Social Icons

.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ανακοίνωση του Δήμου Δομοκού για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

                                                 

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος, όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι

3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα σήμερα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να θέτει μεγαλεπήβολους στόχους για το παρόν και το μέλλον με στοιχεία που μαρτυρούν την κατάσταση σήμερα: στις περισσότερες χώρες, μέχρι και το 80% του ΑμεΑ πληθυσμού είναι άνεργο.
Αν ο στόχος επιτευχθεί, θα μπορούμε να βλέπουμε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να είναι μέρος της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου σε κάθε γωνιά του πλανήτη που το επιτρέπουν οι συνθήκες. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την καθημερινότητα μερικών δεκάδων συνανθρώπων απλά και εύκολα, χωρίς οικονομικό κόστος.
Ας προσπαθήσουμε να μην παρκάρουμε πάνω σε πεζοδρόμια και να διατηρούμε ελεύθερα τα επικλινή σημεία πρόσβασης προς σε αυτά. Η πρόσβαση στα πεζοδρόμια και ο ελεύθερος χώρος κίνησης για τα αναπηρικά αμαξίδια είναι το ίδιο σημαντικός με το χώρο και την ασφάλεια που χρειάζεται ένα πιτσιρίκι στο καροτσάκι που σπρώχνουν οι γονείς του.
Επειδή σε αυτή την χώρα τα πεζοδρόμια με τις ειδικές διαγραμμίσεις για τους τυφλούς είναι ελάχιστα, καλό είναι να παρκάρουμε τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα μακριά από αυτές τις ειδικές γραμμές που για τους περισσότερους δεν σημαίνουν τίποτα αλλά για τους τυφλούς είναι ο «οδηγός» για να φτάσουν στην στάση του λεωφορείου και να πάνε σπίτι τους.
Ωστόσο ο δρόμος που έχουμε όλοι μπροστά μας, ως κοινωνία, είναι μακρύς, προκειμένου οι Έλληνες πολίτες με αναπηρίες να έχουν τις ίδιες παροχές με ευρωπαίους πολίτες και να τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης.

Βασική προϋπόθεση για την αποδοχή - όχι μόνον των ατόμων με αναπηρίες- των απανταχού μειονοτήτων είναι η σωστή και χωρίς προκαταλήψεις εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάει ένας λαός παιδεία, με αυτόν τον τρόπο αποκτούν τα άτομα με αναπηρία τη θέση που δικαιούνται, διότι προσβάσιμοι δρόμοι και τεχνολογίες χωρίς ανοικτούς συναισθηματικά ανθρώπους θα μείνουν πάντα κλειστοί και αφιλόξενοι.

Ας ανατρέξουμε στα λόγια του Ολυμπιονίκη Παραολυμπιακών Αγώνων, Γερασίμου Βρυώνη :
«Την Αναπηρία, αυτοί που δεν την έχουν, τη θυμούνται κάθε 3 Δεκέμβρη. Αυτοί όμως που την έχουν, την αντιμετωπίζουν κάθε μέρα, με πείσμα, κουράγιο και θέληση για ζωή.
Γι' αυτό οι υπόλοιποι «μη Ανάπηροι» συνάνθρωποί μας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι, η Αναπηρία, μικρή ή μεγάλη, θα μπορούσε να χτυπήσει και τη δική τους πόρτα. Έτσι ξαφνικά, αιφνίδια!
Ας προσπαθήσουν λοιπόν να βρουν τρόπους, έτσι ώστε να μην κάνουν τη ζωή ακόμα πιο «απροσπέλαστη» σ' αυτούς που την έχουν.»
Τι κι αν ο διπλανός μας δεν βλέπει τα χρώματα; Τι κι αν το παιδί στο απέναντι τραπέζι κάθεται σε αναπηρική καρέκλα; Τι κι αν το παιδί από το γειτονικό σπίτι δεν ακούει και έχει δυσκολία στο να γίνουν κατανοητές από εμάς οι κουβέντες του;
Είναι τα παραπάνω άξια για να δεχτεί ο άνθρωπος αυτός την απόρριψη και την ειρωνική μας ματιά να τον τρυπά; Να τον εξευτελίζει ως οντότητα και να τον ρίχνει στο κατώτερο επίπεδο;
Σήμερα ας κάνουμε μια νέα αρχή! Ας δούμε όλους τους ανθρώπους με μια θετική ματιά… Ας τους κοιτάξουμε στα μάτια κι όχι στα φυσικά τους χαρακτηριστικά ή σε τυχόν ιδιαιτερότητες που έχουν. Είμαστε όλοι άνθρωποι κι έχουμε δικαίωμα στη ζωή και τις χαρές που μας προσφέρει. Μην νομίζεις ότι είσαι ανώτερος κάποιων άλλων… Είσαι ίδιος με εκατομμύρια άλλους…, το μόνο που σε ξεχωρίζει από τους ΑΛΛΟΥΣ είναι αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου, για τα οποία θα πρέπει να είσαι περήφανος. Για να αισθανθείς όμως, πραγματικά υπερήφανος για τον εαυτό σου, θα πρέπει να αναγνωρίσεις και στους συνανθρώπους σου αυτές τις ιδιαιτερότητες που και οι ίδιοι έχουν κι όχι να τους χλευάσεις για αυτό! ¨
Αγάπησε τον εαυτό σου..., μόνον τότε θα σεβαστείς και θα αγαπήσεις τους άλλους ανθρώπους!


                                                  Ανακοίνωση του Δημάρχου Δομοκού

Ημέρα Ατόμων με αναπηρία - 3η Δεκεμβρίου 2014
Οι Παγκόσμιες Ημέρες έχουν συχνά την έννοια της επετείου και του εορτασμού. Στην πλειοψηφία τους όμως, οι Παγκόσμιες Ημέρες λειτουργούν ως υπενθύμιση και μία ευκαιρία να εστιάσουμε την προσοχή μας σε κοινωνικά ζητήματα.
      Η 3η Δεκεμβρίου λοιπόν, μας δίνει την ευκαιρία να εστιάσουμε στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία, καθώς και στα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν μια διαφορετική καθημερινότητα από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Είναι Ημέρα ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης ότι όλοι μας είμαστε εν δυνάμει Άτομα με Αναπηρία. Αλλά και Ημέρα διεκδίκησης για ισότιμη θέση στην κοινωνία, για προσβασιμότητα, για διασφάλιση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού, για την καταπολέμηση των διακρίσεων και άρση των αποκλεισμών.
Ως Δημοτική Αρχή σε μια κοινή προσπάθεια να αμβλύνουμε τα καθημερινά   προβλήματα των ατόμων αυτών έχουμε ως βασικό μας στόχο την ενημέρωση της  τοπικής μας κοινωνίας μέσα από την χωρίς προκαταλήψεις ενημέρωση και εκπαίδευση.
 Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να μπει κανείς στη θέση του ατόμου με αναπηρία και να καταλάβει τις δυσκολίες, αλλά τα άτομα που ζουν με αναπηρία, βιώνουν την καθημερινότητα πολύ διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Κάθε μέρα αποτελεί και μία πρόκληση. Αντιμετωπίζουν την κάθε ημέρα με πείσμα, δύναμη, κόπο και θέληση.
Με τέτοιο πείσμα, τα εμπόδια είναι δυνατόν να ξεπεραστούν και να μετατραπούν σε όχημα επιτυχίας και καταξίωσης σε πολλούς τομείς. Τέτοια φωτεινά παραδείγματα αποτελούν μεγάλος αριθμός ολυμπιονικών και επιστημόνων, που διεκδικούν και συνεχίζουν να διεκδικούν τα όνειρά τους τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Κάθε  άτομο με αναπηρία, είναι καθημερινός πρωταγωνιστής και νικητής της ζωής.
Το μήνυμα της σημερινής ημέρας, είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του καθενός από εμάς, την ίση συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και το θεμελιώδες δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες, την ισοτιμία και ισονομία.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι ίσοι.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΤΖΙΑΧΡΗΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ