Social Icons

.

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Το Αλφαβητάρι του Διαβόλου


O « πιο μοχθηρός άνθρωπος του Σαν φρανσίσκο». Αυτό ήταν το παρατσούκλι το οποίο συνόδευε τον Αμπρόουζ Μπηρς, το συγγραφέας του βιβλίου «Αλφαβητάρι του Διαβόλου», εκδ. Ηλέκτρα, (πρωτότυπος τίτλος TheDevilsDictionary) στη δημοσιογραφική του πορεία. Φίλος και συμπαραστάτης του Μαρκ Τουέιν, στηλίτευσε με καυστικό τρόπο το σύστημα και τους ... συνεργάτες του και στην κυριολεξία δε χαρίστηκε σε κανένα. Ειδικά η κριτική του στον καπιταλισμό και το δυτικό τρόπο ζωής δείχνει τόσο φρέσκια, σα να γράφτηκε σήμερα ενώ το «Αλφαβητάρι του Διαβόλου» είναι ένα πόνημα το οποίο συντάχθηκε 125 χρόνια πριν. Διαλέξαμε λοιπόν και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα λήμματα ενος λεξικού το οποίο αν διδασκόταν στα σχολεία πραγματικά θα είχαμε σοβαρές πιθανότητες να αλλάξουμε τον κόσμο!

Ο Άμπροουζ Μπηρς (1842-1913) υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού εμφυλίου πολεμώντας με το στρατό των Βορείων. Αργότερα θα γίνει ένας από τους πιο διάσημους συγγραφείς και δημοσιογράφους. Το 1913 πήγε στο επαναστατημένο μεξικό κι έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Αθεισμός ους.: Η μεγαλύτερη από τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου

Αμερόληπτος επιθ.: Ο ανίκανος να διακρίνει το προσωπικό όφελος που θα είχε, αν έπαιρνε το μέρος της μιας πλευράς σε κάποια αντιπαράθεση ή ενστερνιζόταν τη μια από τις δύο αντίθετες απόψεις.

Αναποφασιστικότητα ους.: Το κυριότερο στοιχείο της επιτυχίας. «Δεδομένου ότι υπάρχει ένας μόνο τρόπος να μην καταφέρεις τίποτε και μερικοί να καταφέρεις κάτι, εκ των οποίων απόλυτα σίγουρος είναι μόνο ο ένας, μπορούμε να συμπεράνουμε πως αυτός που αδρανεί από αναποφασιστικότητα έχει λιγότερες πιθανότητες να αποτύχει από αυτόν που αποφασίζει να ενεργήσει» είπε ο Σερ Τόμας Χαμομίλιαν, δίνοντας την πιο σαφή και επιτυχημένη περιγραφή του όλου ζητήματος.

Άνθρωπος ους.: Ένα ζώο τόσο βυθισμένο στον εκστατικό στοχασμό του γι’ αυτό που νομίζει πως είναι, ώστε να ξεχνά αυτό που αναμφισβήτητα όφειλε να είναι. Ασχολείται κυρίως με την εξόντωση των άλλων ζώων και ειδικέ του είδους του, τα οποία, ωστόσο, πολλαπλασιάζονται με τόσο μεγάλη ταχύτητα, ώστε στο τέλος θα κατακλύσουν όλον τον κόσμο και τον Καναδά.

Αντιαμερικάνος επιθ.: Ο κακός, ο απαράδεκτος, ο ειδολολάτρης.

Αντοχή ους.: Ιδιότητα του ανθρώπινου χεριού, που φαίνεται στην επαφή του με το κοινό νόμισμα. Η αντοχή φτάνει στο υψηλότερο σημείο της αναπτυξής της, όταν πρόκειται για χέρι δημοσίου προσώπου με εξουσία, και θεωρείται σπουδαίο εφόδιο για μια πολιτική καριέρα.

Ανώμαλος επιθ.: Αυτός που δεν ταιριάζει στα πρότυπα. Σε θέματα σκέψης και συμπεριφοράς, ανεξάρτητος σημαίνει ανώμαλος κι ανώμαλο, απόβλητος. Ως εκ τούτου, ο λεξικογράφος συνιστά κάθε δυνατή προσπάθεια να πλησιάσετε τα μέτρα του Μέσου Ανθρώπου, οπωσδήποτε πολύ περισσότερο από τον ίδιο. Όποιος τα καταφέρει, αποκτά γαλήνη, σιγουρεύει το θανατό του και μπορεί να ελπίζει πως θα πάει στη κόλαση.

Αξιοπρέπεια ους.: Ο καρπός της συνεύρεσης μιας φαλάκρας κι ενός τραπεζικού λογαριασμού.

Απαρτία ους.: ο αριθμός των μελών που χρειάζεται ένα κοινοβουλευτικό σώμα, προκειμένου να έχει τη δύναμη ν’ αποκτήσει δύναμη. Στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η απαρτία αποτελείτε από τον πρόεδρο της Οικονομικής επιτροπής κι έναν κλητήρα του Λευκού οίκου, ενώ στη βουλή των αντιπροσώπων, από έναν ομιλητή και το διάβολο.

Απατεώνας ους.: Ένας αντίπαλος που διεκδικεί δημόσιες τιμές.

Απολογούμαι ρ.αμτβ.: Θέτω τις βάσεις ενός μελλοντικού παραπτώματος.

Απόσταση ους.: Το μόνο πράγμα που προσφέρουν πρόθυμα οι πλούσιοι στους φτωχούς.

Αρετές ους.πληθ.: Στερήσεις, στερήσεις και πάλι στερήσεις.

Αστυνομία ους.: Μια ακόμη συμμορία οπλοφόρων.

Ατιμωρησία ους.: Πλούτος

Αυτονόητο επιθ.: Αυτό που είναι προφανές για μας και για κανέναν άλλο.

Αυτοσεβασμός ους.: Μια λανθασμένη αξιολόγηση.

Αφοσίωση ους.: Η πνευματική στάση του ανθρώπου απέναντι στο θεό και του σκύλου απέναντι στον άνθρωπο.

Βιολί ους.: Όργανο που γαργαλάει τα’ ανθρώπινα αυτιά, τρίβοντας ουρά αλόγου σε άντερα γάτας.

Γάμος ους.: Τελετή στην οποία δύο άτομα αναλαμβάνουν την ευθήνη να γίνουν ένα, το ένα τίποτε και το τίποτε ανεκτό.

Γελωτοποιός ους.: Ένας υπάλληλος που αποτελούσε παλαιότερα μέρος της οικοσυσκευής του βασιλιά. Δουλειά του ήταν να διασκεδάζει την αυλή με τα αστεία καμώματα και λόγια, ο παραλογισμός των οποίων αναδεικνυόταν κυρίως από την παρδαλή στολή που φορούσε. Αντίθετα, ο βασιλιάς ήταν ντυμένος με μεγαλοπρέπεια κι έτσι μας πήρε κάμποσους αιώνες για ν’ ανακαλύψουμε πως η συμπεριφορά του και οι αποφάσεις του ήταν αρκετά γελοίες, ώστε να διασκεδάσουν όχι μόνο την αυλή, μα κι ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Γενναιοδωρία ους.: Η απλοχεριά με την οποία αυτός που έχει τα πάντα επιτρέπει σε αυτόν που δεν έχει τίποτε να προσπαθήσει μήπως κι αποκτήσει κάτι.

Γνωριμία ους.: Κάθε πρόσωπο το οποίο γνωρίζουμε αρκετά για να μας δανείσει, αλλά όχι τόσο καλά για να του δανείσουμε. Μια γνωριμία λέγεται «ασήμαντη» όταν ο φίλος είναι φτωχός ή παρακατιανός και «στενή» όταν ο φίλος είναι πλούσιος ή διάσημος.

Δευτέρα ους.: Στις χώρες που ακολουθούν το χριστιανικό ημερολόγιο, είναι η μέρα μετά το ποδοσφαιρικό ματς.

Διάλογος ους.: Έκθεση επίδειξης δευτερευόντων πνευματικών κατασκευών, στην οποία κάθε συμμετέχων παραείναι απασχολημένος με την παρουσίαση των προϊόντων του για να προσέξει τα προϊόντα του διπλανού του.

Διάσημος επιθ.: Ο πασίγνωστος δυστυχισμένος.

Διαφωτίζω ρ. μτβ.: Προσφέρω στο γείτονα μου μια πλάνη καλύτερη από αυτή στην οποία θεώρησε σωστό να προσηλωθεί.

Δικαιοσύνη ους.: Εμπόρευμα. Πρόκειται για ένα λίγο ως πολύ νοθευμένο προϊόν, το οποίο το κράτος πουλάει στους πολίτες ως αντιστάθμισμα για την υποταγή, τους φόρους και τις προσωπικές υπηρεσίες που του προσφέρουν.

Δικαστήριο ους.: Ένα μηχάνημα που μπαίνεις γουρούνι και βγαίνεις λουκάνικα.

Δικηγόρος ους.: Αυτός που ξέρει να παρακάμπτει το νόμο.

Διορισμένος παθ. μτχ.: Πρόσωπο εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τους αδιόριστους.

Δύση ους.: Το τμήμα του κόσμου που εκτείνεται δυτικά [ή ανατολικά] της Ανατολής. Κατοικείται στο μεγαλύτερο μέρος του από χριστιανούς, ένα ισχυρό φύλο Υποκριτών, οι οποίοι παράγουν κυρίως δολοφονίες και απάτες – «πολέμους» και «εμπορικές συναλλαγές» τις ονομάζουν αντίστοιχα. Το ίδιο και οι κάτοικοι της Ανατολής, οι οποίοι επίσης παράγουν, κατά κύριο λόγο, τα ίδια προϊόντα.

Εγκληματίας ους.: Πρόσωπο με περισσότερη ενεργητικότητα παρά διακριτικότητα, το οποίο πηγαίνοντας ν’ αρπάξει την ευκαιρία, πήρε μαζί του ακατάλληλη συντροφιά.

Ειδήμων ους.: Ο ειδικός που γνωρίζει οτιδήποτε για κάτι και τίποτε απολύτως για οτιδήποτε άλλο.

Ειρήνη ους.: Έτσι ονομάζεται στις διεθνείς υποθέσεις η περίοδος γενικευμένης απάτης μεταξύ δύο πολέμων.

Έλεος ους.: Ανθρώπινο χαρακτηριστικό, το οποίο αγαπούν ιδιαιτέρως οι ένοχοι που συλλαμβάνονται.

Ελευθερία ους.: Ένα από τα πλέον πολύτιμα αγαθά της φαντασίας.

Ελπίδα ους.: Επιθυμία και προσδοκία ένα κουβάρι!.

Έμπιστος ους.: Αυτός στον οποίο ο Α εμπιστεύεται τα μυστικά που ο Β εμπιστεύτηκε στον Γ.

ΠΗΓΗ: http://www.ypovrixio.gr.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ