Social Icons

.

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ταξίδι στο χθες από οίκο ευγηρίας


Την ευκαιρία αναβίωσης των αναμνήσεων του παρελθόντος σε ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και γεροντική άνοια προσφέρει οίκος ευγηρίας στη Μεγάλη Βρετανία. Πώς το καταφέρνει; Γυρνώντας τον χρόνο εξήντα χρόνια πίσω!

Εφαρμόζοντας μια πρωτότυπη -αν μη τι άλλο- μέθοδο, ο οίκος ευγηρίας Grove Care στην πόλη Μπρίστολ της Αγγλίας προσφέρει στους ασθενείς του ένα μοναδικό ταξίδι στη «λεωφόρο» των αναμνήσεων.

Ομάδα αρχιτεκτόνων, αφού μελέτησε φωτογραφίες και χάρτες δρόμων της χώρας από τη δεκαετία του '50, αποφάσισε να αναβιώσει εκείνη την εποχή, με στόχο το φρεσκάρισμα της μνήμης των ασθενών του οίκου.

Οι υπεύθυνοι έχουν δώσει μεγάλη βαρύτητα στις λεπτομέρειες, κάνοντας στον ασθενή να αισθάνεται πως πράγματι ζει σε αυτή τη δεκαετία.

Στο «μονοπάτι της μνήμης» θα μπορεί κάποιος να διαβάσει τις εφημερίδες της εποχής, να πιει το τσάι του ή την μπίρα του σε μια παραδοσιακή παμπ της δεκαετίας του '50.

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, οι άνθρωποι του οίκου ευγηρίας εκτιμούν πως μέσω των αναμνήσεων του παρελθόντος, θα μπορέσουν να κάνουν τους ασθενείς να αισθανθούν πιο άνετα, με την ελπίδα πως θα φρεσκαριστεί η μνήμη τους.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως η μνήμη ασθενών με Αλτσχάιμερ έχει αυξηθεί κατά 12% όταν συνομιλούν για κάποιο κοινό τους βίωμα, όπως ένας πόλεμος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ