Social Icons

.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Γιατί οι γυναίκες καπνίζουν;


Γιατί άραγε αρχίσατε το κάπνισμα; Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα αρχίζει να καπνίζει είναι συνήθως ψυχολογικοί. Γενικά, οι άνθρωποι πολλές φορές γοητεύονται να δοκιμάσουν τον καπνό. Δυστυχώς όμως, ο εθισμός στη νικοτίνη καθιστά δύσκολο να σταματήσετε το κάπνισμα εφόσον έχετε ήδη εθιστεί σε αυτήν την εξαιρετικά εθιστική ουσία που λέγεται νικοτίνη. Ας δούμε λοιπόν ορισμένους λόγους για τους οποίους μια γυναίκα ξεκινάει το κάπνισμα, όπως επίσης και τους λόγους για τους οποίους συνεχίζει να καπνίζει.

Γιατί οι γυναίκες ξεκινούν το κάπνισμα;

Παρακάτω φαίνεται η λίστα που περιλαμβάνει τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες (αλλά και οι άντρες) αρχίζουν το κάπνισμα. Κοιτάξτε προσεκτικά και σκεφτείτε τη δική σας εμπειρία. Οι περισσότεροι από αυτούς τους λόγους έχουν σχέση με το πώς αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Γενικά, μπορεί να αρχίσατε το κάπνισμα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα του εαυτού σας και να φαίνεστε πιο ελκυστικές, πιο θηλυκές, ή πιο έξυπνες. Μερικές φορές μπορεί να ξεκινήσατε το κάπνισμα σε μια ασύνετη προσπάθεια να ηρεμήσετε τα νεύρα σας, να αντιμετωπίσετε το άγχος, ή να χάσετε βάρος. Το βέβαιο όμως είναι ότι το κάπνισμα δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων σας, ούτε μπορεί να αντισταθμίσει τις κακές διατροφικές σας συνήθειες (Η λογική του καπνίζω για να αδυνατίσω είναι εντελώς παράλογη). Η άρνηση ότι γεγονός ότι είστε εθισμένες στο κάπνισμα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αντιμετώπιση του του προβλήματος. Ας δούμε λοιπόν τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες ξεκινούν το κάπνισμα:

Η προσπάθεια να δείξουν ότι δεν είναι συνεσταλμένες ή δεν φοβούνται.
Για να ταιριάξουν με το πλήθος (όλοι οι φίλοι μου να το κάνει).
Για να φαίνονται σοφιστικέ ή cool.
Για να "μεγαλώσουν" πιο γρήγορα
Για να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους
Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, εξέγερσης προς την καταπίεση
Από δωρεάν τσιγάρα από τους φίλους ή promotion
Επιρροές από ανθρώπους που σέβονται ή θαυμάζουν
Μιμούνται τους γονείς ή κάποιους συγγενείς καπνιστές
Από αρνητικά πρότυπα από διάσημους ηθοποιούς, κ.τ.λ. που καπνίζουν
Από από διαφημίσεις τσιγάρων
Για να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος
Για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους

Γιατί οι γυναίκες εξακολουθούν να καπνίζουν;

Μια γυναίκα που καπνίζει αρκετό καιρό σίγουρα μπορεί να καταλάβει κάποια πράγματα. Το κάπνισμα δεν την έκανε πιο έξυπνη, πιο cool, ή πιο σέξι. Το κάπνισμα δεν την έχει βοηθήσει να πετύχει τους στόχους της. Ούτε μπορούμε να πούμε ότι έκανε το τέλειο σώμα χάνοντας βάρος. Από την άλλη πλευρά, με το κάπνισμα ξέρει πολύ καλά ότι νιώθει κάψιμο στα μάτια, έχει βήχα και φλέγμα στο λαιμό. Αφού λοιπόν μια γυναίκα που καπνίζει αρκετό καιρό μπορεί να τα δει όλα αυτά τότε γιατί εξακολουθεί και καπνίζει; Οι περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν να καπνίζουν από συνήθεια. Θα ανάψουν ένα τσιγάρο χωρίς καν να το σκεφτούν. Πολλές φορές καπνίζουν κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως ένα είδος τελετουργικού (μαζί με τον πρωινό καφέ, μετά το σεξ, κ.τ.λ). Ας δούμε λοιπόν τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες συνεχίζουν να καπνίζουν:

Ο εξαιρετικός εθισμός στην νικοτίνη
Ως μια επιβράβευση μετά από κάθε μικρό κατόρθωμα
Για να μειωθεί το αίσθημα αγωνίας ή νευρικότητας
Για να ηρεμήσουν, όταν είναι εκνευρισμένες ή θυμωμένες
Επειδή συναναστρέφονται με άλλους καπνιστές
Για να κάνουν ένα διάλειμμα από την εργασία
Πίνοντας πρωινό καφέ
Πίνοντας ένα ποτό με φίλους
Ως μια αναγκαία απόλαυση
Μετά από ένα γεύμα
Μετά το σεξ
Για να περάσει η ώρα περιμένοντας κάποιον
Κατά την οδήγηση στο αυτοκίνητο
Όταν αισθάνονται θλιμμένες
Για να γιορτάσουν κάτι
Για σκεφτούν ένα δύσκολο πρόβλημα

Πόσο εθισμένες είναι οι γυναίκες στο κάπνισμα;
Πολλές καπνίστριες θεωρούν ότι δεν καπνίζουν τόσο πολύ ώστε να κάνουν κακό στην υγεία τους. Αυτό το είδος σκέψης είναι μόνο αυταπάτη που απλώς δικαιολογεί μια κακή συνήθεια. Κάθε καπνίστρια θα πρέπει να καταλάβει το βαθμό εξάρτησής της από τον καπνό (νικοτίνη) έτσι ώστε να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος. Εμείς στο blog Δυναμική Γυναίκα (γνωστοί για τα κουίζ μας) έχουν δημιουργήσει ένα κουίζ για αυτή την περίσταση. Απαντώντας στο παρακάτω κουίζ θα μπορέσετε να κατανοήσετε τον βαθμό εξάρτησή σας από τον καπνό.

κάνε το κουίζ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ