Social Icons

.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Γονίδιο της «δραστήριας προσωπικότητας» συνδέεται και με τη μακροζωία


Ουάσινγκτον
Μια ποικιλία ενός γονιδίου που έχει συνδεθεί με την αυξημένη σωματική και κοινωνική δραστηριότητα φαίνεται ότι ευνοεί έμμεσα και τη μακροζωία, επιβεβαιώνουν γενετικές μελέτες σε ποντίκια και ανθρώπους.

Η μελέτη αφορά μια ποικιλία (αλληλόμορφο) του γονιδίου DRD4, η οποία απαντάται σε δυσανάλογα υψηλά ποσοστά σε όσους επιβιώνουν πέρα από την ηλικία των 90 ετών. Επιπλέον, συνδέεται με αύξηση της διάρκειας ζωής στα πειραματόζωα, αναφέρουν οι ερευνητές στο The Journal of Neuroscience.

To γονίδιο DRD4 περιέχει την πληροφορία για την παραγωγή ενός υποδοχέα της ντοπαμίνης, ο οποίος υπάρχει στην επιφάνεια ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου και μεσολαβεί στη μεταξύ τους επικοινωνία.

Το σύστημα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, στο οποίο επιδρούν πολλά ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εστίαση της προσοχής και την επιδίωξη δραστηριοτήτων που προκαλούν ευχαρίστηση.

Η συγκεκριμένη ποικιλία του DRD4, με την ονομασία 7R, καταστέλλει τη δράση του υποδοχέα. Το πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι οι φορείς πρέπει διεγείρουν πιο έντονα το σύστημα της επιβράβευσης στον εγκέφαλο για να αισθανθούν την ίδια ικανοποίηση.

Οι άνθρωποι που φέρουν το αλληλόμορφο 7R, αναφέρουν οι ερευνητές, τείνουν να είναι πιο δραστήριοι και πιο κοινωνικοί, αν και η ίδια ποικιλία έχει συνδεθεί και με την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, καθώς και με τάση για εθισμό και ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

Η νέα μελέτη συνδέει τώρα το 7R με τη μακροζωία, χωρίς όμως να μπορεί να διευκρινίσει αν υπάρχει αιτιακή σχέση: «Αν και αυτή η γενετική ποικιλία πιθανώς δεν επηρεάζει άμεσα τη μακροζωία, συνδέεται με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τα οποία είναι γνωστό ότι έχουν σημασία για μια μακρά, υγιή ζωή» αναφέρει ο Ρόμπερτ Μόιζις, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Άιρβινγκ και διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Ουσιών.

Πράγματι, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη σωματική και κοινωνική δραστηριότητα τείνουν να προσφέρουν υγεία και παρατείνουν τη ζωή.

Στη νέα έρευνα, η ομάδα του Μόιζις εξέτασε σε πρώτη φάση 310 από τους εθελοντές που συμμετείχαν σε μια μεγάλη, ευρύτερη μελέτη για τη μακροζωία. Η ανάλυση έδειξε ότι οι εθελοντές άνω των 90% παρουσίαζαν 66% μεγαλύτερη πιθανότητα να φέρουν την ποικιλία 7R, συγκριτικά με μια ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από σχεδόν 3.000 άτομα 7 έως 45 ετών.

Η μελέτη συνεχίστηκε σε ποντίκια, οπότε διαπιστώθηκε ότι τα πειραματόζωα που δεν έφεραν το συγκεκριμένο αλληλόμορφο παρουσίαζαν μείωση της διάρκειας ζωής κατά 7,0 έως 9,7 τοις εκατό.

Σύμφωνα μάλιστα με προηγούμενες εργασίες της ίδιας ερευνητικής ομάδας, το αλληλόμορφο 7R του υποδοχέα ευνοήθηκε από τη φυσική επιλογή στη διάρκεια ενός κύματος μετανάστευσης από την Αφρική στην Ευρώπη πριν από 30.000 χρόνια.
ΠΗΓΗ: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ