι καταπραϋντικές τους ιδιότητες, όμως, δεν είναι απεριόριστες, ούτε για όλες τις ώρες. Καταρχάς, λόγω του ότι το παγωτό περιέχει αρκετό λίπος, αν το καταναλώσουμε βραδινή ώρα δεν δίνουμε στο σώμα μας την ευκαιρία να το «κάψει», αφού θα πέσουμε σε λίγο για ύπνο, σταματώντας κάθε δραστηριότητα. Η ζάχαρη που περιέχει θα μας γεμίσει με ενέργεια, την ώρα που πρέπει να χαλαρώσουμε, μπερδεύοντας τον οργανισμό και προκαλώντας μια σύγχυση. Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών με πολλή ζάχαρη πριν τον ύπνο μπορούν να προκαλέσουν… εφιάλτες .

2.Σέλινο: θα κάνει τη… μητέρα φύση να μας ξυπνάει συνεχώς

Ίσως μοιάζει παράξενο το να βλέπει κανείς το σέλινο σε αυτή τη λίστα, υπάρχει, όμως, ένας πολύ απλός λόγος που πρέπει να φροντίζετε να μην το καταναλώνετε βραδινές ώρες: είναι διουρητικό και ενδεχομένως να σας στείλει στην… τουαλέτα «κόβοντάς» σας τον ύπνο. Αν, λοιπόν, δεν θέλετε να ξυπνάτε μέσα στη νύχτα, αντιμετωπίζοντας μετά δυσκολίες στο να αποκοιμηθείτε ξανά, αποφύγετέ το πριν πέσετε για ύπνο.

3.Μακαρόνια: καθυστερούν τον ύπνο

Ένα από τα αγαπημένα φαγητά των περισσοτέρων, τα μακαρόνια, δυστυχώς δεν αποτελούν ένα ιδανικό βραδινό γεύμα, καθώς είναι υδατάνθρακες που απλώς θα μετατραπούν σε λίπος αν καταναλωθούν προτού κοιμηθούμε. Εκτός αυτού, δεν τα τρώμε ποτέ σκέτα, που σημαίνει ότι ένα πιάτο μακαρόνια σημαίνει επίσης λάδι, τυρί, σάλτσες κ.λπ., τα οποία θα οδηγήσουν στη δημιουργία ακόμη περισσότερου λίπους. Πέραν των παραπάνω, τα μακαρόνια που έχουν μαγειρευτεί για πολλή ώρα έχουν μεγαλύτερο γλυκαιμικό δείκτη από τα al dente, που σημαίνει ότι διαταράσσουν το σάκχαρο του αίματος, καθυστερούν τον ύπνο ή δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε βαθιά. Όπως καταλαβαίνετε, η μακαρονάδα που περίσσεψε από το μεσημέρι, μάλλον θα πρέπει να μπει στο ψυγείο κι όχι στο πιάτο σας.

4.Πίτσα: για να σας πάρει ο ύπνος, επιλέξτε τη χωρίς πολλά λιπαρά

Λίγη πίτσα είναι πάντα ευπρόσδεκτη από τους περισσότερους όλες τις ώρες, η περιεκτικότητά της, όμως, σε λιπαρά και αλάτι δεν την καθιστούν ένα ακριβώς ελαφρύ γεύμα που θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε πριν κοιμηθούμε. Απεναντίας, μπορεί να μας προκαλέσει καούρες και δυσπεψία λόγω των λιπαρών και παχυντικών συστατικών της – ειδικά των τυριών και των αλλαντικών. Γι’ αυτό, αν θέλετε οπωσδήποτε να φάτε πίτσα, προτιμήστε κάποια που δεν είναι πολύ επιβαρημένη με λιπαρά και προσπαθήστε να μην ξεπεράσετε το ένα κομμάτι.

5.Γλυκά: φέρνουν… εφιάλτες

Σας έχουμε νέα: το όνειρο με το τέρας στη ντουλάπα ή τις κατσαρίδες κάτω από το κρεβάτι σας, δεν οφείλεται σε άγχος, αλλά σε αυτό που φάγατε πριν κοιμηθείτε, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα ήταν γλυκό. Μελέτες έχουν δείξει ότι 7 στους 10 ανθρώπους που καταναλώνουν γλυκά πριν τον ύπνο παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δουν εφιάλτες σε σχέση με τους υπόλοιπους – και όλοι ξέρουμε ότι οι εφιάλτες δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον ύπνο μας. Ο λόγος αυτής της διασύνδεσης είναι ότι τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης δημιουργούν περισσότερα κύματα στον εγκέφαλο, τα οποία σχετίζονται με εφιάλτες, γι’ αυτό αν δεν θέλετε τα… ζόμπι να εισβάλλουν απρόσκλητα στο δωμάτιό σας, αφήστε τη σοκολάτα που έχετε στο ντουλάπι για μια άλλη ώρα.

6.Δημητριακά: προτιμήστε τα το πρωί

Η υψηλή περιεκτικότητα των δημητριακών σε επεξεργασμένα σάκχαρα, άρα και σε υδατάνθρακες, τα καθιστούν καλά για πρωινό, καθώς τότε μας χαρίζουν ενέργεια για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Όταν, όμως, τα καταναλώνουμε το βράδυ, μας γεμίζουν με ενέργεια που δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, καθώς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πέσουμε για ύπνο. Αποτέλεσμα; Για άλλη μια φορά τα σεντόνια μας φαίνονται βαριά, το φως του ρολογιού προβολέας και το ροχαλητό του γείτονα μας ακούγεται σαν τρακτέρ, με αποτέλεσμα ο ύπνος μας να πηγαίνει… περίπατο. Αν θέλετε οπωσδήποτε να φάτε δημητριακά, προτιμήστε τα ολικής άλεσης με λίγη ζάχαρη.

7.Σκόρδο: προκαλεί καούρες

Αν κοιμάστε με το ή τη σύντροφο, τότε το σκόρδο θα προκαλέσει πρόβλημα στο ταίρι σας λόγω της… πολύ κακής αναπνοής που θα σας «χαρίσει». Εκτός αυτού, όμως, το σκόρδο είναι επίσης γνωστό ως «καυτό βότανο» και πέραν του ότι δίνει καυτερή γεύση στα φαγητά, δίνει καυτερή αίσθηση και στο στομάχι, με αποτέλεσμα να προκαλεί σε πολλούς καούρες – ειδικά σε όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα ‘ναι να μείνετε και οι δύο ξύπνιοι, καθώς το σκόρδο έχει κάνει τη… βρωμοδουλειά του.

8.Μαύρη σοκολάτα: και το μάτι… γαρίδα

Κάτι γλυκό μετά το βραδινό γεύμα είναι κάτι που πολλοί επιθυμούν και εύλογα μπορεί να πιστεύουμε ότι η μαύρη σοκολάτα αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή γλυκού. Στην πραγματικότητα, όμως, όταν πρόκειται για την ώρα που θέλουμε να χαλαρώσουμε, η μαύρη σοκολάτα δεν είναι ό,τι καλύτερο λόγω της καφεΐνης της, η οποία πρόκειται να δράσει διεγερτικά και να μας επηρεάσει στον ύπνο. Εκτός της καφεΐνης, η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης και ζάχαρη, που χαρίζει ενέργεια, οπότε υπάρχει διπλός λόγος για να την αποφύγετε.

9.Αλκοόλ: δεν χαρίζει ποιοτικό ύπνο

Όλοι μας έχουμε νυστάξει με το «ένα ακόμη ποτηράκι» και ίσως να μην υπάρχει κανείς εκεί έξω που να μην έχει πέσει ποτέ στο κρεβάτι έχοντας κάνει υπερκατανάλωση αλκοόλ. Όσο, όμως, κι αν μας φέρνει νύστα και μας «σπρώχνει» προς το κρεβάτι, άλλο τόσο μας διαταράσσει τον ύπνο και δεν μας αφήνει να ξεκουραστούμε και να αναζωογονηθούμε. Η εξήγηση αυτού είναι το ότι το αλκοόλ επεμβαίνει στη λειτουργία του ύπνου κι ενώ όταν πέφτουμε για ύπνο νιώθουμε ότι κοιμόμαστε βαριά, όταν η επήρεια του αλκοόλ περάσει, αρχίζουμε να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε ελαφριά, χωρίς τελικά να ξεκουραζόμαστε σωστά.

10.Κόκκινο κρέας: κάνει τον οργανισμό να δουλεύει… υπερωρίες

Μετά από μια μεγάλη, ζουμερή μπριζόλα, οι περισσότεροι ξεκουμπώνουμε το πρώτο –ή και το δεύτερο- κουμπί του παντελονιού και καθόμαστε πιο χαλαρά, απολαμβάνοντας αυτό που μόλις φάγαμε. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι αν το απολαμβάνουμε το βράδυ, τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες του δεν πρόκειται να μας αφήσουν σε… ησυχία, τη στιγμή που θέλουμε να ηρεμήσουμε για να κοιμηθούμε στη συνέχεια. Συν τοις άλλοις, το κρέας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να περάσει από την πεπτική διαδικασία, προκαλώντας ίσως πολλές φορές αναστάτωση κατά τον ύπνο. Από την άλλη, επειδή το κρέας περιέχει επίσης τρυπτοφάνη και σίδηρο, τα οποία βοηθούν τον ύπνο, μην το βγάλετε εντελώς από τα βραδινά σας γεύματα, απλώς αποφύγετέ το ακριβώς την ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι σας, έτσι ώστε να μην προσπαθεί ο οργανισμός σας να το διασπάσει για τις επόμενες ώρες κι εσείς μένετε ξύπνιοι κοιτώντας το μαύρο σκοτάδι.

http://nea-news.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ