Social Icons

.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

20 Τρόποι για να Φτιάξεις τη Ζωή σου



Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς ποιο είναι το χειρότερο πράγμα στο στρες: είναι το σφίξιμο που ξεκινάει γύρω από το ηλιακό πλέγμα και μετά επεκτείνεται στα δάχτυλα των ποδιών σου, στους λοβούς των αυτιών και στην παρεγκεφαλίδα; Είναι οι φωνές σου (για την ακρίβεια το γάβγισμα) σε συναδέλφους, ακόμα και σε αυτούς που συμπαθείς, ή μήπως είναι η στιγμή που κλειδώνεσαι μέσα στην τουαλέτα και είσαι στα πρόθυρα να κλάψεις; Ουπς, μήπως το τελευταίο το είπαμε πολύ δυνατά και μας άκουσαν κι άλλοι; Το θέμα είναι ότι το στρες επιτίθεται σε όλους μας και με διάφορους τρόπους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν θέλεις να το στείλεις από εκεί που ήρθε, χρειάζεται να έχεις και τα κατάλληλα εφόδια. Γι’ αυτό το λόγο περάσαμε πολλές ημέρες με σκοπό να βρούμε τα 20 καλύτερα αντιστρές tips.

Κοίταξε, δεν θα σου πούμε ότι ήταν και οι καλύτερες ημέρες της ζωής μας oύτε ότι τα νεύρα μας δεν έσπασαν από το συνεχές γράφε, γράφε, αλλά -ειλικρινά- όταν βάλαμε τελεία και παύλα σε αυτόν το «μαραθώνιο» και διαβάσαμε τα όσα θα διαβάσεις κι εσύ (και μερικά θελήσαμε να τα κάνουμε κιόλας) αρχίσαμε να νιώθουμε καλύτερα. Σύντομα κι εσύ!

1. Πίνε περισσότερους χυμούς πορτοκάλι. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα έδιναν δύο φορές την ημέρα 200 mg βιταμίνης C σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η έκκριση ορμονών του στρες σχεδόν σταμάτησε. Αν, λοιπόν, μπορεί να χαλαρώσει με αυτό τον τρόπο ένα ποντίκι, γιατί όχι κι εσύ; Δύο ποτήρια χυμού καθημερινά σου δίνουν τη βιταμίνη C που χρειάζεσαι.

2. Βάλε μία πράσινη τελεία στο τηλέφωνο. Και κάθε φορά που θα χτυπά το τηλέφωνο, θα θυμάσαι να παίρνεις μία βαθιά ανάσα πριν το σηκώσεις. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα αισθανθείς καλύτερα, αλλά θα ακούγεσαι και σίγουρος.

3. Ξόδεψε λίγο από το χρόνο σου για να παίξεις με ένα σκύλο. Τον δικό σου ή της γειτόνισσας. Σύμφωνα με έρευνα του State University της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο, το να έχεις ένα κατοικίδιο να περιφέρεται μέσα στο σπίτι είναι περισσότερο αγχολυτικό από το να έχεις συντροφιά δύο ποδιών (λες και θέλαμε έρευνα για να το καταλάβουμε).

4. Πήγαινε για καφέ με τους συναδέλφους σου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία ανακάλυψαν ότι όταν είμαστε στρεσαρισμένοι και καταναλώνουμε ποσότητα καφεΐνης μόνοι μας συνεχίζουμε να είμαστε νευρικοί. Οταν όμως πίνουμε καφέ με παρέα, τα συμπτώματα του στρες υποχωρούν.

5. Κούνα τα. Οταν έρθεις αντιμέτωπος με ένα μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, κούνησε τα χέρια σου και διώξε την ένταση από το βραχίονα, τους ώμους και τους καρπούς.

6. Βάλε ραδιόφωνο στο γραφείο. Και συντονίσου στον αγαπημένο σου σταθμό. Αυτό μας συμβούλεψαν να κάνουμε οι ειδικοί του Wilkes University στην Πενσιλβανία, γιατί μετά από έρευνες διαπίστωσαν ότι η μουσική ρίχνει τα επίπεδα άγχους στη δουλειά καθώς επίσης μειώνει και τον κίνδυνο ίωσης. Εεε, όχι, συγγνώμη, αλλά η Καλομοίρα δεν ξέρουμε τι αποτελέσματα έχει.

7. Σκάσε και χαμογέλα. Ετοιμάζεσαι να βγάλεις λόγο κι έχει φρικάρει; Χαμογέλασε, κοίταξε το κοινό και μη βγάλεις κιχ για δύο δευτερόλεπτα. Κάτι τέτοιο θα σε ηρεμήσει και θα δημιουργήσει στους άλλους την εντύπωση ότι είσαι χαλαρός κι έχεις τον έλεγχο. Το κοινό με τη σειρά του θα νιώσει πιο άνετα και θα σε κάνει να είσαι όντως χαλαρός και να έχεις τον έλεγχο. Τώρα, ξεκίνα να μιλάς. Εκτός, βέβαια, και αν δίνεις παράσταση παντομίμας. Σε αυτή την περίπτωση, κλείσ’ το.

8. Μίλα με τα χέρια σου. Για να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου σε μια συνέντευξη και να μη σε λούσει κρύος ιδρώτας, ξεκούρασε τους βραχίονες στα πόδια σου, με τους αγκώνες ελαφρώς λυγισμένους και τα δάχτυλα των χεριών σου σχεδόν να ενώνονται.

9. Τρέξε γρήγορα. Κάνε πολύ ποδήλατο. Ρίξε μία γερή γροθιά στο σάκο. Και -για να το διευκρινίσουμε- δεν εννοούμε την πεθερά σου. Ερευνα του Πανεπιστημίου του Μισούρι στην Κολομβία έδειξε ότι 33 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση βοηθά στο να ρίξει κανείς τα επίπεδα άγχους πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αν γυμναζόταν με μέτριους ρυθμούς. Και το καλύτερο είναι ότι νιώθεις ήρεμος ακόμα και μετά από 90 λεπτά.

10. Πήγαινε στη σάουνα αμέσως μετά την άσκηση. Κατά τη διάρκεια μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα παρατηρήθηκε ότι όσοι μετά τη γυμναστική έκαναν σάουνα, και μάλιστα όχι μόνοι τους, απέβαλλαν το άγχος, ηρεμούσαν κι ένιωθαν περισσότερο ολοκληρωμένοι σε σύγκριση με εκείνους που απλώς έβρεχαν το κεφάλι τους.

11. Θυμήσου τους στίχους του αγαπημένου σου τραγουδιού, τα ονόματα όλων των νομών της Ελλάδας ή τα 10 καλύτερα τραγούδια της ζωής μας από τη λίστα του Best Radio. Με απλά λόγια, ακόνισε το μυαλό σου και βάλ’ του προκλήσεις που μπορούν να ολοκληρωθούν. Τα προβλήματα που δεν έχουν λύσεις θα σε στρεσάρουν περισσότερο, μας ενημερώνει ο Tobby Haslam-Hopwood, ψυχολόγος στη Menninger Clinic στο Χιούστον, οπότε άσ’ το καλύτερα.

12. Βρες το σημείο με τη θέα που θα σου κόψει την ανάσα. Τώρα πάρε βαθιά εισπνοή και δες καλά. Φεύγοντας από εκεί θα νιώθεις πλήρης και γεμάτος αισιοδοξία, πράγμα το οποίο θα κάνει τις 5.000 εκκρεμότητες που έχεις στο μυαλό σου να φαίνονται παιχνιδάκι.

13. Φαντάσου ότι παίζεις στο Ποιος Θέλει να Γίνει Εκατομμυριούχος. Οταν έχεις να χειριστείς καταστάσεις που σε αγχώνουν, σε εκνευρίζουν και γενικά σε βγάζουν έξω από τα νερά σου, ζήτα τη βοήθεια του κοινού ή πάρε το 50-50. Είδες; Δεν είναι και τόσο απαίσια τα πράγματα αν τα σκέφτεσαι ως παιχνίδι.

14. Ζήτα συγγνώμη. Είσαι στο αεροπλάνο και τα αγαπημένα σου ανιψάκια ουρλιάζουν. Τι κάνεις; Οχι, δεν ανοίγεις την έξοδο κινδύνου και τα πετάς έξω χωρίς αλεξίπτωτο ούτε αρχίζεις να τσακώνεσαι με όσους ενοχλούνται. Τα πράγματα είναι απλά: απολογείσαι. Οταν παραδέχεσαι το λάθος σου, μπορείς πολύ εύκολα να καθαρίσεις το τοπίο από τυχόν εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί. Αυτό μας ενημερώνει ο Charles Emery, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

15. Να συγχωρείς. Ας υποθέσουμε τώρα ότι τα ανιψάκια που ουρλιάζουν δεν ανήκουν σε σένα -και η τυχερή θεία είναι πολύ απασχολημένη διαβάζοντας Ciao- ώστε να τους πεις να σταματήσουν. Τι κάνεις; Σύμφωνα με τον ψυχολόγο του Stanford University, Carl Thoresen: «Κάνεις ότι δεν ακούς». Το να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να χειριστείς τη συμπεριφορά κάποιου άλλου είναι μεν δύσκολο, αλλά αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να απαλλαγείς από τα νεύρα.

16. Πρόσθεσε δέντρα στις διαδρομές σου. Ακόμα και αν κάνεις 30 λεπτά παραπάνω να φτάσεις στον προορισμό σου, παρ’ όλα αυτά αξίζει οι διαδρομές με το αυτοκίνητο να έχουν αρκετές «πίστες» με δέντρα. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο, το να βλέπεις πράσινο και όχι μπετόν -καθώς οδηγείς- σε καλμάρει.

17. Πότισε ένα φυτό. Πρώτον, ένα φυτό δεν πιάνει πολύ χώρο, δεύτερον είναι καλό για 10 δευτερόλεπτα την ημέρα να ασχολείσαι με τη φροντίδα κάποιου άλλου εκτός του εαυτού σου.

18. Βγάλε τη μουντή κουρτίνα μπάνιου. Και αντικατάστησέ τη με μία χρωματιστή. Για να ξέρεις: τα χαρούμενα χρώματα κατευνάζουν τα πνεύματα.

19. Προγραμμάτισε ιατρικά τεστ για νωρίς το πρωί. Δεν είναι προτιμότερο από το να είσαι μέσα στην αγωνία μία ολόκληρη μέρα και όταν έρθει η ώρα για την εξέταση να έχουν ανέβει και τα επίπεδα της κορτιζόλης σου λόγω άγχους; Φυσικά και είναι, γι’ αυτό κλείσε ραντεβού το πρωί με την αυγούλα.

20. Διαλογίσου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια βρήκαν ότι 35 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε πνευματικό διαλογισμό, παρουσίασαν 44% μείωση (όσον αφορά την ψυχολογική τους κόπωση μέσα σε τρεις μήνες). Αν θέλεις να το ζήσεις κι εσύ αυτό, απλώς για δέκα λεπτά την ημέρα κάτσε ήρεμος και συγκεντρώσου στην αναπνοή σου.
http://www.menshealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ