Social Icons

.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Μουσείο "Μίκης Θεοδωράκης" στη Λαμία!


Το Μουσείο «Μίκης Θεοδωράκης» στη Λαμία ανοίγει τις πύλες του για το κοινό την Παρασκευή (5 Οκτωβρίου) στις 7.00 μ.μ. παρουσία του συνθέτη της «Ρωμιοσύνης». Το όραμα του πολυτάλαντου Ελληνα ζωγράφου, γλύπτη, αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκού Ευθύμη Βαρλάμη πήρε τελικά σάρκα και οστά.
 Το πρώτο βήμα έγινε όταν ο Βαρλάμης παρουσίασε ένα πολυθέαμα στο οποίο συνδύαζε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη μουσική του μεγάλου μας δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη με τους πίνακες ζωγραφικής που είχε φιλοτεχνήσει ο διεθνής εικαστικός, στους οποίους απεικόνιζε τον συνθέτη με έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο. «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί με υπερηφάνεια στη διεθνή αγορά. Και η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που σήμερα μας χλευάζουν είναι όταν εμφανιζόμαστε με ιδέες για αντικείμενα που πηγάζουν από τον πολιτισμό μας, που είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς στον κόσμο, με βαθιές ρίζες» είχε δηλώσει ο Ευθύμης Βαρλάμης με αφορμή την έκθεση.

Ευθύμης Βαρλάμης
Τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ευθύμη Βαρλάμη ενώνει το στοιχείο της «κυριαρχίας της ελληνικότητας», όπως σχολίασε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης σε επιστολή που έστειλε στον δήμαρχο Λαμιέων Γεώργιο Κοτρωνιά. «Κι αυτή η κυριαρχία της ελληνικότητας δεν χαρακτηρίζει μόνο το έργο, αλλά τις σκέψεις, τον χαρακτήρα, την ψυχή, με μια λέξη το “είναι” μας» επισημαίνει ο Μίκης Θεοδωράκης κάνοντας λόγος για τον απεριόριστο θαυμασμό που έτρεφε στο πρόσωπο του Ευθύμη Βαρλάμη. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ερχόταν μια μέρα που το έργο μου θα παρουσιαζόταν με έναν τόσο δημιουργικό και εμπνευσμένο τρόπο.
 Με άφησε άφωνο. Πρώτον γιατί γνώριζα πόσο δύσκολα ένας μεγάλος καλλιτέχνης αποδέχεται το έργο ενός άλλου, και δεύτερον γιατί ο τρόπος που διάλεξε ο Βαρλάμης να συνενώσει τη ζωγραφική του με τη μουσική μου άνοιγε ένα νέο δρόμο επικοινωνίας του μεγάλου κοινού με την τέχνη». Μιλώντας για την έκθεση του Βαρλάμη «Θεοδωράκης, ο Ελληνας ο δικός μας», που παρουσιάστηκε στις Θερμοπύλες, υπογράμμισε: «Το ωραίο και το αληθινό είναι τα δύο στοιχεία που από τον Ομηρο ώς τον Ελύτη σημαδεύουν την πορεία του ελληνισμού μέσα στους αιώνες. Κι ήταν θέλημα Θεού αυτό το έργο να σταθεί φρουρός του ωραίου και του αληθινού στις Θερμοπύλες για να τσακιστούν πάλι οι νεοβάρβαροι που μας απειλούν»
ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ