Social Icons

.

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Γεννημένοι δολοφόνοι; Οι ψυχοπαθείς εγκληματίες έχουν διαφορετική δομή εγκεφάλου


"Καταδικασμένοι" να διαπράττουν φόνους και βιασμούς φαίνεται πως είναι οι ψυχοπαθείς εγκληματίες καθώς ο εγκέφαλός τους παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από τον "φυσιολογικό".

Ο εγκέφαλος των ψυχοπαθών εγκληματιών παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις για δομικές ανωμαλίες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου, ενισχύοντας την άποψη ότι η ψυχοπάθεια είναι μια διακριτή νευροαναπτυξιακή διαταραχή του εγκεφάλου.

Τα νέα δεδομένα έρχονται να ερμηνεύσουν το "γιατί"  η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων αδυνατεί να ελέγξει λογικά τις δράσεις της.

Οι ψυχοπαθείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενσυναίσθησης για τους συνανθρώπους τους, έχουν λιγότερη φαιά ουσία στις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για την κατανόηση των συναισθημάτων και των προθέσεων των άλλων.

Συγκεκριμένα, οι ψυχοπαθείς έχουν σημαντικά μικρότερη ποσότητα φαιάς ουσίας στον πρόσθιο προμετωπιαίο φλοιό και στις κροταφικές περιοχές, σε σχέση τόσο με τους μη ψυχοπαθείς εγκληματίες, όσο και με τους υγιείς που δεν έχουν προβεί σε κάποια εγκληματική πράξη.

Οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν ότι, στους υγιείς ανθρώπους, η τυχόν πρόκληση βλάβης σε αυτές τις περιοχές (από τραύμα, ασθένεια κ.α.) συνδέεται με απώλεια της ικανότητας συναισθηματικής προσέγγισης και ταύτισης, καθώς επίσης από έλλειψη φόβου, ενοχής και άγχους.

"Θερμοκέφαλοι" ή "Ασυγκίνητοι"

Τα πιο βίαια εγκλήματα εκτελούνται από μία μικρή ομάδα ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία είτε των "θερμοκέφαλων", (όσων δηλαδή έχουν διαταραγμένη αντικοινωνική προσωπικότητα αλλά όχι ψυχοπάθεια) είτε των "ασυγκίνητων" με την ψυχρή καρδιά, (που είναι και ψυχοπαθείς) ,σύμφωνα με τους επιστήμονες,

Η  εγκληματική συμπεριφορά για τους "ασυγκίνητους" αρχίζουν νωρίτερα, ενώ προβαίνουν σε μια ευρύτερη γκάμα εγκλημάτων και ανταποκρίνονται λιγότερο καλά στα θεραπευτικά προγράμματα σε σχέση με τους πρώτους, τους αντικοινωνικούς "θερμοκέφαλους" που δεν ανήκουν στην κατηγορία των ψυχοπαθών.

Τι έδειξε (και πού βοήθησε) η έρευνα

Όλα τα ευρήματα ήταν αποτέλεσμα των ερευνών του Πανεπιστημίου, μέσω της  αξιοποίησης των τεχνικών απεικόνισης του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να απεικονίσουν τους εγκεφάλους 44 βίαιων ενηλίκων που έχουν ήδη καταδικαστεί στη Βρετανία για διάφορα εγκλήματα, καθώς και 22 υγιών ατόμων για λόγους σύγκρισης.

Η εν λόγω έρευνα ήταν σημαντική για την επιστήμη. Όπως δήλωσαν oι ερευνητές, η δυνατότητα αξιοποίησης των τεχνικών απεικόνισης του εγκεφάλου για να εντοπιστούν και να διαγνωστούν οι συγκεκριμένοι βίαιοι ψυχοπαθείς έχει μεγάλη σημασία από θεραπευτική άποψη, καθώς η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία δεν είναι συχνά αποτελεσματική στην περίπτωσή τους.
http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ